srijeda, 07.12.2005.

Demoni

Demoni,odnosno,zli duhovi iz narodnih predaja,mitologila i religija,pojavljuju se u svim oblicima i veličinama,i gotovo nikad ne smjeraju ništa dobro.Jezovite priče o demonima i njihovim zlodjelima prisutne su u večini kultura.Free Image Hosting at www.ImageShack.usIako je danas poznato da su demoni imaginarana bića,nekoć su ih smatrali stvarnima te ih držali odgovornima za veliki dio zla i patnje ovog svijeta.

Image Hosted by ImageShack.us

Prvi zapisi o demonima potječu iz drevnih kultura Mezopotamije,Perzije,Egipta i Izraela,gdje se razni zlodusi optuživali za bolesti,požare,ratovepoplave itd.smatralo se da demoni“čučavci“ i “otimači“ vrebaju odasvuda-U pustinjama i šumama,U podrumima i na krovovima,Ali i u domovima koji nisu pretjerano zaštićeni amuletima ili magijskim čaranjima.Sposobni preuzeti bilo koji oblik,Smatralo se da se često pojavljuju kao muhe,psi,bikovi ili veišeglaa čudovišta.

Image Hosted by ImageShack.us

Europsko poimanje demona temelji se na tradicijama, ali i na daimonima drevne grčke.Opisani su kao posrednici između Boga i čovjeka ,a mogu biti dobri ili zli.Zli daimoni pokazuju loš put čovjeku i potiču ga na zlodjelu dok dobronamjerni pomažu i štitu.

Potkraj 4 st. n. e. daimoni su se razvili u demone.Kršćanstvo se razvilo preko golemog rimskog carstva,a demoni su se ubrzo počeli smatrati božijim palim anđelima koji ljude vode u zlo bili oni dobri ili zli.Demone su ponovo kao u starom vijeku držali za zle i odgovorne za sve nedaće.


Image Hosted by ImageShack.us

Razvoj kršćanstva je u neku ruku dao izgled demonima pa je na primjer postojao Asmodej(demon ljubomore,gnijeva i osvete i bio je stručnjak za razaranje braka)prikazivan je kao čudovište s tre glave(čovjeka ovna i bika),s guščijim nogama i repom.Još valja spomenuti Belijala demona ljepuškastog glasa koji je navodio ljude na zločine i mučio ih grižnjom savješću.Do 16. st. tema demona je postala tako popularna da je na popisu svih sotoninih pomagača izbrojano 7 405 926.

Image Hosted by ImageShack.usImage Hosted by ImageShack.us

Kako su demoni nekoć bili mudri anđeli smatralo se da posijeduju ogromnu riznicu znanja o temama poput matematike,geografije,ljekovitih trava itd.Image Hosted by ImageShack.usDemone je ,srećom, lako nadmudrit,najmoćnija oružja protiv nih su domišljatost,iskrenost,ljubav a često i smijeh.

21:16 | Komentari (2) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>