Rupa u zidu

25.11.2006., subota

Priča se nastavlja

Hrvatski vojnik ranjen gelerom - piše Večernji list u svojem subotnjem izdanju od 25.11.2006. Govori se kako je to prva hrvatska žrtva talibanskih napada na NATO kod Kandahara. I što reći na to? Svi oni koji su pratili situaciju, i koji nisu nasjeli lažima u koje nas je naša vlada željela uvjeriti, mogli su očekivati tako nešto. Da bi situacija bila još apsurdnija ni sada ne priznaju, kao što nisu niti 20. lipnja, da se na naše vojnike otvara vatra i da upadaju u talibanske zasjede. Ta priča od prije par mjeseci ne bi ni došla do javnosti da nije bilo hrabrog vojnika koji je na svoju ruku obavijestio hrvatske medije, i time se izložio opasnosti da bude izbačen iz vojske. Netko bi mogao reći da se ne događa ništa čudno, da su oni profesionalni vojnici i da se podrazumijeva da bi moglo biti ranjenih pa čak i mrtvih, s obzirom na to da su poslani u Afganistan, a zna se da tamo ima borbi. I zaista, argument bi bio na mjestu. No, to zaista jest čudna situacija s obzirom na to da nas naši političari uvjeravaju da hrvatski vojnici u Afganistanu ne sudjeluju u borbenim akcijama, da obavljaju obuku Afganistanske vojske, te osiguravaju vojnu bazu. Na kraju ispada da nitko ne govori istinu, no to nije ništa novo. Istinu nije govorila niti međunarodna koalicija tj. države koje stoje iza nje, kada su pokrenule inicijativu da se i Hrvatska pridruži međunarodnim snagama kako bi se ponovo uspostavio red i mir u toj državi. Kako isprazne riječi.

Znači, ovako stoje stvari. Amerika je lagala svojoj naciji zašto je potrebno da se napadne Afganistan. Zatim su osnovali koaliciju kojoj su lagali zašto je nužno da im se pridruže (manjim državicama i kolonijama) ili je ta koalicija i sama suučesnik u tom zločinu (poznati američki saveznici). Tada su te države lagale svojim narodima zašto šalju svoje sinove u ratnu zonu i nadalje lažu što se to tamo događa. Za to je potrebno kontrolirati medije ili još bolje, ne dozvoliti im da dođu do informacija. Tada taj narod, zbunjen jer ne zna što da misli, prepušta stvar u ruke svojih vođa jer su ih i onako već izabrali. I na kraju hijerarhije, tu je pojedinac, kao naprimjer žena vojnika koji je ranjen u Afganistanu. Ona pak laže svojem četverogodišnjem sinu, možda zato jer je bolje da ne zna istinu (kako se ne bi bojao za tatu) niti bi je mogao shvatiti - osjećam tu neku simboliku, a možda zato što je ni sama ne zna. I tada to dijete izjavljuje da će tata doći kući (tek mu poslije Nove godine istječe šestomjesečna misija u Afganistanu) kada dođe Djed Mraz! Djed Mraz? Istinit kao i sve priče o Afganistanu, a koje nam pričaju mediji i strukture moći ovoga svijeta.

- 18:39 - Komentari (1) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  studeni, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      

Prosinac 2006 (2)
Studeni 2006 (3)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
"Onaj koji ne čita novine je neinformiran, onaj koji ih čita pogrešno je informiran." Zašto? Možda zato što većina vijesti ne otkriva pravu istinu. Zid između istine i laži grade oni koji znaju svoj posao i za to su dobro plaćeni.
Quotation/citati

The world is a dangerous place, not because of those who do evil, but because of those who look on and do nothing.
Albert Einstein

Take our politicians: they're a bunch of yo-yos. The presidency is now a cross between a popularity contest and a high school debate, with an encyclopedia of cliches the first prize.
Saul Bellow

Politicians are the same all over. They promise to build a bridge even where there is no river.
Nikita Khrushchev

Television is democracy at its ugliest.
Paddy Chayefsky

The darkest places in hell are reserved for those who maintain their neutrality in times of moral crisis.
Dante Alighieri

Always vote for principle, though you may vote alone, and you may cherish the sweetest reflection that your vote is never lost.
John Quincy Adams

Power tends to corrupt and absolute power corrupts absolutely.
Lord Acton

Free speech is not to be regulated like diseased cattle and impure butter. The audience that hissed yesterday may applaud today, even for the same performance.
William O. Douglas

So long as we have enough people in this country willing to fight for their rights, we'll be called a democracy.
Roger Baldwin

A liberal is a man or a woman or a child who looks forward to a better day, a more tranquil night, and a bright, infinite future.
Leonard Bernstein

Freedom means the opportunity to be what we never thought we would be.
Daniel J. Boorstin

Politics: A strife of interests masquerading as a contest of principles. The conduct of public affairs for private advantage.
Ambrose Bierce

The world will never have lasting peace so long as men reserve for war the finest human qualities. Peace, no less than war, requires idealism and self-sacrifice and a righteous and dynamic faith.
John Foster Dulles

The successful revolutionary is a statesman, the unsuccessful one a criminal.
Erich Fromm

I was a woman in a man's world. I was a Democrat in a Republican administration. I was an intellectual in a world of bureaucrats. I talked differently. This may have made me a bit like an ink blot.
Jeane J. Kirkpatrick

Many politicians are in the habit of laying it down as a self-evident proposition that no people ought to be free till they are fit to use their freedom. The maxim is worthy of the fool in the old story who resolved not to go into the water till he had learned to swim.
Thomas B. Macaulay

Turn on to politics, or politics will turn on you.
Ralph Nader

A leader has the vision and conviction that a dream can be achieved. He inspires the power and energy to get it done.
Ralph Nader