utorak, 02.11.2004.

Therion biografija

I tako, odlučih se ja napisati nešto o mom omiljenom bendu...

1986. godine Christofer Johnsson osniva bend pod nazivom Blitzkrieg. Nakon kratkog vremena bend mjenja ime prvo u Megatherion, a zatim u Therion (riječ znači "zvijer") i posvećuje se najprije death metalu. Prvobitna postava benda se mjenjala nekoliko puta, a jedino je Christofer ostao član od početka do kraja. Ali usprkos raznim promjenama, Therion iza sebe za sada ima 9 full-length. Pravi genij, i svakako najvažniji u bendu je Christofer na čiju inicijativu je bend i osnovan, a pored toga on je vokal, gitarist, klavijaturist i tekstopisac na svim do sada snimljenim albumima.

1989. godine izdaju 2 demo snimka : Paroxysmal Holocaust i Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness koji postižu velik uspjeh. Sljedeće izdanje je bilo EP Time Shall Tell nakon kojeg potpisuju ugovor
za englesku izdavačku kuću Deaf Records. Prvi pravi album snimljen je u Stockholmu u srpnju 1990. godine pod nazivom Of Darkness... a izdan naredne 1991. godine. Reakcija publike na prvi album je bila veoma dobra , što je potaklo članove benda da još bolje odrade sljedeći album Beyond Sanctorum ali ovoga puta za izdavačku kuću Active Records.

Drugi je album sniman u prosincu 1991. godine u Monezuma studiju i sadrži nove elemente - klavijature i ženski vokal, čime se glazba polako prebacuje na black metal. Mnogi fanovi nisu odobravali uvođenje ovakvih elemenata .

Iz osobnih razloga svi članovi osim Christofera okreću se drugim poslovima, pa je Christofer bio prisiljen u bend dovesti nove članove. Tada ponovo mjenjaju izdavačku kuću i priključuju se kući Megarock Records. 1993. godine izdaju Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas. U to doba bend je imao samo tri člana, no ipak kreću na svjetsku turneju. Njihova prva 4 albuma su svrstana u death žanr zbog samih elemenata koje koriste, no na posljednja dva albuma ipak se osjeća značajan utjecaj black metala, a na posljednjem i gothic metala. Ni izdavačka kuća Megarock Records nije zadovoljila potrebe Therion-a, pa napokon potpisuju s moćnom i poznatom njemačkom izdavačkom kućom Nuclear Blast Records.

Prvi album u izdanju ove kuće je odličan Lepaca Kliffoth, koji je sniman u Berlinu, a izdan 1995. godine. Therion-ov put k vrhu gothic i uopće metal scene počeo je albumom Theli iz 1996. godine. Na ovom albumu su prvi put kombinirali elemente klasike i metala i to vrlo uspješno. Na ovom remekdjelu su svirali su solisti s mnogobrojnim klasičnim instrumentima kao i veliki zborovi, što je stvorilo specijalnu dimenziju gothic zvuka Therion-a. Kako su godine prolazile Christofer i njegovi suradnici su zvuk sve više bazirali na klasičnim elementima ali bez gubitka korijena.

1997. godine snimaju soundtrack za film The Golden Embrace s Barmek Symphony orkestrom i zborom Sjevernonjemačkog radia, s kojim su već surađivali na albumu Theli. Kompozicije korištene u filmu se nalaze na albumu A´arab Zaraq Lucid Dreaming. Prodaja ovog albuma je išla veoma dobro, a te 1997. godine Therion je sudjelovaoi na mnogim festivalima po Europi (Ten Years Nuclear Blast, Out of the Dark IV i Dynamo Metal fest). Album Vovin je obilježio 1998. godinu, a na albumu je jedan od ženskih vokala bila Lorentz Aspen iz benda Theatre of Tragedy. Ona je zamjenila dotadašnju pjevačicu Sarah Jezebel Deva, koja se odličnim glasom izdvajala iz ženskog zbora. Iz tog razloga Sarah je pjevala i u duetu, a i kao solo i sopran. Sarah je poznata kao svjetski vokal koji je doprinosio boljem zvuku bendova Covenant i Cradle of Filth (još uvijek je vokal u CoF-u). Album Vovin se opisuje kao vrlo melodičan album s elementimam opere , a takav album su mnogi dugo očekivali. Od tada kreću sve bolji i bolji albumi. 1999. godine izdaju Crowning of Atlantis, a albumom Deggial iz 2000-te godine Therion postiže najveći uspjeh do tada. Pozicija na kojoj su se nalazili u mnogim zemljama (Njemačka, Finska, Poljska) potvrdila je njihov moćan status na svjetskoj metal sceni. Deggial ubrzo postaje najbolje izdanje s najboljom produkcijom na kojoj su bili prisutni mnogi različiti instrumenti i zborovi koji su postajali sve jači i jasniji.

