MANOWAR

srijeda, 30.03.2005.

A vast group locust ATTACK

Pjesma Holy War ili "Sveti rat" je pjesma sa albuma izdanog 1987, Fighting The World. To je pjesma o svetome ratu, ili kako ga muslimani vole nazvati Jihad "Dzihad", ratom koji je za njih svet, ratu do posljednje kapi krvi. To je ratno stanje koje proglasavaju sljedbenici danas druge svjetske religije u svijetu po brojnosti, Islama; za njih je to rat protiv nevjernika. Manowar je fasciniran zbivanjima na bliskom istoku jer i u vrijeme izdavanja tog albuma a i mnogo prije toga; to pitanje bilo aktualno. Slicne teme obraduju i drugi metal bendovi poput thrash metal himne od Megadetha, Holy Wars.. The Punishement Due ili Metallicine Enter Sandman. Ovo je tipicno Manowarovo opisivanje i dodavanje note grandioznosti drustvenom neprijatelju - ratu. Prica pocinje tako (jer Manowar pjevaju vecinom price, a ne pjesme ako se to tako moze nazvati) o Manowarovom videnju vatre i stradanja na ratnom bojistu. On vidi neprijatelje koji su se urotili i govore protiv njega i njegovih stajalista. No kako Manowar kaze "Now We rise" isticuci kako ga neprijatelj jedino moze ohrabriti, uzburkati jos jednom to njegovo metalno tvrdo srce. I opisuje se put u borbu, slican kao i u stvarnim borbama na bliskom istoku - sa ratnicima rukama podignutim u znak slave njihove lude hrabrosti. Taj utjecaj zbivanja na bliskom istoku Manowar prilagodavaju svojim simbolima ideala - jednom od njih i besmrtnosti. Zelja za zadavanjem udarca je ogromna. Manowar pjeva o svom svetom ratu, ponajprije zbog toga jer mu ta svetost rata daje snagu da se bori jos vise. Pozivaju se svi da vise Manowara kako na krilima propasti se strmoglavo baca u borbu (kao i pravi samoubilacki napadi sa bliskog istoka). Vatra i zeljezo sada imaju znacenje i energija koju ta 2 elementa nose dolazi na vidjelo. Covjek je pokretac, on je centar koji se sluzi tim izvorima energije, Manowar je prijenosno sredstvo kojim ce ti elementi oznaciti svoj pecat. Manowar je uvjeren u samo pobjedu, o porazu oupce ne razmislja "For the end we bring is soon.. Now face the storm". Manowar se opet okrece i pitanju da je sam svoj gospodar i da mu je samo metal ono sto ga vodi, to je njegova "Heavy Metal religija", kako bi rekao nas ponajveci domaci bend Vega. Manowar zudi da ta njegova religija bude kao gospodar, vladajuca. U borbi svoje vojnike poziva da budu iskreni kao i on.
"Sweep this dogs from our kingdom" - oni koji mu se suprostavljaju, po njegovom treba ukloniti. Opet istice i vaznost za sto se bori, za svoju svetu zemlju.


I have seen the fire
Of the thousands suns pass by
While blasphemers spread their Gospel
Bearing false witness
Now we rise
All ye children of the wild
Fists like hammers fill the air
Vast legions all immortal
Smash the stillness everywhere

Holy, Holy War

Holy
We are fighting, fighting a Holy War
Holy War
See us fly on winds of doom
Holy War
Baptized in Fire and Steel
Holy War
For the end we bring is soon
Holy War
Now face the storm
A Holy War

Brothers of metal know no masters
Metal's our religion
Take it to the grave
Rulers of the earth
Our dawn of glory
All reborn we live again
Hold true, ye sacred army
Our last battle is at hand
Sweep this dogs from our kingdom
Bless this ground, our holy land

Holy, Holy War

Holy
We are fighting, fighting a Holy War
Holy War
See us fly on winds of doom
Holy War
Baptized in Fire and Steel
Holy War
For the end we bring is soon
Holy War
Now face the storm
A Holy War

- 15:19 - Komentari (7) - Isprintaj - #

petak, 25.03.2005.

