Molekularna biologija, Mikrobiologija & Biotehnologija

23.01.2010., subota

Najbolje web stranice iz oblasti biotehnologije, biohemije, molekularne biologije....

http://www.hpc.unm.edu/~aroberts/main/top5%25.htm

http://www.accessexcellence.org/

http://www.bioethics.net/

http://www.protocol-online.org/

http://www.biolinks.net.ru/

http://www.nal.usda.gov/bic/

http://www.dnai.org/b/index.html

http://www.labome.org/
- 13:13 - Komentari (0) - Isprintaj - #

22.01.2010., petak

Daily inspiration (2)


- 20:39 - Komentari (0) - Isprintaj - #

Rečenica dana....

Citiraću jednog od najpoznatijih evolucionista i genetičara sadašnjice, u momentima kada odgovara na stručna pitanja ljudima koji su zapravo laici, iako toga nisu svjesni:
“I'm not sure this conversation can go any further.”
- 20:28 - Komentari (0) - Isprintaj - #

daily inspiration (1)


- 20:12 - Komentari (0) - Isprintaj - #

08.01.2010., petak

Bornavirus geni se nalaze u ljudskom DNA!

Novo istraživanje pokazuje da je ljudski genom dio bornavirus -a.

Bornaviruses, tip RNA virusa koji uzrokuju bolest kod konja i ovaca, mogu umetnuti njihov genetski materijal u ljudski DNK i prvi je to učinio prije najmanje 40 milijuna godina, pokazuje studija. Nalazai, objavljen 7. januara u "Nature" predstavljaju prvi dokaz da RNA virusi, osim retrovirusa (kao što je HIV) stabilno mogu integrirati gene u DNA domaćina.
"Naš cijeli pojam o sebi kao vrsti je sada malo pomaknut", kaže Robert Gifford, paleovirolog na AIDS Aaron Diamond Research Center, povezanom s Rockefeller University u New Yorku.
Ljudski DNA sadrži genetski doprinos od bakterija i drugih organizama.

U novoj studiji, istraživači su pronašli japanske kopije bornavirus N (za nucleoprotein) gen umetnut u najmanje četiri različite lokacije u ljudskom genomu. Pretrage drugih genoma sisavaca je također pokazala da je gen pričvršćen kod različitih vrsta milijunima godina.


Retrovirusi čine oko 8 posto ljudskog genoma. Kada se ovi virusi umetnu u genom, rezultat je obično loš za domaćina. Ali ne uvijek: Neki retrovirus proteina može pomoći u borbi protiv infekcije sa drugim retrovirusima. I najmanje dva puta u evoluciju primata retrovirus je ima umetanja gena u genom domaćina.

- 22:18 - Komentari (0) - Isprintaj - #

29.11.2009., nedjelja

Istraživači koriste ljudske embrionalne matične stanice da bi ubijali stanice raka

Po prvi put, istraživači matičnih stanica na University of Minnesota koriste ljudske embrionalne matične stanice za stvaranje ćelija "ubica raka", utirući put za buduće tretmane za razne vrste tumora ili kancera. Istraživanja će biti objavljena u Journal of Immunology.
"Ovo su po prvi put objavljena istraživanja koja pokazuju da je moguće da se dobiju stanice iz ljudske embrionalne matične stanice koje su sposobne za liječenje i borbu protiv raka, posebno leukemije i limfoma", rekao je Dan Kaufman, MD, Ph.D., docent medicine iz Zavoda za istraživanje matičnih stanica i Odjela za medicinu na Sveučilištu u Minnesoti i vodeći autor studije.
- 15:27 - Komentari (0) - Isprintaj - #

'Glow-in-the-Dark' crvenih krvnih stanica Izrađen od ljudske matične stanice


Promjena HeSc linije, ErythRED, predstavlja veliki korak naprijed za eventualno ciljano stvaranje zrele, potpuno funkcionalane crvene krvne stanice iz ljudske embrionalne matične stanice.

Istraživanje koje je proveo tim pod vodstvom profesora Anrew Elefanty i Ed Stanley na Monash Imunology i K. Stanica laboratoriju objavljeno je 25. avgusta u časopisu Nature Methods.

Rad, koji finansira australski centar (ASCC), pomoći će znanstvenicima da bi se pratila diferencijacija embrionalnih matičnih stanica u crvene krvne stanice.


Dok hESCs imaju potencijal pretvoriti u bilo koju vrstu stanica u tijelu, i dalje izazivati znanstveno pouzdano uključivanje tih matičnih stanica u specifične stanične tipove, kao što su crvene krvne stanice. Razvoj ErythRED embrionalnie linije matičnih ćelija, koja je fluorescentno crvena kada su uključeni i hemoglobin geni, važan je razvoj koji će pomoći istraživačima da optimizira uvjete koje generiraju te stanice.

Profesor Joe Sambrook, znanstveni direktor ASCC je rekao da je "elegantan rad Elefanty-Stanley grupe otključava ulaz dugo tražene diferenciracije i nedostižan put koji vodi do izražavanja odraslih hemoglobin gena."

"Ne samo da će ErythRED stanične linije vode do učinkovitijeg stvaranja crvenih krvnih stanica iz ljudske embrionalne matične stanice, nego će i te stanice imati ključni alat za praćenje ponašanja prilikom transplantacije stanice na animalnim modelima", rekao je profesor Andrew Elefanty.

Istraživanje je podržano od strane australskog centra za istraživanje matičnih ćelija - Juvenile Diabetes Research Foundation i National Health and Medical Research Foundation.

