METEO-DALMACIJA

27.10.2011., četvrtak

ZATVARANJE BLOGA :( ...KRAJ!

Žao nam je, imali smo nekoliko vjernih posjetitelja, od kojih smo neke i osobno poznavali ali zainteresiranost je ipak premala da bi nastavili s daljnjim radom te se ispričavamo svima zbog jednoglasne odluke trojice administratora ove stranice...

lijep pozdrav uz nadu da ćemo se susresti u budućnosti nekom drugom prilikom, možda opet na blog.hr-u ;)
- 23:13 - Komentari (10) - Isprintaj - #

05.10.2011., srijeda

STIŽE JAČE ZAHLAĐENJE I KIŠA! KRAJ BABLJEG LJETA...

Ove godine smo imali najtopliji rujan IKAD u većem dijelu Hrvatske, isto tako su i prvi listopadski dani oborili mnoge temperaturne rekorde s obzirom da su se temperature penjale i preko 30°C!! Oboreni su apsolutni listopadski rekordi za Knin, Dubrovnik, Split i još neke gradove...

PROGNOZA ZA DALMACIJU

U petak stiže južina i naoblačenje a prema večeri i kiša s kojom će zapuhati bura u noći na subotu kada će i osjetno zahladiti. U subotu u drugom dijelu dana će se razvedriti ali će biti relativno hladno s maksimalnom temperaturom od tek 15-ak°C.Puhat će umjerena i jaka bura koja će se nastaviti i tijekom nedjelje kada će biti djelomice do pretežno vedro i prohladno uz jutarnju temperaturu oko 10°C a dnevnu do 17°C...

Kako se sad čini od ponedjeljka stiže lagano i postupno zatopljenje pa bi temperature sredinom sljedećeg tjedna mogle doseći vrijednosti od 20-ak°C no više neće biti ovako ljetni ugođaj kakav vlada proteklih dana (te će vladati do petka).

Toliko za sada...
- 15:19 - Komentari (2) - Isprintaj - #

16.09.2011., petak

NAKON VELIKIH RUJANSKIH VRUĆINA SLIJEDI JAKO OSVJEŽENJE I KIŠA!!!

PROGNOZA ZA DALMACIJU!!!

Ovakvo vrijeme u rujnu ne pamti se odavno.

Temperature su u prvoj polovici mjeseca svakodnevno u Dalmaciji dosezale 30-ak pa čak i 35°C. Značajnija kiša nije pala od kraja sedmog mjeseca! Suša ostavlja traga na poljoprivrednim kulturama,osobito na sjeveru Dalmacije(kod Zadra) gdje je suša najizraženija i traje od početka ove godine!!!

Stabilno i vruće bit će i za vikend no u nedjelju navečer će najprije sjever zemlje,a u noćnim satima jaka kiša zahvatiti i Dalmaciju.Jugo koje će puhati još u nedjelju navečer postupno će počevši od sjevera Jadrana pa sve do njegovog južnog dijela okretati na tramontanu koja će u prijepodnevnim satima ponedjeljka prekriti cijelu našu obalu!!!Bit će i mnogo hladnije,temperature neće prelaziti 20°C!

Mjestimice su moguća i izraženija nevremena zbog dolaska znatno hladnijeg zraka na pregrijano suho i vruće tlo te more koje je još uvijek toplo
... kiša će poslijepodne lagano slabjeti a do večeri gotovo posvuda(osim krajnjeg juga Dalmacije) i prestati.Noć na utorak bit će uglavnom vedra i hladna,uz temperature od 10°C u zaobalju do 15°C uz obalu.

Od utorka stabilnije i nešto toplije,iako će jutra a i dani biti znatno ugodniji od ovih kakvi su posljednjih (tje)dana...

pozdrav i pripremite se na završetak ovogodišnjih vrućina do iduće godine!!!

- 20:37 - Komentari (3) - Isprintaj - #

03.09.2011., subota

NEMA ZNAČAJNIJE KIŠE,SUŠA I TOPLINA SE NASTAVLJA!!!!!

U Dalmaciji u cijelom kolovozu gotovo pa nije bilo kiše, samo je u Splitu i okolici pala jednom a količine su bile nemjerljive!!!

Takva situacija nastavlja se i u rujnu a kako se čini u sljedećih 10 dana nema značajnijih oborina na vidiku, iako bi u ponedjeljak 5.9. moglo biti lokalnih pljuskova diljem Dalmacije!

U Slavoniji je već proglašena ponegdje elementarna nepogoda zbog suše i nestašice vode ovog ljeta a dostatne količine oborina za ublažavanje suše ni za to područje nema na vidiku!!!!