- If you ain't got the balls to take it, you can leave the hall

Ovu pjesmu stavljam za sve one koji imaju nesto protiv kriza. To je pjesma country pjevaca Mickey Newburya koji ju je napisao, a popularnom ju nacinio Elvis Presley. "An American Trilogy" kombinira 3 tradicionalne Juznjacke pjeeme - "Dixie", "All My Trials", i "The Battle Hymn of the Republic" u medley formi.Manowar nisu sigurno bezveze obradili ovu pjesmu. Necu nista vise napisati ovaj puta, pozdrav svima

An American Trilogy

Oh I wish I was in the land of cotton
Old times they are not forgotten
Look away, look away, look away Dixie land

Oh I wish I was in Dixie away, away
In Dixie land I'll take my stand
To live and die in Dixie

Dixie land where I was born
Early Lord one frosty morning
Look away, look away, look away Dixie land

Glory, glory, hallelujah
Glory, glory, hallelujah
Glory, glory, hallelujah
This truth is marching on

So hush little baby, don't you cry
You know your daddy's bound to die
All my trials Lord will soon be over

Glory, glory, hallelujah
This truth is marching on
This truth is marching on

- 12:46 - Komentari (12) - Isprintaj - #

utorak, 22.03.2005.

The Power

U svijetu ManOwar-a sve se vrti oko snage i moci. On je opcinjen tom svojom snagom koju mu daje duh. Sa Louder Than Hell dolazi i ova pjesma. Manowar ima snagu da leti u slobodu. Snagu mu daje borba i odtuda njegova moc. On je uvjeren u svoja praznovjerja da ima snagu nakon sto umre da zivi opet; jer njegovo srce ne poznaje tu stranu koja bi mu drugacije bila istinita. «This Power's Like Fire, Fire Loves To Burn» Njegova moć proizlazi iz toga i zato sto on stalno ima nekakve zelje za dokazivanjem, tu je neumoran..te gori kao vatra, stalno. On mora trositi tu svoju snagu do iznemoglosti pa kad opet dotakne samo dno jada se u svojim osjecajnim baladama. Ima snagu kako kaze, vidjeti u mraku bez pogleda; i on osjeca tamu jer je njegov zivot tama. Opet se dodiruju i religiozna pitanja. Manowar ovdje odbacuje mogucnost da zivi mirno poput svecenika i sluzi Bogu..nego zeli zivjeti i uzivati punim plucima, bez ikakvih granica. Za njega je ta sanga jaca od ljubavi i mrznje, jer to je moc volje i vjere. On vjeruje u sebe i svoje srce; i svi znamo da sto god radimo, ukoliko to radimo sa i protiv Bozje volje ali radimo sa srcem, Bog ce nas blagosloviti i sreca ce pratiti one hrabre i srcane; koliko god to i nemoralno zvucalo. U ovoj pjesmi tu svoju snagu usporeduje sa mnogim drugim snagama. «The Power To Defy To Fight And Be The Winner» -> On zeli jedino da bude prvi, gdjegod da koraca, nikakve poraze ne trpi i oni ne dolaze u obzir. Izrice da su tajne zivota i smrti iznesene u snazi i vjetru. Manowar se opet dotice i svih onih koji su ga nekako povrijedili. Poziva na smrt sve one koji stoje protiv njega. A njegova osveta mora biti za njih kobna, strasna. On je u osveti nemilosrdni tiranin koji jednostavno ne moze oprositi, toliko je svojeglav da u osveti zeli i konacnu smrt suprostavljenome. A smrt mu zadaje nakon sto ga pogleda u oci, jer iskren je govor njegovih ociju; kakav god on bio, ispravan ili pogresan, nebitno u tom slucaju; no uvijek iskren, pa kada i ubija. Njegovo srce je toiko tamno da i nakon smrti na ovome zivotu zeli osvetu, u paklu kako kaze; jer nista mu nemoze vratiti svjetlost u oci, nista ga ne moze izbaviti iz tame i okrenutni nejgovo posjeceno srce koje sada osjeca revolt i mrznju. Ali i snagu za slobodom koje trazi to tamno srce.


