nedjelja, 05.02.2006.

FC CHELSEA, PONOS LONDONA

Iako je Chelsea nastao 1905. te se od tada uspinjao ljestvama uspjeha, londonski klub je ipak u središte zanimanja došao kada ga je kupio ruski multimilijarder, Roman Abramovič. Preuzimanjem kluba od strane ruskog bogataša počinje novo doba Chelseaja.
Ako pogledate dana šnje sportske vijesti, nema dana kada se u novinama ne pojavi ime Romana Abramoviča i njegove igračke, Chelseaja, ili kako su klub nazvali otočki novinari – Chelski - koji su u potrazi za nekim novim igračem. Ruski oligarh je izgleda uveo novo pravilo u klubu koje glasi: 'Želim sve i želim sada'.
Image Hosted by ImageShack.us

Mnogi su bili skeptični nakon što je Abramovič postao vlasnikom kluba, no svakim danom je sve jasnije da se Roman nije šalio…

No povijest kluba iz londonskog predgrađa Chelsea, otud i naziv kluba, ne počinje s Abramovičem, nego od 1905. godine.
Klub je osnovao tada poznati građevinski poduzetnik Gus Mears koji je kupio Stamford Bridge te sagradio stadion koji je primao 1.500 gledatelja.

Nakon par godina 'kuburenja' u nižim ligama, Chelsea se uspio kvalificirati u Diviziju 2 engleske lige. A poslije dvije godine igranja u drugoj Diviziji, nogometaši Chelseaja su uspjeli ući u Diviziju 1. Odlična generacija predvođena Jackom Whitleyjom, Georegeom Hilsdonom (koji još uvijek drži rekord po broju postignutih golova na jednoj utakmici – 6), uspjela je doći do finala Kupa, gdje su izgubili od Sheffield Uniteda sa 3:0.

Nakon rata, klub se i dalje razvijao i polako poprimao konture velikog kluba, kakav je i danas.
Godine 1955. Chelsea je došao do prvog trofeja u svojoj riznici. Te godine 'Bluesi' su osvojili naslov prvaka, no pravi procvat Chelsea je doživio kasnih 60-ih i ranih 70-ih kada je počela rasti njegova popularnost i kada su ga mnogi nazivali klubom s najviše stila.

Zahvaljujući klupskom skautu, Jimmyju Thompsonu koji je u klub doveo veliki broj mladih i perspektivnih igrača, Chelski je jednostavno procvjetao.

U razdoblju od 1963. do 1972. godine Chelsea je postigao značajne uspjehe. Osvojili su Liga kup 1965. godine, bili su polufinalisti FA kupa 1965. i 1966. godine, finalisti 1967. godine, te pobjednici FA kupa 1970. godine. Osim osvajanja domaćih trofeja, Chelsea je u tom razdoblju bio uspješan i na međunarodnom planu.
Osamdesete godine su bile poprilično loše za Chelski, zbog različitih komplikacija momčadi je prijetilo ispadanje u treću ligu, no čelnici kluba uspjeli su ga spasiti od ispadanja.

Novo vrijeme započelo je dolaskom Glena Hoddlea na mjesto trenera koji je u tri godine stolovanja u klubu uspio sagraditi temelje za buduće uspjehe.
Image Hosted by ImageShack.us
Nakon Hoddlea na užarenu klupu londonskog kluba zasjeo je Ruud Gullit koji je klub doveo do osvajanja FA kupa 1997. godine. Nakon Nizozemca, na klupu je sjela druga legenda, Gianluca Vialli, koji je vodio klub u njegovom najplodnijem razdoblju.

Vialli je u prva četiri mjeseca na klupi 'Bluesa' osvojio dva trofeja – Liga kup i Kup pobjednika kupova. Tijekom sljedećeg ljeta Vialli je potrošio vreću novaca kupivši Sasiraghija, Ferrera, Laudrupa i Desaillyja koji je te godine igrao finale Svjetskog prvenstva.
Sezone 2000/2001. Viallija je zadesila ista sudbina kao i mnoge prije njega. Zbog samo šest osvojenih bodova u šest utakmica Vialli je morao odstupiti, te je mjesto trenera kluba prepustio svom sunarodnjaku Claudiju Ranieriju.
Na klupi je Ranierija zamjenio Mourihno koji je osvojio Ligu i Carling kup te dogurao do polufinala Lige Prvaka,
danas je Chelsea Uvjerljivo prvi!

U ovom trenutku, CHELSEAU je samo nebo granica…
Image Hosted by ImageShack.us

| 12:02 | Komentiraj (5) | Print this! | #

<< Arhiva >>

Copyright © Sampionu je ime CHELSEA - Design touch by: live and let die





Komentari On/Off

  veljača, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28          


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Opis bloga
Blog posvecen svim ljubiteljima NK Osijeka, CHELSEA FC, INTERA
KOLKO VAS IMA?
Free Web Site Counters
Free Web Site Counters