Marijan M. (43)

ponedjeljak, 04.02.2008.

Valencia

Putovanja se, nakon kratke pauze, nastavljaju...
Prva ovogodišnja destinacija - Valencia.
Treći po veličini grad u Španjolskoj. Oko 800 iljada stanovnika.
Na Mediteranu. Costa del Azahar.
Prvi puta sam bio tamo. I oduševih se.
Grad pruža odličan spoj povijesti i tradicije s jedne strane te modernog uređenja i futurističke arhitekture s druge.
Imao sam dobru smještajnu lokaciju - Hotel Westin u centru. To je odlična polazišna točka s koje se za maksimum 15 minuta stiže do tri najbitnije lokacije koje turist-pješak treba pogledat u Valenciji.
A to su Jardin del Turia (Vrtovi Turie), Ciudad de las Artes y las Ciencias (Grad umjetnosti i znanosti) i stara gradska jezgra.

Jardin del Turia

Turia je rijeka koja je nekoć prolazila kroz Valenciju na svom putu prema Mediteranskom moru. A onda je 1957. katastrofalna poplava sjebala grad. Pa odlučiše pametni ljudi prije ulaska u grad rijeku skrenuti, da im više ne napada grad. To učiniše 1960., a na mjestu rijeke u suhom riječnom koritu nastade jedan od najljepših europskih parkova. Ima sve što pravi gradski park mora imati - pješačke i biciklističke staze, dječja i nogometna igrališta, fontane i jezera... A preko parka prolaze mnogi mostovi, sve jedan ljepši od drugog.

puente de las flores
Puente de las Flores

Alameda
Most Alameda by Santiago Calatrava

Na južnom dijelu vrtova Turije nalazi se fantastični Grad umjetnosti i znanosti. Stvorio ga je Santiago Calatrava, jedan od najslavnijih svjetskih arhitekata, inače rođeni Valencijanac.

Gradnja je počela prije 12 godina, a 'grad' čine Palača umjetnosti kraljice Sofije (Opera i umjetnički centar), L'Hemisferic (kino, planetarijum, laserium), L'Umbracle (šetalište, vrt), Muzej znanosti princa Felipea i L'Oceanografic (oceanografski park).
Tko voli modernu arhitekturu, od ovog ništa modernije ne može dobiti. Za detaljni obilazak nisam imao vremena, pa nek ovijeh par slika kaže o čem se radi...

Muzej

Opera

L'Hemisferic

mostići

it zi aj

A stari gradski centar? Klasika. Trgovi, crkve, utvrde, vrata, spomenici...

...

...

...

...


Za kraj slijedi preporuka za motorizirane turiste - posjet parku prirode južno od Valencije, kod rijeke Serpis. Em je krasna priroda em su ceste jako jako zavojite. Uživancija i za sportsku i za turističku vožnju.

...

Link na kompletnu foto galeriju iz Valencije

- 15:00 - Komentari (4) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

< veljača, 2008 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Kaj je ovo?

Brzi pregled ili arhiva

Blogeri i blogerice (osobni izbor)