I've Got The Power To Fly Into The Wind
The Power To Be Free To Die And Live Again
This Power's Like Fire, Fire Loves To Burn
Make The World A Grave Of Ashes In A Urn
The Power In The Darkness To See Without My Sight
The Power Of The Magic The Power Of The Spell
Not To Serve In Heaven But One Day Rule In Hell

Power The Power The Power

This Power's Greater Than Love And Of Hate
This Is The Power Of Will And Of Fate
The Power Of Blood The Triumph Of Steel
Greater Than The Power Of A Priest Or A Sinner
The Power To Defy To Fight And Be The Winner
The Power Of The Demons Spirits I Command
Always By My Side To Serve The Master's Plan

Power The Power The Power

None Can Fight The Power None Can Fight The Wind
Secrets Of All Life And Death Are Carried There Within
Call Out To The Power Of The Darkness And Light
Have Dominion Of The Earth Be Lord Of All The Night
Kill All Those Who Stand Against You Look Into Their Eyes
Drink Their Blood And Laugh As They Pay For All Their Lies
Piss Upon Their Grave Then Cast A Final Spell
Fly Into The Night One Day Meet In Hell

Power The Power The Power

- 12:44 - Komentari (3) - Isprintaj - #

subota, 19.03.2005.

Secret Of Steel

Jos jedna himna za metal dolazi nam sa albuma Into Glory Ride. Rijec je o pjesmi pomalo nalik na Battle Hymns sa istoimenog albuma. Tu je neizostavni zbor. Ritam je sporiji, kao i kod «Goves of Metal». Vazno je reci par stvari o ovome albumu Manowara. Slaba produkcija je najveca mana ovoga albuma tako da gusi neke pjesme. Manowar su u svojoj karijeri promijenili niz diskografskih kuca, koje su im izdavale albume, i promjena ove je bila vjerojatno jedna od presudnih stvari za kasniji probitak Manowara. Zvuk je prvi prljavi heavy metal, ali ponajvise tome pridonosi produkcija, koja je recimo u usporedbi sa albumom Warriors Of The World za 2 razine drugacija. Prica je ovo o tajni celika, koja se nalazi skrivena na planini, u sumi, i samo ju jedan covjek moze pronaci. Ovdje se govori o tim tajnama celika, te onaj tko ju pronade zaduzen je da ju vjecno cuva. Pomalo je ovo bajkovita pripovijest. Govori se o mjestu na planini, crnoj snjegovitoj sumi u kojoj tece rijeka celika. Nepoznato dijete bez imena i ikakve oznake je otkrilo u toj sumi tajne koje se narastajima ovdje skrivaju. Govori se o daru koji moze donijeti milost, zlatnom stitu koji donosi moc stvaratelja i kralja, i 'slavni mac celika' kojeg ce drzati samo oni koje odabere sudbina. Poziva se na osluskivanje mudrosti. Te rijeci govore koju snagu dobiva taj koji otkriva tajnu celika – treba znati osjetiti snagu koja se tada moze osjetiti; i drzati tajnu samo u svojemu srcu, daleko od ljudskih ociju i usta. Tajna celika je zapravo sakriveno blago imaginarnih Bogova u Manowarovom svijetu. Otkrice tajne za otkrivatelja znaci i poziv za primanje nadljudskih moci Bogova. Opet se poziva na vaznost cuvanja te tajne celika. Guard Well, The Secret of Steel

Atop the mountain, where the river of steel flows
Black is the forest, white was the snow.
There as children, how could children know?
One without name or number soon would show.
There stood he, on his chariot made of gold
He did reveal the trinity of secrets old.
A sceptre of iron could mercy bring.
A shield of gold, the Creator and king,
And the great sword of steel.
Sons os destiny shall wield.
Hear Wisdom's voice.
Rise, know the strength that you feel.
Hold in your heart but never reveal.
You were called by the Gods, their powers to wield.
Guard well the secret of steel.
A sceptre of iron could mercy bring.
A shield of gold, the Creator and king,
And the great sword of steel.
Sons os destiny shall wield.
Hear Wisdom's voice.
Rise, know the strength that you feel.
Hold in your heart but never reveal.
You were called by the Gods, their powers to wield.
Guard well the secret of steel.

- 11:53 - Komentari (7) - Isprintaj - #

ponedjeljak, 14.03.2005.