2001. godine na scenu stupa njihov sljedeći, album Secret of the Runes. Koncept albuma je veoma složen i govori o Vikinzima i njihovoj mitologiji. U njihovoj mitologiji postoji sveto drvo zvano Yggrasil koje sadrži 9 manjih svjetova o kojima i govori album. Svaka pjesma govori o jednom svetu i svaku pjesmu prati uvodna priča (samo u tekstovima) koja približava tematiku slušatelju. Na albumu također postoji intro i outtro kao i dvije obrade (ABBA i Scoprions). Uvod opisuje prazan prostor gdje se svijet jednom stvorio. Od diva Ymer-a, koji se ubio, stvorena je zemlja - točnije od njegovog tijela, a mora od njegove krvi. Zaključak opisuje Odinovo (vrhovni bog u vikinškoj mitologiji) putovanje na kojem je kažnjavao sam sebe 9 dana i 9 noći. Nakon toga dobio je znanje o tajnim putevima i o tajnama (of the runes) Riječ "Rune" je švedska rječ koja u prijevodu znač «tajno». No rune su i stara pisma. Oni se također označavaju kao magični znakovi tako da svaki ima svoje specijalno značenje . Postojali su u različitim formama u nordijskoj tradiciji, ali i u tradicijama ostalih naroda
U današnje vrijeme ova tradicija je veoma dobro poznata. Najpoznatije su Tengwar i Anglo-saxonske rune.

Na svakom novom albumu još od samog početka karijere ovog benda, mogu se uočiti novi elementi, clean vokal, zatim arapska folk muzika, klasični i industrial elementi i mnogi drugi.

Danas se Therion svrstava u symphonic/gothic metal, kombinujući melodične elemente bendova poput Iron Maidena i klasike zajedno s zborovima. Kao gosti na njihovim albumima pojavljuju se poznata svjetska imena metal scene poput bendova Gamma Ray, Blind Guardian, Primal Fear, Hypocrisy, Iron Maiden...

U svjetskoj glazbenoj industriji Therion je poznat kao najmarljiviji bend; svake godine izdaju album, a praksa im je i izdavanje po dva albuma godišnje. U 17 godina postojanja izdali su 21 album.

DISKOGRAFIJA:

Naziv albuma Godina izdanja Izdvač

Paroxysmal Holocaust 1989. Self-published

Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness 1989. Self-published

Time shall tell 1990. House of Kicks

Of Darkness... 1991. Deaf Records

Beyond Sanctorum 1991. Active records
Ho Drakon Ho Megas 1993. Megarock

Beauty in Black 1995. Nuclear Blast

Lepaca Kliffoth 1995. Nuclear Blast

Siren of the Woods 1996. Nuclear Blast
Theli 09. 08. 1996. Nuclear Blast

A'arab Zaraq - Lucid Dreaming 6. 05. 1997. Nuclear Blast

Eye of Shiva 1998. Nuclear Blast
Vovin 1998. Nuclear Blast
Crowning of Atlantis 07. 06. 1999. Nuclear Blast
Deggial 31. 01. 2000. Nuclear Blast

Secret of the Runes 08. 10. 2001. Nuclear Blast
Bells of Doom 31. 10. 2001. Therion Fanclub

Live in Midgard 2002. Nuclear Blast

Sirius B 24. 5. 2004. Nuclear Blast

Lemuria 24. 5. 2004. Nuclear Blast

INFO BOX
Godina osnutka: 1986 .
Žanr: symphonic/melodic/power/gothic metal, u početku death i black
Zemlja: Švedska
Web: http://www.megatherion.com/
Postava: Christofer Johnsson - vokal, gitara, klavijatura
Kristian Niemann - gitara
Johan Niemann - bas
Sami Karppinen - bubnjevi
(ženski vokali na Therionovim albumima su uglavnom "iznajmljeni")


Bivši članovi:

Tommy Eriksson - gitara (1998-1999)
Jan Kazda - bas (1998-1999)
Wolf Simons - bubnjevi (1998-1999)
Piotr Wawrzeniuk - bubnjevi (1993-1997)
Jonas Mellberg - gitara, klavijature (1996)
Lars Rosenberg - bas (1996-1997)
Fredrik Isaksson - bas (1995)
Magnus Barthelson - gitara (1993)
Anders Wallen Wahl - bas (1993)
Peter Hansson - gitara (1991-1992)
Oskar Forss - bubnjevi (1991-1992)
Erik Gustafsson - bas (1991)
matti Karki - vokal (1987)



| 23:10 | Komentari (4) | Isprintaj | #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Nekomercijalno-Bez prerada.