Molekularna biologija, Mikrobiologija & Biotehnologija

24.10.2009., subota

Stem cells - matične ćelije

Izvorna ćelija, klicina ili matična ćelija (engl. stem cell) je nediferencirana ćelija koja ima neograničenu sposobnost diobe, pri čemu posle svake diobe jedna od novonastalih kćerki ćelija raste i diferencira se u određenom pravcu, a druga ostaje nediferencirana, izvorna ćelija. Pojavljuju se kod embriona, a u nekim tkivima postoje tokom čitavog života organizma, gdje obezbeđuju prekursore iz kojih će nastati diferencirane ćelije.

Prema razvojnom potencijalu mogu se razlikovati:

* totipotentne
* pluripotentne
* multipotentne
* unipotentne.

Totipotentne matične ćelije imaju najveći razvojni potencijal, od njih može nastati bilo koji tip od preko 200 ćelija koje ima organizam čovjeka. Totipotentne su embrionalne ćelije do stupnja od 8 blastomera.

Pluripotentne nastaju razvićem totipotentnih i od njih ne mogu nastati svi tipovi ćelija, kao od totipotentnih, ali može nastati veliki broj. Pripadaju im embrionalne matične ćelije unutrašnje ćelijske mase blastocista od koje će nastati klicini listovi. Njihov rast je moguć i u kulturi tkiva.

Multipotentne izvorne ćelije su malobrojne nediferencirane ćelije unutar tkiva odraslog organizma koje se mogu diferencirati u ćelije međusobno blisko povezane kao što su ćelije hematopojeze u koštanoj srži, matične ćelije strome koštane srži i dr.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090817190640.htm

stem cells Pictures, Images and Photos
- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2009., srijeda

BIOTERORIZAM

Neko vrijeme ću pisati o jednom terminu koji se nerijetko koristi čak i u komunikaciji ljudi koje bih okarakterisala kao laike. Bioterorizam! Sa prefiksom ili bez njega, riječ koja 2000-tih godina izaziva strah, nedoumice, predrasude, iščekivanje....
Da proanaliziram: BIO kao ŽIVOT; TERORIZAM kao suprotnost predhodno navedenom.....Sve asocira na zloupotrebu nauke o životu u svrhu uništenja istog. Ali ovdje smo mi kao ljudska vrsta otišli i korak dalje....uništenja samih sebe. Bioterorizam (ako je taj termin uopšte i opravdan, jer nema biološkog terorizma već samo terorizma kao takvog) nećemo upotrijebiti protiv miliona drugih bioloških vrsta, već sebe samih. Ako tražite poentu ili pak smisao - nema ga, besmisleno je.
U prirodi nije nepoznato da jedna biološka vrsta usljed kompeticije potiskuje drugu...ali kako objasniti da se to čini po planu treće?!

Ali ako govorimo o konkretnoj zloupotrebi i mikroorganizmima koji se zloupotrebljavaju (za pogrešne ciljeve), onda takve možemo podjeliti na tri kategorije:
1. KATEGORIJA A
2.KATEGORIJA B
3. KATEGORIJA C

*O pojedinim kategorijama biće riječi u nastavku*

- 17:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.10.2009., utorak

http://www.youtube.com/watch?v=zufaN_aetZI&feature=fvw
- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Pronađen komarac koji prenosi virus sa područja zapadnog Nila

Švicarski naučnici jučer su saopštili da je komarac koji prenosi smrtonosni virus sa zapadnog Nila, po prvi put pronađen u centralnoj Evropi.
Istraživači sa Univerziteta u Cirihu saopštili su da je komarac oformio koloniju u oblasti širokoj oko 1.400 kvadratnih kilometara u centralnom djelu Švicarske.
Ekspert za parazite Aleksandar Matis rekao je da su pronađene larve insekata na 122 od 3.500 testiranih lokacija i to ukazuje da je ova vrsta komaraca pronašla utočište i da se širi.
Američki centar za kontrolu oboljenja saopštio je da ova vrsta komarca može da prenosi japanski encefalitis i virus sa zapadnog Nila.
- 22:22 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2009 >
P U S Č P S N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Siječanj 2010 (5)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

U okviru ovog bloga pokušaću da obrađujem nove teme iz oblasti datih u naslovu ali i da ponavljam neke osnove koje će pomoći u razumjevanju tematike koju pratim.
PRATIM PODRUČJA:
MOLEKULARNE BIOLOGIJE
BIOLOGIJE ĆELIJE
MIKROBIOLOGIJE
BIOTEHNOLOGIJE
GENETIČKOG INŽENJERINGA

Korisni (zanimljivi) linkovi:

http://www.sciencedaily.com/

http://scienceblogs.com/

www.TheBreastCancerSite.com

http://www.microbiologytext.com/index.php?module=Book&func=toc&book_id=4



Quotes I LOVE:

Dawkins: "YOU CAN BELIEVE IN SPAGHETTI MONSTER, ZEUS OR WHATEVER"!

Dawkons:"Religious people from Middle East and America are extremely intolerant!
We atheist are gently people and we only use words to speak about nature...etc! We never trait to crash plains, with bombs...."

C. Darwin: “A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life.”

Dawkins: “I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world.”

Dawkins: “There may be fairies at the bottom of the garden. There is no evidence for it, but you can't prove that there aren't any, so shouldn't we be agnostic with respect to fairies?”

Edward O. Wilson: “Nature holds the key to our aesthetic, intellectual, cognitive and even spiritual satisfaction.”

C. Darwin: “Animals, whom we have made our slaves, we do not like to consider our equal.”

Edward O. Wilson: “You are capable of more than you know. Choose a goal that seems right for you and strive to be the best, however hard the path. Aim high. Behave honorably. Prepare to be alone at times, and to endure failure. Persist! The world needs all you can give.”

Dawkins: "There's this thing called being so open-minded your brains drop out."

C. Darwin: “We must, however, acknowledge, as it seems to me, that man with all his noble qualities... still bears in his bodily frame the indelible stamp of his lowly origin.”

Edward O. Wilson: “We are drowning in information, while starving for wisdom. The world henceforth will be run by synthesizers, people able to put together the right information at the right time, think critically about it, and make important choices wisely.”