PSIHOLOGIJA ODRASLE DJECE

ponedjeljak , 25.03.2019.

Sasvim slučajno jučer sam naišao na jedan tekst u Glasu Koncila u prilogu „ Prilika“. Na zadnjoj strani tog priloga , (dodatku Glasa Koncila) , jedna majka postavlja pitanje : Treba li kažnjavati odraslu djecu? I onda ona krene ovako sa svojom pričom; „ Poštovana ( misli na psihologinju Dr. Lovorku Brajković koja odgovara na pitanja) , mnogo se govori o odgoju djece i o tome kako od njih učiniti zrele ljude. No, za mene je ta tema tempi pasati ( želi reći ;“prošlo vrijeme“). Majka sam odrasle djece ( 28 i 31 godinu) i gledajući ih, mogu sa žalošću konstatirati da nisam od njih učinila zrele i odgovorne ljude. Fakultete nisu završili, radnih navika nemaju, prednost uvijek daju prijateljima i užicima. Sve su ono što moj suprug i ja nismo. Molim se za njih, potičem ih na promjenu, kupujem im stručnu literaturu i potičem ih da to čitaju, pokušavam razgovarati, no imam osjećaj da je bitka izgubljena……..“
Sjedim ja tako na wc školjci kad mi odjednom izleti Bošljabuk i kaže:
- Ma vidiš li ti patnje ove majke ?
- Vidim vidim…. I samo iz jedne rečenice ovog pisma tužne majke zaključio sam gdje je pogriješila, a ta rečenica glasi: „ Sve su ono što moj suprug i ja nismo…“ – odgovorih Bošljabuku postavivši ispravno i pravilno dijagnozu uzroka i posljedica svih problema.
- Koji si ti psiholog!- pogleda me Bošljabuk zaključivši smjelo.
- Nisam psiholog nego psihijatar. – ispravih B.
- I što bi ti savjetovao toj jadnoj majci? – upita me on zabrinuto.
- Pa kada davnih dana nije učinila najvažniju stvar, a ta je da; umjesto da mijenja djecu trebala je promijeniti samu sebe, onda joj danas jedino preostaje da učini ovo što ću ja sada učiniti. Tada ustah sa WC školjke i pustih vodu.Carl Gustav Jung (Kesswill, 26. srpnja 1875. - Zürich, 6. lipnja 1961.), švicarski psiholog i psihijatar.

Oznake: misao

KAJ MI BU REGICA REKLA?

petak , 18.01.2019.

Gledajući sjednice Sabora na TV pomislim kako tamo sjede Cinoberi I Presvetli, a mi koji ih slušamo smo Dudeki.

Oznake: misao

HARLEKIN

ponedjeljak , 14.01.2019.

Večeras smo odlučili Bošljabuk i ja da ništa ne pijemo. Biti ćemo freethinkeri ili na njemačkom freidenkeri ili na našem -slobodni mislioci tek tako. I onda ja upitah njega :
- Možeš li razmišljati oslobođen od uobičajenih, konvencionalnih pogleda, mišljenja, vrednovanja, ideja, pouzdajući se samo u svoj um?
- Mogu.- odgovori on.
- Ja se mogu osloboditi i biti svoj u misaonom i stvaralačkom radu, otkrivam istinu i vodim beskompromisnu borbu za istinu i samo istinu….
I tako nastade misao…u bespućima stvarnosti….


Oznake: misao

POJAM LIKA

nedjelja , 13.01.2019.

Reservoir gods
..u stanju sam zamisliti te
Kao staricu
I ne nalazim ni utjehu
Ni simpatičnost u tome
Ali sigurno ćeš biti
Dobra majka…( cit.; Bizargonauti, Moris Mateljan, Rijeka 2013.)


Večeras smo se baš onako odmarali. Uživajući uz dobru narezanu pancetu i kobasice na gradelama u kaminu, pitao sam Bošljabuka što je on.? Onako uzgred , između dva gutljaja dobre malvazije.
- Ja sam lik!- odgovori spremno.
- Istina, ti si lik, ali čini mi se da sam te ja stvorio.- pridodah.
- Dobro si to zaključio. Ja sam lik poput crteža tvojih. No, više sam psihički doživljaj, nego fundamentalna cjelina, ali u sebi povezujem sadržajne elemente na osebujan način pa znam da me nećeš ugasiti. Zaključi on i natoči mi još dva deca i počne se diviti našoj ljepotici …

Oznake: misao

DJEVOJČICA I SREĆA

nedjelja , 23.12.2018.

