Masteriks - blog za zalutale surfere

nedjelja, 22.02.2015.

10 najboljih metal grupa!



Nešto je zajedničko svim ljudima ili barem većini njih. Od kada se rode, preko djetinjstva i mladosti, pa sve do odrasle i starije dobi oni se vole uspoređivati. Gdje god da se okrenemo, svjedoci smo raznoraznih etiketiranja, rangiranja i svih ostalih radnji vrednovanja i uspoređivanja. Ta je osobina u ljudskom mozgu, pretpostavljam, utkana od samih njegovih početka.
Razlozi, zašto je to tako, su razni, ali ja ne želim ulaziti u neku dubinu, pošto to nije tema ovog bloga. Unatoč tome jedna se stvar ne može osporiti; takva su uspoređivanja i rangiranja vrlo zanimljiva a ponekad čak i korisna i upravo kao produkt svega toga su i nastale top liste! Oni koji malo prate po internetu, novinama i ostalim medijima sigurno su primijetili da se često, ako ne i uvijek,oko njih vode žustre rasprave i debate; jer budimo iskreni top liste, bilo kojeg tipa, su većinom subjektivne i iznose stav pojedinca ili grupe pojedinaca, tako da uvijek ima onih koji se s njima ne slažu, u većoj ili manjoj mjeri. Da ne duljim previše, ionako će cijeli blog sigurno biti poduži, i ja sam odlučio napraviti nekoliko top lista po mojem izboru.
Prva na mojem repertoaru je lista top 10 metal grupa! Za ovu sam se odlučio pošto metal glazbu slušam već dobrih 15-16 godina; dapače ne više toliko intenzivno i često kao nekad, ali mogu reći da sam kroz godine poslušao nekoliko stotina grupa svih metal pravaca, tako da bi bez većih problema mogao napisati i top 10 listu, za svaki zasebni pravac u metal glazbi, kojih vjerujte mi ima puno! sretan
Ali kako bi lista bila zanimljivija širem broju čitatelja, ograničiti ću se na to da stavim samo top deset metal grupa općenito, i to one koje su po mom mišljenju, imale najveći značaj i utjecaj u metal glazbi. Ova lista je subjektivna ali napominjem da sam je ipak potkrijepio nekim objektivnim činjenicama, reda radi. Pa krenimo redom ,od desetog do prvog mjesta. Uživajte! sretan

10. STRATOVARIUS – finska grupa nastala 1984. godine. Smatra ih se začetnicima power metala i jednim od najutjecajnijih predstavnika tog žanra. Svojim epskim pjesmama sa fantasy tematikom, bezvremenskim melodijama, kvalitetnim aranžmanom i s čestim korištenjem klasičnih elemenata, vrlo su lako dolazili do uha i srca slušatelja. Odličan glas Tima Kotipelta te virtuozne gitarske dionice Timo Tolkkia dali su jedan snažan pečat zvuku te grupe za koju slobodno mogu reći da je svojom pojavom, sigurno, vrlo visoko digla ljestvicu, koju većina drugih grupa u tom žanru nije uspjela preskočiti.

9. NIGHTWISH – iako nisu pioniri simfonijskog metala, po meni su definitivno njegovi najpoznatiji i najznačajniji predstavnici. Njihove pjesme karakteriziraju žestoki gitarski rifovi, popraćeni pitkim melodijama, uz nezaobilazne i upečatljive voklane dionice operne pjevačice Tarje Turunen . Svojim znanjem i umijećem stvaranja pjesama, grupa bez poteškoća slušatelja uvodi u pjesmu, gdje mu pruža jedinstveni glazbeni osjećaj, na kraju kojega rijetko tko ostane razočaran ili nezadovoljan .
Albumi su im produkcijski vrhunski dotjerani, te ih je pravi užitak slušati a tu kvalitetu ne gube niti na koncertima, gdje im je zvuk uvijek na visokom nivou, što sam se imao prilike uvjeriti na tri njihova koncerta, kojima sam prisustvovao i nisam ostao razočaran; dapače!

8. DREAM THEATER – su klasični predstavnici progresivnog metala. S tehničkog gledišta jedna od najkvalitetnijih grupa uopće, s obzirom da su svi članovi visoko školovani glazbenici. Njihove su pjesme vrlo kompleksne, višeslojnih i kompliciranih struktura koje znaju trajati od par minuta pa sve do preko 20 minuta. Vrlo uobičajene su nagle promjenama tempa i ritma u pjesmi, te njen ugođaj koji je jedan tren lagan, da bi već za nekoliko taktova postao žestok i brz, i suprotno. Dream Theater su vrlo specifična grupa i njih slušatelji ili vole ili ih ne vole, trećeg nema; tako da na njihovim koncertima većinu publike čine glazbenici, glazbeni entuzijasti, glazbeni znalci i oni koji se tako osjećaju.


