Kako (ne) napraviti tintu

Prije par mjeseci, kad se činilo da se približava apokalipsa i da ću uskoro morati sama loviti vjeverice po šumi i jesti gliste, ulovila me panika. Ako stvarno dođe nekakva apokalipsa i ako dođe do raspada društva… kako ću pisati?
U apokaliptičkom svijetu, neću moći ušetati u dućan i kupiti tintu. Ako ju nitko neće proizvoditi (jer će svi biti zombiji), kako ću bložiti? Pod pretpostavkom da će i tehnologija riknuti, naravno. Ako ću zbog kakvih god neprilika završiti u divljini bez ičega… kako onda?

Sva sreća, gospodin David Canterbury (heroj) me umirio. Ima nade, bloženje ne mora prestati zbog raspada civilizacije. Otkrio mi je kako napraviti tintu od bobica vinobojke.

Prije svega, napomena. BOBICE SU OTROVNE I NEMOJTE IH JESTI. U redu, sad možemo dalje.

Ovo je video koji je u meni probudio nadu da budućnost nije tako crna:


Pokušala sam replicirati viđeno i stvarno sam se nadala najboljim mogućim rezultatima. Prividno mi je uspjelo, stvorila sam nešto što sam mogla razmazivati po papiru.

Evo slike vinobojke pronađene u Maksimiru gdje raste kao korov.
I evo rezultata:


Ono na što nisam računala je da će se ta tinta upljesniviti bez obzira na sol i ocat. A kako plijesan nije za zezati se i može dovesti do zdravstvenih tegoba pogotovo kod djece i životinja, cijeli projekt sam ubrzo odbacila kao propao.
Dokle god imam izbora, mislim da ću tintu radije kupovati u dućanu. Ali morala sam probati.
Pozdrav!

15.12.2020. u 18:19 | 13 Komentara | Print | # | ^

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.