ponedjeljak, 05.06.2006.

nakooon dugooo vremennaa..

evo jedan postić...
pa 02.06. smo išli na izlet na Krk,Košljun i Bašku :))
Bilo je super,malo je vrijeme bilo loše,ali ništa strašno...
kišica je padala i prestajala svakih 5minuta,puhala je bura..
u autobusu je bilo zakoooon!!!!!!!odlično,jest da su nam neko vrijeme puštali cajke i hari mata harija,ali dobro...preživili svi!!
na kraju su nam pustili i system!!ali samo prve 3 pjesme.dečki su se bili žalili pa su ugasili..a kad su se cure žalile na cajke i hari mata harija bilo je: pa kaj su to narodnjaci??hari mata hari ima lijepe pjesme,malo ga morate slušati..itd..pa sve pjesme su mu iste,Bože sačuvaj..jedinomi je Lejla stvarno lijepa pjesma i to mogu poslušat jer je zakoon :))
i policajci su nas zaustavili i nisu nam dali da idemo autoputom,neg su nas vratili nazad...al onda smo išli starom cestom i bilo je ludowink
nismo se kupali,bilo je ledeno more,bar meni..i čini se jedino meni jer su svi rekli kak je more toplo..a ja ledenooo,nemreš živit...
pa,uglavnom je to sve...imali smo ručak,odlično,mljacmljacmljacnjami a poslije su nam donijeli i kolač..čini mi se schwarzwald kockicu malu sa šlagom...ja to nisam jela jer nisam ljubitelj schwarzwald torte..
sorryte kaj nisam dugo pisala post,čini mi se da nije tak dugo prošlo..kaliko je prošlo,jel zna netko računati??hehehe meni se neda...
bila je zbraka u školi,ja sam bila umorna (ko i obično),i tako...
pa ajde pOzZz

VATRENI DEČKI

Zmajevi i zmajologija
Iako ih većina ljudi smatra mitološkim bićima, postoje i oni koji zmajeve doživljavaju potpuno ozbiljno, kao bića koja žive ili su živjela među nama. To je dovelo i do nastanka neobične pseudoznanstvene grane - zmajologije
Image Hosted by ImageShack.us

Ono što intrigira zmajologe i one koji se imalo upuste u tu problematiku jest pitanje odakle gotovo svim svjetskim prapovijesnim i povijesnim kulturama i civilizacijama predodžba životinje s toliko istih ili sličnih karakteristika. Kinezi, Aboridžini, Skandinavci ili Indijanci u davna vremena nisu mogli imati takav kontakt koji bi zmajevima na svim dijelovima svijeta dao slične karakteristike.

Veći dio drevnih kultura na svakom kontinentu ostavio je iza sebe zapis ili sliku o svojevrsnom čudovištu, zvijeri ili jednostavno životinji koja, iako različitih psiholoških karakteristika, ima nevjerojatno mnogo fizičkih sličnosti. Ti različiti prikazi zmajeva vjerojatno nemaju jedinstveno porijeklo, ali ipak je zanimljivo da su nastali skoro istovremeno u nekoliko različitih kultura.

Najrazumnije objašnjenje svodi se na mnoge načine prikazivanja zmije ili se odnosi na varijacije fosiliziranih ostataka dinosaura i drugih izumrlih životinjskih vrsta. Drugi se slučaj najčešće dokazuje pronalaskom fosila dinosaura 300. godine prije nove ere u Kini, čije je ostatke kao zmajeve kosti opisao Changa Qu. Nije, međutim, vjerojatno da je isključivo taj događaj potaknuo legende o letećim čudovištima, budući da su se one javljale i prije toga.

ZMAJOLOGIJA I NJENO PORIJEKLO

Još starija pismena svjedočanstva pronalazimo kod Herodota, poznatog kao oca povijesti, koji je oko 500. godine p. n. e. pri posjetu Judeji čuo priče o zatvorenom zmaju kod grada Petre. Znatiželjan, otputovao je na mjesto o kojem su mu pričali i pronašao dva živa krilata zmaja, uhvaćena i zatvorena u kavez. Skeptični ih je Herodot doživio kao divlje zvijeri koje bi puštene na slobodu zbrisale čovječanstvo. Image Hosted by ImageShack.usKineski zmaj

Prema dnevnicima Marca Pola, i on je sam prolazeći kroz Perziju naišao na žive zmajeve koji su mu napali karavanu u pustinji. Ipak, opisao ih je kao preplašene životinje koje su ga u obrani skoro ubile. Polovi se zapisi, naravno, ne smatraju povijesnim dokumentom, a vjerodostojnost im još više narušava činjenica da ih nije pisao sam, već ih je u tamnici diktirao drugom zatvoreniku!