I sljedeći tjedan prema trenutnim naznakama bit će većim dijelom topao i stabilan u Dalmaciji, izuzev kako smo već rekli,ponedjeljka kad može biti nešto kiše.Temperature danju oko 30°C
- 12:21 - Komentari (8) - Isprintaj - #

23.08.2011., utorak

VRHUNAC TOPLINSKOG VALA IDUĆA 3 DANA

Toplinski val koji je zahvatio Dalmaciju i ostatak zemlje kulminirat će sljedećih nekoliko dana...

Temperature se već nekoliko dana zaredom kreću diljem RH od 33 do 39°C.

Od sutra pa do vikenda u Kninu će dnevna temperatura doseći vjerojatno i 40°C, a moguće je postizanje apsolutnih ili barem mjesečnih rekorda na Zavižanu, u Rijeci, Šibeniku i Dubrovniku...

Čuvajte se sunca i vrućine jer će idućih dana biti najneugodniji i najtopliji dani ovog ljeta!!!

Temperature će u unutrašnjosti zemlje već malo pasti za vikend a znatnije idući tjedan dok će u Dalmaciji one pasti tek za 3-4 stupnja u nedjelju i ponedjeljak...

no i dalje će biti više-manje pretežno vedro i vrlo toplo iako ne previše vruće...
- 18:23 - Komentari (3) - Isprintaj - #

17.08.2011., srijeda

TEMPERATURE ĆE JOŠ PORASTI, LJETO U PUNOM ZAMAHU !!!

Iako se ljeto klimatološki bliži kraju (31.8. meteorološki gledano je zadnji dan ljeta) vremenske prilike na to idućih 7 pa i više dana neće ukazivati...

Sve do minimalno 26.8.(a vjerojatno i dulje) na vidiku nema promjene vremena!
Dapače, ovaj vikend i početkom idućeg tjedna posvuda u Dalmaciji očekujemo temperature od 32 do 36°C danju dok će noćne također još porasti pa će u dalmatinskoj zagori biti od 17 do 19, a na obali od 22 do 25°C!!!!

Tempearture mora trenutno su od 23 do 26°C a ova gornja granica bi mogla narasti za stupanj-dva u idućim danima zahvaljujući neznatnom vjetru (uglavnom će puhati slab do umjeren maestral)...


Ovakav razvoj vremena na samom kraju kolovoza možemo zahvaliti ogranku Azorske anticiklone koji će se premjestiti od Pirineja pa sve do Balkana, dok će se ciklone obnavljati kod Velike Britanije što će dodatno dovući topli zrak u naše krajeve...

Predstoje nam sparni i vrući ljetni dani i, ako ste u prilici iskoristite ih na moru...


- 21:45 - Komentari (0) - Isprintaj - #

14.08.2011., nedjelja

Za Veliku Gospu stabilno i vruće u Dalmaciji...i ostatak tjedna vruć!!!Ljeto se ne predaje

Ljeto se još nema namjeru predati... sutrašnji blagdan Velike Gospe u cijeloj Dalmaciji bit će pretežno sunčan i vruć uz temperature danju od 30 do 33°C ponegdje u zagori.

Valja računati da će jutro u Sinju biti svježe uz 15-ak°C pa treba ponijeti i lagani dugi rukav.


I cijeli tjedan će se zadržati stabilno, osobito će vruće biti u drugoj polivini tjedna te sljedeći vikend kad će temperature uz obalu biti od 32 do 34°C a u zagori i preko 35°C!!! Možemo reći kako se ono pravo vruće ljeto kakvo smo imali sredinom sprnja opet vraća na dogledni period... naime zasad nema naznaka pogoršanja vremena barem do 23-24.8. a možda se stabilno vrijeme zadrži i dulje!!!

Uživajte u zadnjem dijelu ljeta jer ipak od sutra ulazimo u drugu polovicu kolovoza pa iskoristite lijepo vrijeme za ljetne aktivnosti dok ne bude prekasno thumbupparty
- 17:16 - Komentari (2) - Isprintaj - #

05.08.2011., petak

PUNO SUNCA ZA VIKEND I IDUĆI TJEDAN ...

Ovaj udarni vikend ove sezone će proteći u znaku lijepog, sunčanog i vrućeg vremena. Temperature će diljem Dalmacije danju biti od 29 do 33°C uz tek slab do umjeren maestral ili jugozapadnjak. I jutra će biti prilično topla, od 17°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 23°C uz obalu.

I vjerojatno veći dio sljedećeg tjedna će biti u znaku sunčanog i stabilnog vremena iako se čini kako će sredinom tjedna (u srijedu) osvježiti uz buru te do petka temperature ne bi terbale doseći 30°C,dok je njihov porast i dalje uz obilje sunca izgledan krajem tjedna, tj. za vikend (opet preko 30°C).