Imam jednu olovku
Sasvim je mala
Al ni zašto na tom svijetu
Ja je ne bih dala
Jer kad Braco bolestan
Nešto zaželi
Ja mu želju nacrtam
A on se veseli ( Mladen Kušec)

Oznake: misao

Počelo obitelji

subota , 22.12.2018.

Večerašnja tema nastala je samo tako. Iz nužde da se progovori o samom izvoru obitelji kao temeljne zajednice, a koju zajedno slavimo ovog kao i ostalih Božića. I onda , naravno, nakon prva dva gutljaja graševine, zamisli, nas dva istrijana pijemo graševinu, ali bila je sasvim ok., čak jako ok…( miris pokošenog sijena i jagoda iz šume i bla,bla someljerski..) , i tako zapodjenusmo priču o Božiću i obitelji i kako je lijepo da se svi zajedno nađemo na ručku, večeri, u crkvi i tako dalje.
. I pita mene Bošljabuk:
- Zar nije u početku svijeta bio Adam i Eva ?
- Pa je.- odgovorih.
- A da li su oni imali neki seks?- nastavi Bošljabuk.
- Pa valjda su imali.


- E, onda u početku najprije bijaše seks, jel tako?!?- pa može biti, zaključih nevoljko.
- I tako stvori poslije neba i zemlje Bog muško i žensko i podari im seks, ta misao kao da nedostaje u Bibliji, zapravo je poslije nastao Istočni grijeh, a zašto istočni ?, a ne zapadni ?,i eto nas ovdje u obitelji. A bez seksa ništa. Jel tako prijatelju???- nastavi Bošljabuk.
- Mnogo godina kasnije rodio se sin Afroditin, grčki bog ljubavi i ljubav sama, dječak zlatnih krila s lukom i lirom, kreativna snaga što proizlazi iz libida, uključuje skup impulsa čija je svrha održavanje života….- zaključi on citirajući pojam Erosa iz nekog bezveze rječnika…
Nakon ovog razgovora došlo mi je da zapjevam nešto od Vinka Coce, ljubavno i romantično, ali kako smo bili B. i ja sami u konobi pomislih, da se ne bi taj vrag zaljubio u mene, pa sam odustao.

Oznake: misao

PERSONA

petak , 21.12.2018.

„U mnogim filozofskim razmatranjima pojam se „osobe“ (lice, persona, ljudsko biće, individuum) podudara s vrijednosnom afirmacijom, širinom i značajnošću uloge koju pojedinac igra u svijetu i društvu, egzistencijalnom obuhvatnošću koju je kao virtualno žarište svega bitka, uspio ostvariti. U tom smislu „osoba“ je varijabilna značajka čiji raspon ide od golog numeričkog individualiteta u ljudskoj vrsti do nadmoćne ličnosti genija.“ ( Filozofijski rječnik, Vladimir Filipović str. 238.)


Nakon citata iz rječnika Vladimira Filipovića na bačvi upitah Bošljabuka što on misli?
- Mislim da su svi veliki državnici persone.- Eto, to mislim.
- Da ,to mi zvuči dobro, onako gordo, … „ PERSONA“ kao nešto važno….- pomislih.
- Sutra ću nacrtati Jakovčića, Flega i Miletića, i to su persone, a sada da si natočimo još dva deca pa idemo spat.
- Može .- kaže Bošljabuk pružajući praznu bukaletu.