7. SYSTEM OF A DOWN – američka grupa čiji je glazbeni stil veoma teško opisati i svrstati u neki pravac. Iako ih najčešće opisuju kao nu metal grupu, oni u svoju glazbu ubacuju i elemente rocka, popa, metala, folka itd. pa sve to kombiniraju u jedan vrlo zanimljiv i jedinstveni stil.
Kao grupa, vrlo su aktivni i s političkog stajališta, te svojim tekstovima i pjesmama često šalju poruke kojima izražavaju svoju stav i mišljenje prema nečemu.
Osim po osebujnom stilu i načinu sviranja grupu ćete vrlo lako prepoznati i po "neuobičajenom" načinu pjevanja pjevača Serja Tankiana, koji u svom pjevanju koristi elemente od šaptanja i mrmljanja pa sve do režanja i deranja. Iako je vrhunac njihove slave iza njih i dalje su aktivni na sceni.

6. THERION – po meni jedna od najpodcjenjenijih grupa u metal glazbi. Mislim da svojom kvalitetom nadmašuju puno drugih grupa koje su daleko popularnije od njih, što je i jedan od dokaza da kvaliteta ne osigurava i uspjeh! Iako su u svojim početcima svirali death metal glazbu vrlo su se brzo odlučili preći na simfonijski metal, gdje su i ostali do danas. Njihova glazba zrači mističnom i okultnom atmosferom i tematikom a na albumima im znaju nastupati cijeli simfonijski orkestri, operni pjevači i pjevačice te zborovi koji najčešće, ali ne i uvijek, pjevaju gregorijanskim stilom. Često koriste i klasične instrumente u kombinaciji sa čvrstim metal zvukom što njihovoj glazbi daje jednu dozu ozbiljnosti.

5. SLAYER – najžešća, najbrža i najagresivnija grupa na ovoj listi, a sigurno, i prosječnom slušatelju najteže prihvatljiva. Iako se nikad nisu udaljili od svog čvrstog trash metal zvuka, svojom upornošću i kvalitetom, uspjeli su se probiti i steći popularnost i izvan metal scene. Uz Metallicu, Antrax i Megadeth čine Veliku četvorku trash metala. Poznati su po svojim zahtjevnim i nadasve ne uobičajenim gitarskim dionicama, solažama i rifovima, brzim i direktnim bubnjevima te vrištećim vokalom. Pjesme su često odsvirane ubitačnim tempom od 220 udaraca u minuti. Grupa bez kompromisa i dlaka na jeziku!

4. BLACK SABBATH – mnogi smatraju prvom metal grupom u povijesti glazbe, jer su u svojim pjesmama zvukom i tematikom pokušali dočarati atmosferu horror filmova. Njihovi teški i spori gitarski riffovi, jeziva bas gitara i sablastan način pjevanja legendarnoga Ozzya Osbornea doprinjeli su jednom unikatnom zvuku koji u to vrijeme nije mogao ostati nezapažen. Iako su zbog svojih pjesama i imidža bili četo prozivani i napadani od raznih dušobrižnika, ipak vrlo su brzo stekli vjernu bazu slušatelja i fanova kojima je baš takva grupa nedostajala na glazbenoj sceni.
Zanimljivo je spomenuti da je na zvuk grupe jako utjecala i nesreća koju je gitarist Tony Iommi doživio na poslu, kada je ostao bez vrhova dvaju prsta lijeve ruke. Kako bi mogao nastaviti svirati, on je morao na prste staviti prilagođene umetke i spustiti žice na svojoj gitari na niži štim, kako bi ju lakše mogao svirati. To je utjecalo na to da njihov zvuk bude još dublji i mračniji a time i pogodniji glazbi koju su stvarali.

3. JUDAS PRIEST – jedna od najznačajnijih, najvažnijih i najutjecajnijih grupa na metal sceni uopće, ali izvan nje jako puno zaostaje po popularnosti za recimo Maidenima ili Metallicom. Grupa pod tim imenom postoji i svira od 1969. godine. Prepoznatljivi po moćnom glasu Roba Halforda, odličnim rifovima i fenomenalnim solažama u koje znaju ubaciti često i elemente iz klasične glazbe itd. Svaki ih ljubitelj metal glazbe sigurno cijeni i voli slušati što potvrđuju i bezbrojni glazbenici i grupe koje su Judas Priest navodili kao uzor u glazbi.