Budući da mnogi idu na hodošašće u Sinj sa 14. na 15.kolovoza(nedjelja/ponedjeljak) recimo kako se trenutno čini da će vrijeme biti povoljno, tj. bez oborina. Detaljnije o tome za koji dan!!!

I trenutne prognoze (dugoročne i ne previše pouzdane) ukazuju na topliji od prosjeka drugi dio mjeseca što znači da ipak (kako je u narodu uvriježno mišljenje) ove godine V.Gospa ne bi terbala biti prekretnica, tj. kraj ljeta.

Naravno da ni u drugoj polovici mjeseca nije isključen pokoji a možda i više kišnih dana, no kako sam već rekao trenutne prognoze ukazuju na više-manje ljetno vrijeme u drugoj polovini mjeseca u Dalmaciji....




nadam se da smo bili od pomoći...za detaljnije vremenske prognoze nakon 15.8. javite nam se sljedeći tjedan... pozdrav od glavnog i pomoćnog administratora. :)
- 13:09 - Komentari (3) - Isprintaj - #

29.07.2011., petak

HLADNI I KIŠNI SRPANJSKI DANI, GDJE JE NESTALO LJETO ?

Već smo prije nekoliko dana pisali o rekordno kišovitom srpnju koji ljestvicu postavlja sve više i više posljednjih dana.
Tako smo i danas i jučer imali pljuskove koji su Splitu a i većem dijelu Dalmacije donijeli novih 20-40 litara kiše te učinili ovaj srpanj po oborinama primjereniji studenom... A i temperature su dosta niske za doba godine pa je recimo danas u 12h u Splitu izmjereno jedva 20°C !

Kako je temperatura mora razmjerno visoka (oko 25°C) a nekidan je bila još i viša(do 27°C) posljednjih dana nerijetka pojava bile su i pijavice kod Zadra,Šibenika,Čiova kod Splita,Mljeta i Dubrovnika !!!

Evo i dokaz: http://www.24sata.hr/112/jedna-za-drugom-cetiri-pijavice-vrtile-su-se-duz-obale-mljeta-228924



Već ovaj vikend će se vrijeme u Dalmaciji lagano stabilizirati i pljuskovi su mogući tek u zagori dok će uz obalu biti pretežno sunčano i sve toplije.

Idući tjedan sunčan i vruć.Temperature će početkom tjedna biti oko 30, a sredinom i krajem čak do 34°C mjestimice u Dalmatinskoj zagori.

Zaključujemo da će kupači i svi oni željni ljetnog vremena doći na svoje idućih dana...




- 14:03 - Komentari (4) - Isprintaj - #

26.07.2011., utorak

PRED NAMA PROMJENJIV TJEDAN, VRUĆINE POČETKOM KOLOVOZA

Nakon velikih vrućina od 7.7. pa sve do 19.7. u Dalmaciji od 20.7. sa frontom se vrijeme pogoršalo i zadnjih nekoliko dana imamo nagle i česte jake pljuskove s grmljavinom a 23.07. Split je zahvatilo neviđeno nevrijeme s tučom. Svemu tome "zaslužne" su temperature veće od 35°C koje su tome prethodile.

I u nedjelju 24.7. bilo je jačih pljuskova pa je zahvaljujući(većim dijelom) ta dva kišna dana ovaj srpanj u Splitu NAJKIŠNIJI SRPANJ U POVIJESTI MJERENJA...DOSAD JE REKORD DRŽAO ONAJ IZ 1976. SA 90 LITARA KIŠE. DOSAD JE U OVOM SRPNJU PALO PREKO 100 LITARA PA MOŽEMO REĆI DA JE OVO ZAISTA VELIKI EKSTREM.

---MNOGIMA SE NE ČINI DA JE BAŠ TOLIKO KIŠAN JER KIŠE NIJE BILO VREMENSKI PUNO,VEĆ KOLIČINSKI U KRATKOM RAZDOBLJU!!!!!!!

Utorak će nam biti promjenjiv i pljuskovit, srijeda nešto stabilnija i toplija,do 28°C,zatim od četvrtka do kraja tjedna promjenjivo uz duža sunčana razdoblja ali i povremeno mogućnost za malo kiše,osobito u četvrtak i nedjelju. No recimo i to da kiše neće biti ni blizu tako puno kao proteklih dana!!!


Stabilizacija i temperature oko 35°C izgledne su baš početkom idućeg tjedna, tj. početkom kolovoza!!!!
- 00:40 - Komentari (11) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< listopad, 2011  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Listopad 2011 (2)
Rujan 2011 (2)
Kolovoz 2011 (4)
Srpanj 2011 (6)
Lipanj 2011 (6)
Svibanj 2011 (6)
Travanj 2011 (13)
Ožujak 2011 (17)
Veljača 2011 (4)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga