VEHABITI U OSVAJAČKOM POTHVATU BOSNE I HERCEGOVINE

,blog,hrvatska,film,fotografija,gastronomija,ljubav,glazba,humor,internet,karijera,književnost,novac,obitelj,obrazovanje,osobno,poezija,politika,priče,putopisi,računala,religija,seks,sex,sport,televizija,umjetnost,zdravlje,znanost,rasprave,diskusije,korisnik,politika,www" /> VEHABITI U OSVAJAČKOM POTHVATU BOSNE I HERCEGOVINE

,blog.dnevnik.hr/marginalnadrustvenakronika" />


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


SADRŽAJ



KARLOVAČKA JAVNA TAJNA
PROPAST PRAVDE ILI GUANTANAMO
SMRTNA KAZNA KAO 'SREDSTVO PRAVDE'
VEHABITI U 'OSVAJAČKOM' POTHVATU BIH
OBAVEZNO SREDNJOŠKOLSKO OBRAZOVANJE
KRIZA DANAŠNJEG NOVINARSTVA
PLAĆANJE ŠKOLARINA - PARADOKS POLITIKE OBRAZOVANJA
U OVOJ DRŽAVI VAŽNO JE ZNATI MRZITI
TREBA LI EU HRVATSKU - I OBRNUTO
SVJETSKI DAN ROMA - NAJVEĆE EUROPSKE MANJINE
IVICA RAČAN DAO OSTAVKU
VOULOIR, C'EST POUVOIR
MRŽNJA EUROPLJANA SPRAM EUROPLJANA
TIN UJEVIĆ: POBRATIMSTVO LICA U SVEMIRU
NIŠTA OSOBNO I NIŠTA SHVATLJIVO

web site hit counter



online


marginalna društvena kronika
10.03.2007., subota

VEHABITI U OSVAJAČKOM POTHVATU BOSNE I HERCEGOVINE



U zadnje vrijeme popriličnu prašinu u susjednoj Bosni i Hercegovini dižu vehabiti koji su najavili "osvajanje" iste države. Isprva sam osobno bio uvjeren kako je riječ o još jednom medijskom slučaju koji se doslovno pritišće do iznemoglosti kako bi se popunile dnevne i ine novine i ostali mediji, no sudeći po reakcijama i incidentima koji se javljaju poslijednjih mjeseci u Bosni i Hercegovini a koji su vezani uz već spomenute vehabite, situacije nije nimalo prenapuhana. – Hrvatska javnost i nije toliko upoznata s tim problemom, niti se ne govori mnogo o tome na televiziji, dok su pisani mediji nešto malo više prostora ostavili za taj rastući problem.


VEHABITI ( VEHABIJE ) SU PRIPADNICI RADIKALNE ISLAMSKE SLJEDBE


Da su vehabije poslate gorući problem među bosanskohercegovačkim građanima govori u prilog njihov radikalni pristup islamu zbog kojeg je već bilo žrtava. Mnogi od vas će se sjetiti monstruoznog događaja koji je počinio krvoločni ubojica, tada 25-godišnji Muamer Topalović na Badnju večer na koju je pobio tri člana povratničke hrvatsku obitelj Anđelić, a koji se povezuje s vehabitima. Zatim je poznat šokantan slučaj u kojemu je 24 godišnji Vedad Hafizović iz Sarajeva ubio vlastitu majku zbog toga što nije željela sudjelovati u molitvi. – Iz ovih primjera može se izvući mnoštvo zaključaka koji govore o velikom problemu koji predstavljaju ovi radiklani islamisti.


Osnivač vehabitizma jest Muhammed bin Abdulvehhab. Vehabiti porijeklo vuku iz Saudijske Arabije i on se zasniva na zadržavanju muslimana na prakticiranju izvornog islama. – U današnjim danima vehabizam je proširen u nemodernim državama u Aziji i uglavnom ga povezuju s terorističkim djelovanjima.


Da situacija polagano postaje naporna i osjetljiva govori u prilog činjenica da su hrvatski katolici, srpski pravoslavci, a i muslimani koji žive civiliziranim životom ( a to je velika večina bosanskih muslimana ) postali žrtve od strane vehabija. Već sam na samom početku spomenuo dva stravična događaja koja se povezuju s ovom grupom, no tu su i oni "manji" pritisci.


Poznata su rastjeravanja mladih ljubavnih parova u Sarajevu na njihovim okupljalištima. Događa se da grupa od desetak, petnaestak vehabija okruži mlade sarajevske parove maltretirajući ih. Po Sarajevu kruže priče kako ovakvi incidenti postaju sve češći, iako se ne prijavljuju policiji.


BiH NE PODUZIMA NIKAKVE MJERE KOJIMA BI SE OVO DJELOVANJE ZABRANILO


Mnogi svjetski uglednici, kao i stanovnici Bosne i Hercegovine, smatraju da bi se djelovanje ove grupe trebalo zaustaviti, ali federacija BiH, tj. državne institucije po tom pitanju ne čine ništa, štoviše, toleriraju njihovo djelovanje na području federacije. Nezauzimanje stava po tom pitanju je i više nego strašno. Država koja ima dovoljno unutrašnjih problema ne bi si smjela dopustiti još jedan koji bi mogao poprimiti i vanjska obilježja.
Dovoljno je čuti kako mnoge bošnjačke vjerske vođe pozivaju na udaljavanje od tog radikalnog učenja koje bi, ukoliko uzme preveliki mah, mogo postati jedan od vodećih problema u BiH.


U svijetu je odjeknula izjava glavnog imama Islamske zajednice Sjedinjenih Američkih Država Senada ef. Agića koji je kazao "vehabizam će na, ako ništa ne poduzmeno, koštati života!" čime je navukao bijes islamskih terorista na sebe, ali timepokazao svijetu kako pravi islam nije teroristički, nego vjera mira i ljubavi.


JAVLJA SE PROBLEM GENERALIZIRANJA MUSLIMANA


Pojavom vehabita u BiH se javlja još jedan problem, a to je ono dobro poznato generaliziranje. Danas se islam nalazi u jednom teškom položaju u kojemu stanovnici Zapada na njega gledaju kao na prijetnju civiliziranom društvu i kada bi se reklo kako je to neopravdano bili bismo u krivu, ali razlog je i više nego jasan, a on leži u muslimanima koji na radikalan načine žive, a samim time stigmatiziraju ostatak muslimana koji žive svoju vjeru u miru i toleranciji spram drugih vjera. – Već spomenuti imam Senad ef. Agić je jedan od najboljih primjera koji islam predstavlja u pravom svjetlu i uči istinu o toj vjeri na koju se gleda s mnoštvom predrasuda.


Postavlja se pitanje hoće li Europa tolerirati ovu grupu radikalnih muslimana koja sve više i više jača u Bosni i Hercegovini koja i bez ovog pitanja obiluje mnoštvom problema. Bošnjaci, tj. bosanski muslimani su europski muslimani koji su civilizirani i čije naučavanje vjere nije radikalno. Bošnjaci su europski muslimani i samim time kulturno-religijski temelj koji je bez sumnje utkan u Europu i bez kojega Europa ne može. Bilo bi pogrešno zaključiti kako su vehabije poprimile veliki opseg u bosanskohercegovačkom društvu jer oni čine 1% od sveukupnih bosanskih muslimana, no potrebno je raditi na tom problemu već sada kada korijenje nije uzelo prevelik mah. Trenutno ih smatramo marginalnom grupom, ali svima je dobro poznato da se i s marginalnih položaja lako dolazi in medias res.


- 14:30 - Komentari (41) - Isprintaj - #