2. IRON MAIDEN – su u svijetu metal glazbe bogovi. Niti jedna druga grupa nema toliko puno vjerne i odane publike kao Iron Maideni, koji drmaju scenom već skoro četrdeset godina.
Svakim novim albumom i svakom novom turnejom, oni potvrđuju svoj status, status živih legendi metala. Grupa koja je uvijek ostala vjerna čistom heavy metal zvuku kojeg su kroz godine samo usavršavali. Na desetke njihovih pjesama danas se smatra heavy metal himnama koje na koncertima jednoglasno pjevaju cijeli stadioni. Osim što stvara vrhunsku glazbu, grupa puno ulaže u svoj imidž i promociju, tako da je danas sasvim uobičajeno vidjeti logo s njihovim imenom ili maskotu Eddia (neka vrsta zombija) na majicama, kapama, šalovima, privjescima i drugim predmetima. Nedavno je čak izašlo i Iron Maiden pivo nazvano po njihovoj pjesmi Trooper. Iron Maiden je grupa koja je, kao rijetko koja druga, svoje ime uspjela pretvoriti u jedan brand poznat u cijelom svijetu.


1. METALLICA – dolazimo do broja jedan na ljestvici. Mnogi će se sa mnom složiti. Grupa koja je redovito probijala granice u metal okvirima i koja nikada nije robovala nekom uskom žanrovskom stilu. Grupa koja se nije bojala eksperimentirati i unositi nove elemente u svoju glazbu. Po mom mišljenju jedna od najkompletnijih grupa uopće.
Krenuvši od prvog albuma Kill´em all (1983.) kojim su definirali trash metal, preko
Ride the lightninga kojim su potvrdili svoj status trash lidera, dolazimo do trećeg albuma; kultni Master of puppets koji se smatra jednim od najboljih albuma u povijesti metal glazbe. Četvrti album And justice for all, sa izuzetnim pjesmama pokazao je svu njihovu kompleksnost i kvalitetu. 1991. izlazi peti album jednostavnog naziva Metallica (fanovima poznat kao Black album); tim je albumom Metallica otvorila vrata popularizaciji i masovnom širenju metal glazbe u svijetu. Taj je album do sada prodan u skoro 40 milijuna kopija i smatra ga se jednim od naznačjnijih albuma u povijesti glazbe. Zatim slijede dva albuma (Load i Reload) gdje Metallica uspješno spaja razne elemente bluesa, countrya, folka i sl. s metal glazbom.
2003. izdaju St Anger album, koji je za veći dio starih fanova veliko razočarenje, iako su njime privukli neku novu publiku. Posljednjim albumom Death Magnetic, grupa se ponovo vraća starom stilu što stari fanovi cijene. Osim ovih službenih albuma, valja još spomenuti fenomenalan album Garage inc., na kojemu Metallica svira obrade drugih grupa. Neskromno mogu reći da su neke pjesme na tom albumu ispale bolje od njihovih originala. Također, se ne smije zaboraviti legendarni live album S&M . Na tom albumu Metallica u suradnji s Simfonijskim orkestrom svira svoje najveće hitove pod dirigentskom palicom Michaela Kamena što naravno zvuči odlično i svakako ga treba poslušati svaki ljubitelj metal glazbe.













Oznake: metal top 10 glazba

22.02.2015. u 19:55 • 0 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



< veljača, 2015 >
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28  

Listopad 2022 (1)
Ožujak 2021 (1)
Veljača 2021 (1)
Siječanj 2021 (1)
Listopad 2018 (1)
Kolovoz 2018 (2)
Siječanj 2018 (1)
Listopad 2017 (1)
Rujan 2017 (1)
Srpanj 2017 (1)
Svibanj 2017 (1)
Travanj 2017 (1)
Ožujak 2017 (1)
Siječanj 2017 (1)
Prosinac 2016 (1)
Studeni 2016 (1)
Rujan 2016 (1)
Svibanj 2016 (1)
Ožujak 2016 (1)
Svibanj 2015 (1)
Ožujak 2015 (1)
Veljača 2015 (1)
Prosinac 2014 (1)
Ožujak 2014 (1)
Veljača 2014 (1)

Opis bloga

Blog za zalutale surfere...

Brojač posjeta