- 14:29 - Komentari (0) - Isprintaj - #

24.10.2009., subota

Stem cells - matične ćelije

Izvorna ćelija, klicina ili matična ćelija (engl. stem cell) je nediferencirana ćelija koja ima neograničenu sposobnost diobe, pri čemu posle svake diobe jedna od novonastalih kćerki ćelija raste i diferencira se u određenom pravcu, a druga ostaje nediferencirana, izvorna ćelija. Pojavljuju se kod embriona, a u nekim tkivima postoje tokom čitavog života organizma, gdje obezbeđuju prekursore iz kojih će nastati diferencirane ćelije.

Prema razvojnom potencijalu mogu se razlikovati:

* totipotentne
* pluripotentne
* multipotentne
* unipotentne.

Totipotentne matične ćelije imaju najveći razvojni potencijal, od njih može nastati bilo koji tip od preko 200 ćelija koje ima organizam čovjeka. Totipotentne su embrionalne ćelije do stupnja od 8 blastomera.

Pluripotentne nastaju razvićem totipotentnih i od njih ne mogu nastati svi tipovi ćelija, kao od totipotentnih, ali može nastati veliki broj. Pripadaju im embrionalne matične ćelije unutrašnje ćelijske mase blastocista od koje će nastati klicini listovi. Njihov rast je moguć i u kulturi tkiva.

Multipotentne izvorne ćelije su malobrojne nediferencirane ćelije unutar tkiva odraslog organizma koje se mogu diferencirati u ćelije međusobno blisko povezane kao što su ćelije hematopojeze u koštanoj srži, matične ćelije strome koštane srži i dr.

http://www.sciencedaily.com/releases/2009/08/090817190640.htm

stem cells Pictures, Images and Photos
- 17:23 - Komentari (0) - Isprintaj - #

21.10.2009., srijeda

BIOTERORIZAM

Neko vrijeme ću pisati o jednom terminu koji se nerijetko koristi čak i u komunikaciji ljudi koje bih okarakterisala kao laike. Bioterorizam! Sa prefiksom ili bez njega, riječ koja 2000-tih godina izaziva strah, nedoumice, predrasude, iščekivanje....
Da proanaliziram: BIO kao ŽIVOT; TERORIZAM kao suprotnost predhodno navedenom.....Sve asocira na zloupotrebu nauke o životu u svrhu uništenja istog. Ali ovdje smo mi kao ljudska vrsta otišli i korak dalje....uništenja samih sebe. Bioterorizam (ako je taj termin uopšte i opravdan, jer nema biološkog terorizma već samo terorizma kao takvog) nećemo upotrijebiti protiv miliona drugih bioloških vrsta, već sebe samih. Ako tražite poentu ili pak smisao - nema ga, besmisleno je.
U prirodi nije nepoznato da jedna biološka vrsta usljed kompeticije potiskuje drugu...ali kako objasniti da se to čini po planu treće?!

Ali ako govorimo o konkretnoj zloupotrebi i mikroorganizmima koji se zloupotrebljavaju (za pogrešne ciljeve), onda takve možemo podjeliti na tri kategorije:
1. KATEGORIJA A
2.KATEGORIJA B
3. KATEGORIJA C

*O pojedinim kategorijama biće riječi u nastavku*

- 17:02 - Komentari (2) - Isprintaj - #

20.10.2009., utorak

http://www.youtube.com/watch?v=zufaN_aetZI&feature=fvw
- 22:40 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2010  
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Siječanj 2010 (5)
Studeni 2009 (2)
Listopad 2009 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

U okviru ovog bloga pokušaću da obrađujem nove teme iz oblasti datih u naslovu ali i da ponavljam neke osnove koje će pomoći u razumjevanju tematike koju pratim.
PRATIM PODRUČJA:
MOLEKULARNE BIOLOGIJE
BIOLOGIJE ĆELIJE
MIKROBIOLOGIJE
BIOTEHNOLOGIJE
GENETIČKOG INŽENJERINGA

Korisni (zanimljivi) linkovi:

http://www.sciencedaily.com/

http://scienceblogs.com/

www.TheBreastCancerSite.com

http://www.microbiologytext.com/index.php?module=Book&func=toc&book_id=4



Quotes I LOVE:

Dawkins: "YOU CAN BELIEVE IN SPAGHETTI MONSTER, ZEUS OR WHATEVER"!

Dawkons:"Religious people from Middle East and America are extremely intolerant!
We atheist are gently people and we only use words to speak about nature...etc! We never trait to crash plains, with bombs...."

C. Darwin: “A man who dares to waste one hour of time has not discovered the value of life.”

Dawkins: “I am against religion because it teaches us to be satisfied with not understanding the world.”

Dawkins: “There may be fairies at the bottom of the garden. There is no evidence for it, but you can't prove that there aren't any, so shouldn't we be agnostic with respect to fairies?”

Edward O. Wilson: “Nature holds the key to our aesthetic, intellectual, cognitive and even spiritual satisfaction.”

C. Darwin: “Animals, whom we have made our slaves, we do not like to consider our equal.”

Edward O. Wilson: “You are capable of more than you know. Choose a goal that seems right for you and strive to be the best, however hard the path. Aim high. Behave honorably. Prepare to be alone at times, and to endure failure. Persist! The world needs all you can give.”

Dawkins: "There's this thing called being so open-minded your brains drop out."

C. Darwin: “We must, however, acknowledge, as it seems to me, that man with all his noble qualities... still bears in his bodily frame the indelible stamp of his lowly origin.”

Edward O. Wilson: “We are drowning in information, while starving for wisdom. The world henceforth will be run by synthesizers, people able to put together the right information at the right time, think critically about it, and make important choices wisely.”