subota, 24.02.2007.

Sindrom toksičnog šoka - STŠ

Sindrom toksičnog šoka prvi put se spominje kao bolest koja zahvaća više sustava oganizma djece, a kao uzročnik navodi se bakterija STAPHYLOCOCCUS AUREUS. Kasnije, STŠ se počinje javljati epidemijski kod žena za vrijeme menstruacije. U rodnici bolesnica je nađen STAPHYLOCOCCUS AUREUS, a pojava sindroma bila je povezana sa uvođenjem nekih jako upijajućih tampona.

Staphylococcus Aureus prirodno prebiva na tjelesnoj površini čovjeka, drugih sisavaca te ptica. Može se naći i na sluznicama kao prolazna flora, a prisutan je i u prašini, predmetima opće uporabe te čak i mlijeku i mlijčnim proizvodima kamo dospijeva s čovjekovih ruku.

Zanimljiva je informacija da se u rodnici 5 – 20 % žena nalazi Staphylococcus Aureus te ako dođe do oslobađanja njegovih egzotoksina u krvotok može se razviti STŠ. Osim tijekom menstruacija, STŠ se može pojaviti i kao komplikacija kožnih infekcija, infekcija rana nakon prirodnog poroda te carskog reza, infekcija tkiva, upala pluća nakon gripe i u rijetkim slučajevima nakon prisutnosti bakterija u krvi.

Simptomi koji prete STŠ su visoka tjelesna temperatura, osip sličan sunčevim opeklinama, povraćanje, proljev, glavobolja, grlobolja, vrtoglavica, nesvjestica te bolovi u mišićima. STŠ nastaje vrlo naglo i nosi sa sobom smrtnost 3 – 7 %.

Liječi se antibioticima koji se uzimaju intravenozno, a potrebne su visoke doze penicilina, klindamicina i gentamicina. Ako dođe do pojave nakupina gnoja, potrebno je kirurško zbrinjavanje istih. Tampone treba izbaciti iz upotrebe radi sprječavanja ponovnog nastanka bolesti.

STŠ se može spriječiti pravovremenim liječenjem stafilokoknih infekcija, pravilnom skrbi o operacijskim ranama te čestim mijenjanjem tampona. Ako dođe do STŠ – a, treba se brzo prepoznati i poduzeti hitne mjere liječenja kako bi se sprječile ozbioljne posljedice.

Izvor: Medicina.hr

- 09:45 - Tvoje riječi ( 10 komentara) - Tvoj papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Bez prerada.