MAŠTI NA VOLJU

srijeda, 11.02.2015.

KROASANE

Sastojci

1 kg glatkog brašna
5,5 dcl mlijeka
1 svježa germa
2 žličice soli
1 žlica šećera
2 + 1 jaja (ovo jedno je za premazivanje)
1,5 dcl ulja
250 g margarina


Od mlijeka (mlijeko mora biti toplo) oduzeti malo za dizanje germe. U posudu u kojoj ćemo mijesiti tijesto staviti brašno, napravimo u sredini rupu za germu, a uokolo stavimo ulje, sol, 2 jaja. Kad nam se germa digne dodamo i nju i zamjesimo tijesto.
Odmah podijelimo na 6 jednakih loptica i stavimo na stranu. Uzimamo jednu lopticu i razvaljamo je na veličinu od prilike tanjura za kolače. Pobrašnimo jednu stranu radne površine i stavimo razvaljanu lopticu. Na nju prstima "utapkamo" omekšali margarin, deblje (250 g margarina bi trebalo rasporediti na 5 loptica, jer na zadnju se ne stavlja)
Uzmemo drugu lopticu, razvaljamo na istu veličinu i stavimo je preko prve. Ponovno margarin utapkamo na nju i tako redom. Zadnju lopticu kad razvaljamo i stavimo preko ostalog NE stavljamo margarin. (ako vam i ostane malo margarina od onog cijelog, nema veze)
Sad ispred sebe pobrašnimo radnu površinu, prebacimo ovo što smo "slagali" i razvaljamo u što veći krug. Izrežemo 32 trokuta, te motamo u kroasan.
Kad ste uzeli prvi trokut prvo ga lagano prstima razvucite tj polačite prema dolje, a prije nego počnete motati i taj najširi dio prvo malo rastanjite prstima. Počnite motati, kad sve već lagano formirali kiflicu onda je uzmete u jednu ruku i dalje motate, a drugom rukom povlačite ovaj dio što vam još visi tako da bude tanje i da na kraju kroasane budu što lisnatije.
Slagati ih u tepsiju na papir za pečenje ili namašćenu i pobrašnjenu. Kad ste napunili jednu tepsiju, prekrijte kroasane krpom i ostavite ih da se dižu.
Dok se dižu povremeno pogledajte da se ne bi predigle jer onda gube lijep izgled listanja. Kad su se digle, namažite ih razmućenim ili žumanjkom ili cijelim jajetom i ako volite posipajte sezamom, kimom ili nečim durgim
Pecite u predhodno zagrijanoj pećnici na 200°C, dok lijepo ne porumene.

P. S.
Lakše ih je napravit nego objasnit kako se prave :) Nadam se da je jasan recept, ako nešto nije jasno slobono pitajte.. :)



11.02.2015. u 20:21 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (1)
Siječanj 2015 (3)

Opis bloga

Volim biti kreativna. Što se tiće "uradi sam/a" stvarčica za dekoraciju, do kuhanja i svega što mi padne na pamet. Možemo pričati i pisati o svemu: kuhanju, receptima, cvijeću, uređenju vrta, dvorišta, odjeći, obući, pa i glazbi i filmovima.. Ovaj blog sam napravila ne samo da bi objavljivala ono što sam sama napravila, nego i da Vi pošaljete svoja umijeća.. Objavit ćemo sve što pošaljete. wink

Linkovi

MadeBy Andy

Pc Servis Wolf


TripleClicks

TC Banner