Oznake: misao

Čovjek koji je poluotok spojio sa kopnom

četvrtak , 20.12.2018.Istra, poluotok na kljunu hrvatske ptice. Danas poznato turističko odredište i malo razvijenija regija hrvatske, zapravo je u svjetskim razmjerima uvijek bila i ostala mali privjesak mnogim državama na ovom dijelu svijeta. No, valja ipak češće spomenuti svećenika, humaniste i povjesničara i mudrog čovjeka koji je bljesnuo u pravom trenutku povijesti i ostavio trag za nas koji živimo u Istri. Božo Milanović, svećenik zaslužan je da je Istra danas dio hrvatske kao međunarodno priznate države, a to mogu jednostavno i objasniti.
Davnih godina… 1945. ,nakon rata partizani su oslobodili Istru i „Trst“ i onda su prvoborci Dušan Diminić i Ivan Motika, tajnici oblasnog odbora za Istru izvijestili Tita kako je Istra i Julijska krajina u cijelosti ratnim uspjesima partizana pod vlašću Jugoslavije. I to je bilo isto kao kada su Milan Martić i zubar Babić „izvestili“ Miloševića da je tzv. SAO Krajina spremna da uđe u sastav Srbije. Eto, tu dolazi do problema ; „ Sila klade valja , a um caruje.“ Tako je bilo i u Istri, saveznici nisu željeli ni Tita ni partizane, ni komunističku vlast i radije bi bili da Istru opet daju Italiji nego komunističkoj FNRJ. No, tu su došli ljudi kao što je Božo Milanović, a kojeg je i sam Tito kasnije cijenio.
„Kada je Božo Milanović čuo da će Saveznička komisija biti u Istri od 15. Ožujka 1946., odmah je iz Trsta došao u Pazin gdje je tijekom četiri dana u isčekivanju sastavljao – pokazat će se kasnije – presudno važan dokument. Radi se o popisu i statistici hrvatskih, talijanskih i mješovitih župa te kapelanija u Porečko pulskoj biskupiji. …bilo je 75% hrvatskih, 12% talijanskih i 13 % mješovitih….Od audijencije u Pazinu kod Savezničke komisije, Božo Milanović intenzivno je 1946., i 1947. godine boravio u Francuskoj i Belgiji, gdje je hrvatska shvaćanja o razgraničenju i dokaze za to iznosio ministrima stranih država, političarima, crkvenim velikodostojnicima, novinarima, zastupnicima u parlamentu, katoličkim medijima te međunarodnoj zajednici tijekom trajanja Mirovne konferencije u Parizu.“ ( Citat: Doc.dr. Ivan Milotić, Istarska Danica 2019. Str., 76.)
Eto, tko je Istru spojio sa kopnom, a ne Tito. Ono što je u to vrijeme Tito dobro odradio je da je šutio jer kako kaže poslovica „ Pametniji si kad šutiš!“ i držao se te poslovice , te pustio Boži da odradi svoje. Tog svećenika trebalo bi u Istri češće spominjati, ali mislim da vladajućoj strukturi u Istri ( čitaj IDS ) nije simpatičan jer oni su „europejci“!?!?....Ni Hrvati, ni Talijani, ni Austrijanci, ni Srbi , ni Romi….“Europejci“ ma što to značilo…hm..

Oznake: misao

OTKRIĆE BITKA

srijeda , 19.12.2018.

Pita mene neku večer Bošljabuk što je transcendencija? Ja sam mu pokušao jednostavnim riječima objasniti da je to filozofski pojam koji općenito znači prekoračivanje granica nekog područja, ili prelaženje granice mogućeg iskustva, s onu stranu osjetilnosti. On me začuđeno pogleda i upita :
- Da li je transcendencija kada navečer svako od nas dva pijanca popije dva litra malvazije i onda ne osjećamo noge, a ni ruke, samo lebdimo između bačvi u konobi do pršuta , pancete i nazad ?
- Da, to je to, ili kako Heidegger kaže; to je prelaženje od pojedinačno-postojećeg u područje bitka.- odgovorih.
- To znači da kada se napijemo prelazimo iz običnog dnevnog bezveznjaka u bitak, to mi zvuči dobro i plemenito, uzvišeno i svevremensko.- zaključi Bošljabuk.


Oznake: misao

DJELOVATI BEZ ILUZIJA

utorak , 18.12.2018.

Albert Camus se pita: ako je svijet besmislen, što preostaje čovjeku? I odgovara: herojski, buntovni pesimizam Sizifovog tipa ; izdržati bez nade, činiti što od nas zavisi, djelovati bez iluzija, ne za vječnost, nego za danas. ( Citat; Dr Vanja Sutlić iz „Intelektualac i korijeni apsurda“.)

Oznake: misao

MISAO PRED BOŽIĆ

ponedjeljak , 17.12.2018.

„Bogovi su osudili Sizifa da neprestano kotrlja veliki kamen do vrha jedne planine, odakle se on vraćao uslijed svoje vlastite težine. Oni su smatrali, s izvjesnim pravom, da nema strašnije kazne od uzaludnog i beznadnog rada. Ako povjerujemo Homeru, Sizif je bio najmudriji i najrazboritiji smrtnik. Međutim, prema jednom drugom predanju, on je bio sklon razbojništvu. Ja u tom ne vidim proturječnost…“ ( Mit O Sizifu…Albert Camus).