Najdalje u zmajologiji otišao je dr. Volodimir Kapusianyk, koji je navodno napisao jedinu pravu knjigu o zmajologiji. Započeo ju je tvrdnjom da su zmajevi izumrli, i to 1911. godine u malom putujućem zoološkom vrtu u Nebraski, gdje ih je on kao tinejdžer vidio.

Najdalje u zmajologiji otišao je dr. Volodimir Kapusianyk, koji je navodno napisao jedinu pravu knjigu o zmajologiji. Započeo ju je tvrdnjom da su zmajevi izumrli, i to 1911. godine u malom putujućem zoološkom vrtu u Nebraski, gdje ih je on kao tinejdžer vidio. Ono što je doktora Volodimira Kapusianyka potaknulo da život posveti zmajevima bilo je njihovo stanje: bili su gotovo polumrtvi onako vezani, iz nosa im nije izlazio ni oblačić dima i, što je najgore, na kavezu im je stajao natpis: Rijetke zmije s krilima.

On smatra da zmajevi nisu spadali u rod gmazova, već da su formirali vlastiti životinjski rod. Kosti su im bile gotovo šuplje, ali nisu se sastojale od uobičajene mješavine kalcija i minerala, već od ugljikovodika. Zapravo, čitavo im je tijelo bilo poput kemijske tvornice, a doktor o svemu izvještava do detalja. Zmajologiju ipak smatra teškom, ali vrlo zahvalnom i zanimljivom znanošću, u kojoj svatko može uživati!

MITOVI I LEGENDE

Smatra se da zmajevi imaju veliku duhovnu važnost i ulogu u mnogim religijama diljem svijeta. U nekim su orijentalnim kulturama cijenjeni kao predstavnici primarnih sila prirode i svemira. Povezuje ih se s mudrošću, često su smatrani pametnijima od ljudi, a životni vijek navodno im je dug. Uobičajeno je vjerovanje da posjeduju nadnaravne moći i neku vrstu magije, a neke im kulture pripisuju i moć govora.

Stari su Kinezi vjerovali da zmajevi imaju veliku moć, da upravljaju vjetrom i kišom, ali njihova je uloga na ovom svijetu bila pozitivna, oni su po kineskom vjerovanju bili dobra i nježna bića. Vječiti su motiv kineske umjetnosti i vrlo su često prikazivani bez krila.

Europski zmajevi s druge strane imaju posve drugačiju ulogu i simboliziraju zlo. Korijeni te simbolike vjerojatno se nalaze u perzijskoj, grčkoj i latinskoj mitologiji, gdje su zmajevi povezivani sa zmijama, podzemnim svijetom i kasnije paklom. Tradicionalno se prikazuju poput gušterolikih čudovišta, divljih zvijeri koje predstavljaju zlo, a protiv kojih se čovjek bori.


Beowulf ubija zmaja Image Hosted by ImageShack.us

Prema nekim srednjovjekovnim legendama, u kojima su redovito igrali glavne uloge, zmajevi su živjeli u divljini, u ljudima nepristupačnim dijelovima Zemlje. Uglavnom su bili čuvari zlata, a junaku koji bi ih ubio pripalo bi blago. Jedan od najpoznatijih srednjovjekovnih heroja koji se hrabro suprotstavio zmaju je Beowulf, junak staroengleskog mita i epa.

U čarobnom svijetu fantastičnih životinja zmajevi su jedinstveni. Nijedno drugo biće nije se pojavilo u toliko bogatih i različitih oblika. Čini se kao da je nekad postojao čitav niz vrsta zmajeva prije nego što su zagonetno izumrli. Ne toliko davno znanstvenici i učenjaci 17. stoljeća o njima su govorili kao o znanstvenim činjenicama, a njihova je anatomija i povijest zapisivana do zapanjujućih detalja.

Personifikacije zlobe i dobrote, bezboštva i čistoće, smrti i destrukcije, života i plodnosti, dobra i zla, svi su ti kontradiktorni koncepti utjelovljeni u jednom magičnom stvorenju. Možda je zmajeve, kao i mnoga druga živa bića, sustiglo istrebljenje u ime superiornosti civiliziranog čovjeka.

- 13:29 - kOmENtaRi (8) - PrIntAJ - #

<< Arhiva >>