METALLlCA

06.04.2006., četvrtak

Cliff Burton - Biografija

Image Hosted by ImageShack.us
Rođen je od majke Jan i oca Ray Burtona u Castro Valleju - California. Podrijetlom je iz Tennesseeja i radio je kao asistent - inžinjer na auto cesti u San Franciscu. Njegova majka je također iz Californije i radila je za Castro-Valleysku školsku regiju. Predavala je učenicima sa manama.
Cliff je imao starijeg brata Scota i sestru Connie.
Steve Doherty je bio Cliffov nastavnik bas gitare od rujna 78 do siječnja 80. Steve je naučio Cliffa stilove od klasike do džeza: "bio je dobar student, jako skoncentriran, znao je što je htio. Bio je učenik koji je uvijek došao pripremljen za sat što baš i nije bilo uobičajeno. Obrađivali smo dosta različitih ritmova i mogu da prepoznam veliku količinu različitih ritmova što smo proučavali u njegovoj muzici."
Tada je on opisao Cliffa kao ozbiljnog i mirnog učenika: "Imao sam mnogo ozbiljnih učenika ali je Cliff imao retki unutrašnji nagon da učini nešto u svezi sa njegovom muzikom. Ne mogu reći da sam ja zaslužan za to. On je već imao to u sebi. "
Cliff, visok sa brkovima, imao je nasmijanu lubanju, istetoviranu na njegovom desnom ramenu, uvijek je odavao osjećaj da ga je apsolutno bilo briga tko je šta mislio o njemu. Burton, koji je uvijek nosio flanelne košulje, ekskluzivno i jako rijetko je viđen bez cigarete u jednoj ruci i piva u drugoj. počeo je svirati gitaru 1976. prije Metallice, Cliff je svirao u EZ ulici nazvanoj po raskrižju u San Mateu. Svirali su svakakva čudna sranja i napravili su puno albuma. Tada je Cliff vidio band Trauma i pomislio: "Mogao bih i to napraviti."



U to vrijeme Metallica nije bila zadovoljna McGovnijevim doprinosom za bend. Lars je telefonirao Slagela da izrazi svoje nezadovoljstvo sa Ronom. Kada su on, James i Dave napravili efektivan pisački trio, Mcgovni je izgledao isključen. Slagel je vidio izvođenje Traume nedavno koji je u to vreme bio Cliffov bend. Posavjetovao je Larsa da provjeri Cliffa. Lars je prihvatio savjet i u zadimljenom baru Whisky-a-go-go, vidio Cliffa na sceni kao tajfun energije. Njegova lepršava kosa kao orijentalni zmaj upravljan osobom sa deformacijom. Lars i James su bili hipnotizirani Cliffovom čudnom osobenošću na bini.

Dva obožavaoca su se sreli sa njim poslije predstave ali njihov inicijalni pokušaj ga je ostavio sujetnim. U Larsovoj glavi je nastala ideja da se Cliff priključi grupi, samo je pitanje kada.

Prošlo je par mjeseci prije no je Cliff poželio da se uključi u grupu. Magična okolina prvog nastupa koji je bio prosinca 1982. bila je fantasticna! Grupa je kampirala ispred kuće Mark Whittakera, menadžera Exodusa. Cliff sa njegovim prstima koji su letjeli preko žica, ostavili su njegove prijatelje bez daha. Bend je svirao nekoliko sati. Kenija je bila toliko snažna da se Cliff oficijelno priključio Metallici. Cliff se priključio grupi pod uvjetom da se oni presele u San Francisko.

Poslije svirke u Stockholmu (Švedska) rujna 1986. bend se nadao da će uživati dugu vožnju do Copenhagena. U autobusu su bila 4 člana grupe zajedno sa bubnjarem Flemming Larsenom, gitara asistentom John Marshalom i Aidan Mullenom i menadžer Bobby Schneiderom. Vozač, englez, koji je bio zaposlen na neko vrijeme da ih vozi po turnejama, bio je pozicioniran za volanom. U 6:30am, članovi grupe su se probudili uz jaku buku, vozilo je bilo survano po strani. Hammett, koji se onesvjestio kada je izbačen iz svog kreveta, probudio se i krenuo prema nužnom izlazu. Napolju su se njegove oči širom otvorile kada je video Cliffa i njegovo beživotno tijelo nagnječeno ispod autobusa.
Cliff Burton - glavni basista, kompozitor i član grupe je umro!


- 14:05 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

  travanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Sve o metallici

MMagical
EEasy
TTough
AAstounding
LLoving
LLoud
IIntense
CCuddly
AAppealing

PJESME