Kada razmislimo o misaonom elementu „Sizifa“ onda treba pomisliti što se dešava u ovo pred božićno vrijeme. Dešava se transcedentnost, oko koje se valja potruditi i pomučiti. To je ideja koja nadilazi smisao i nadvisuje život, a zašto? Zato jer svakodnevni život je apsurdni igrokaz u svijetu, i održava ga prosječni rad, red, kontinuitet i mehanički tijek po kojem nas svako razumije , a život postaje „normalan“. A onda pred Božić čovjek odluta u transcendenciju, s onu stranu, i ide na ispovijed, molitvu,na misu, pričest, počne praštati, kiti bor, čisti kuću i dobar je sa svojim bližnjima, dakle, radi nešto „nenormalno“. Eto, tu je smisao „Sizifa“- nema proturječnosti između dnevnog egzistencijalnog apsurda i ukorijenjene ljudske težnje ka metafizičom univerzumu u kojem postoji savršenstvo i spokoj. Biti apsurdni svakodnevni prosječni bitak, junak, razbojnik ili svetac, zapravo je pitanje trenutka. Kamen će se svakako otkotrljati ponovo sa planine.

Oznake: misao

AUTOPORTRET

petak , 14.12.2018.


Večeras u ozračju vinskih para razmatrali smo Bošljabuk i ja temu Bloga. I pita on mene :
- Što svaku večer nekog klinca škrabaš na kompjuteru?
- Pišem novi post i još nešto crtam, onako bez veze jer mi je navečer dosadno, a na tv nema ništa.-odgovorih.
- A dobro. A što je to Blog? – upita on začuđeno.
- Pa to ti je kratica za nas blogere, a znači ovako : Budale Lupetaju Oko Gluposti.
- A što znači Admin?
- Ma to ti je isto kratica za : Ajde Dejmone Mrš I Nestani.
- A tko je Dejmon?- upita mene Bošljabuk.
- Ma još jedna budala na blogu.
I onda smo popili još dva deca malvazije i išli spat .

Oznake: misao

NEDOUMICA

četvrtak , 13.12.2018.

Neku večer dok smo gledali na HRT3 staru seriju „Kuda idu divlje svinje“ kaže meni Bošljabuk:
- Znaš da mnogi o meni misle da sam izmišljeni lik na tvom blogu?
- Ma daj, to samo ti misliš, pa tu si i razgovaramo, kako možeš biti izmišljen kada postojiš.
- A ma.!? Ja mislim da me nema u stvarnome svijetu.I onda smo zajedno otvorili knjigu Friedricha „Tako je govorio Zaratustra“ i pročitali stranu dvadeset i pet. I lijepo piše : „ Spavati nije malo umijeće; to zahtijeva da se čitav dan bdije. Deset puta dnevno moraš sam sebe svladati:to stvara zdrav umor i to je mak za dušu…“- Tebi je jednostavno misliti o lakom snu kada samo misliš na žabu. A ja moram misliti i o poslu i o obitelji, djeci, ženi , kući, o svemu moram misliti. O tome da li mi auto ima zimske gume , da li ima drva za ogrjev, da li je izglasan proračun grada Zagreba, da li će biti kupljeni zrakoplovi F16, da li je Jakov kupio nove trepavice za Koli i tako dalje. – kažem mu onako ozbiljno.
- Istina, loše spava onaj koji se nije sam sa sobom izmirio.- kaže on meni i natoči si bez pitanja još dec malvazije iz nove bačve koju smo jučer načeli.

Oznake: misao

O KOZMOSU

nedjelja , 09.12.2018.

„Ovaj svijet, isti za sve,
nije u red doveo nikakav bog niti čovjek,
nego je oduvijek postojao, postoji i postojat će;
jedna vječito – živa vatra
koja se u mjeri pali
i u mjeri gasi“ Fragment.51., Filozofija Heraklita mračnog.
Heraklit Efežanin ( 535. pr. Kr. - 475. pr. Kr.)


Oznake: misao

Um na mjesec putuje

srijeda , 05.12.2018.

Smisao se ne može odgonetnuti, valja odvratiti pažnju od uobičajenih slika i osjećaja i razmisliti o mjesečarstvu, atomima, duši, obmani , istini i laži.Ćuk

Um na mjesec putuje,
mi smo mjesečari
u transu ceste na mjesec.
Vjeverica u dupku se vrti,
unutrašnji odnosi atoma
jesu na bojovnoj crti
vijoglavi i polumrtvi.

Duša vreba u busiji
kraj;
a to je stvarnost i obmana,
tama i sjaj,
varka da se može bez laži,
ravnodušan beskrajan zagrljaj.
Tin Ujević

Oznake: misao

PRVI SE NE BROJE

ponedjeljak , 03.12.2018.

Oznake: misao

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.