05.05.2007. / subota

Pantera




Pantera je osnovana još početkom osamdesetih u sastavu Vinnie Paul, Dimebag Darrell i Rex Brown koji se održao do posljednjih dana. U počecima im je pjevao stanoviti T Lee kojeg je kasnije zamijenio Phil Anselmo što je kvartet koji je petnaestak godina razarao razglase. Bend se baš i ne ponosi svojim radom iz osamdesetih - nikad nisu izašla reizdanja tih radova (iako je bend njihov vlasnik), nisu ih svirali na koncertima, a nema ih ni na ovoj zbirci najboljih bendovih radova. Razlog? Svirali su glam-rock i izgledali smiješno s bilo kojim od dva pjevača (otprilike kao Skid Row) pa bi se samo diskreditirali. Službeni početak benda je s njihovim albumom 'Cowboys From Hell' iz 1990. kojim su pokazali kamo će krenuti metal scena procvjetala u osamdesetima.

Iako ih radijski ni TV urednici nisu puno voljeli Pantera je ostavila veliki utjecaj - njihov treći službeni album 'Far Beyond Driven' najekstremniji je album koji je u povijesti dospio na prvo mjesto Billboarda, a prvi singl s njega - 'I'm Broken' - je pak najekstremnija pjesma koja je dospjela na prvo mjesto otužnog hrvatskog Hit depoa (davne 1994. u vrijeme vladavine hrvatskog dance smeća i još tada nepismenih voditelja i urednika). Frizura, ples i odjeća frontmena Anselma iz ove faze pokrenula je cijelu lavinu oponašatelja, sve zato što se Pantera uvijek ponosila velikom i vjernom fanovskom bazom. Moderni bendovi kombinaciju energičnosti i melodičnost uvelike mogu zahvaliti Panteri, mada ih previše ovih dana žrtvuje energičnost naspram melodija, a tek rijetki se ne boje eksplozije zvučnika (Mudvayne kao prvi, a onda i Poison The Well i Ill Nino).

'Reinventing Hell - The Best Of' je dobar uvid u ono što je Pantera radila. Tu su svi hitovi - od 'Cemetery Gates' i 'Cowboys From Hell' s istoimenog albuma (kojeg su davnih dana promovirali i u Zagrebu), 'Mouth For War' i 'Walk' s njihovog neporecivog power metal remek djela 'Vulgar Display Of Power', te 'I'm Broken' i '5 Minutes Alone' s najpoznatijeg albuma 'Far Beyond Driven'. Dva posljednja, najlošija albuma 'The Great Southern Trendkill' i 'Reinventing The Steel' predstavljena su po jednom pjesmom, a zbirku zaokružuju 'Where You Come From' s live albuma 'Official Live: 100 Proof' te dvije pjesme sa soundtracka - 'Immortaly Insane' s 'Heavy Metal 2000' i 'The Badge' s 'The Crow'. Na bonus DVD-u je 12 spotova od čega je samo jedna live snimka i dvije pjesme kojih nema na audio disku.

Umjesto da se blamiraju kvalitativnim srozavanjem pred našim ušima, članovi Pantere su se jednostavno razišli. Pjevač Anselmo je odustao i od Pantere i od svog all-star benda Down te sada samo radi sa Superjoint Ritual. Gitarist Darrell i bubnjar Paul imaju bend Gasoline te još jedan, Rebel Meets Rebel u kojem je i Panterin basist Rex te country izvođač David Allan Coe. Jednom se možda i okupe, obećali su...
I mi smo isčekivali to obećanje sve dok gitarista dimebaga darella nije snašla strašna sudbina.Ubijen je 8.12.2004. navečer usred nastupa sa svojim bendom Damageplan. Napadač se popeo na podij i pucao Dimebagu u glavu, da bi zatim pomahnitalno nastavio pucati u njegovo tijelo, ostale članove benda i publiku. Napadač je nedugo zatim ubijen od strane policajca koji se našao u blizini, ali nažalost, po najnovijim informacijama, uspio je oduzeti živote 5 osoba. Uz Darrella "Dimebag" Abbotta stoji kako je još jedan član Damageplana ustrijeljen, ali ta informacija nije potvrđena.
Koncert se održavao u Alrosa Villa (Columbus, Ohio) koncertnoj dvorani u sklopu Damageplanove turneje po S. A. D.-u.


Pantera-domination





Pantera-cowboys from hell





Pantera-becoming


- 15:05 - Komentari (10) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.