We shall fight on the beaches We shall fight on the landing grounds We shall fight in the fields And in the streets We shall fight in the hills We shall never surrender


The Triumph Of Steel je naziv albuma odkuda dolazi ova lijepa pjesma, Spirit Horse Of The Cherokee. Pjesma je to slicna po temi kao i velika «Run To The Hills» Od Iron Maidena, ili pak «Aces High» (borba u svjetskom ratu, borba protv nacizma). Tempo je srednjeg tipa, a sama gitara je tipicne zestine i brzine kao vecina Manowar pjesama; no ne i himnicna. Prica je to o nepravdi, o dolasku bijelaca na podrucje Amerike i dogadajima koji su slijedili nepovoljno po autohtonu poulaciju u tom podrucju.. Svi znamo kako je tekla povijest; da su stranci dosli na područja Amerike i otjerali i ubijali autohtono ruralno stanovnistvo, u ovom slucaju indijansko pleme Cherokee. Ova pjesma nosi isto onakvu atmosferu ponosnog puta u borbu – borbu ne za zemlju i imastinu; nego borbu za slobodu. I uvijek mi u srcu lupa nesto drugo, sa malo gorcine i ponosa, kada slusam «Run To The Hills» i borbu protiv nepravde, borbu hrabrosti, i najvise opisivanje te nepravde – kako i na koji nacin su se bijelci odnosili prema Indijancima. Takva je i ova Manowar-ova pjesma. Manowar ne pisu samo o kraljevima i kraljicama, epskim borbama, nego su tu i teme o Indijancima, divljem zapadu, temama na koje se mozemo poistovjetiti u sadasnjem svijetu, itd. Prica se o nepravdi, o suzama koje su Indijanci dozivjeli nakon dolaska bijelaca – kojima su vjerovali. Prica se kako su bijelci postupali sa njima (Cherokee-ima). Oni se mole svom duhu, duhu Cherokee-a. Vazno je za njih reci da su oni zivjeli u prirodi, sa zivotinjama, ali nisu bili nauceni da im materijalne vrijednosti mogu donijeti bogatstvo; neke druge vrijednosti poput snage duha su cijenili Indijanci; i zbog toga ova pjesma ima jos veci znacaj. («We are descendants of the animals We live among the free») Indijanci su zapravo premda su bili divlji u neku ruku, bili i veliki mislilaci, a ne kako su ih neki prikazivali; samo barbarima. I zapravo je zalosno sto su sve europski istrazivaci unistili, razne kulture, dolaskom u obje Amerike. Jedini njihov odgovor bilo je braniti se sjekirom ili drugim oruzjem. Pozivali su svojim plesovima duhove koji ce im vratiti kisu, bizone ili nesto trece. Za borbu su se farbali u boje, da se maskiraju; da stave na sebe neki simbol koji ce im uvijek govoriti zasto treba ici u borbu. Oni su vjerovali u mnoge duhove..poput vjetra ili vec spomenutog, kise. Vjerovali su da su ti duhovi sa nebu zbog toga jer te meteroloske pojave dolaze s neba; oni vidimo ipak nisu bili toliko udubljeni u astrologiju kao recimo, drevni Egipcani ili neki staroeuropski narodi. Posto je konj u to vrijeme svjetske povijesti bio enormno vazan; te zivotinje se posebno cijenilo. Njihova vjera je bila u tome da im duh konja daje snagu da ce sa njim odjahati u pobjedu. Nisu se bojali smrti, bili su poput Japanskih kamikaza. To cesto potvrduju i razni filmovi koje mozete vidjeti na TV-u i vidjeti njihove ludacke, hrabre podvige u smrt. U pjesmi se takoder spominju velika Indijanska imena kao sto su Geronimo, Bik Koji Sjedi, Crveni Oblak itd. Na kraju upozoravaju da se nikad nece prestati boriti, premda bilo jos mnogo ubijanja i kod njih se oprost ne moze traziti, oni postaju nemilosrdni osvetnici svoje nepravde «..Strong and brave warriors to the grave». Lijepo je kada netko tako pise o nekome cije je vrijeme proslo – o Indijancima, plemenima koja su pripadala dijelu povijesti, i tuzno izblijedila u sveljudskim konfliktima.


The trail of tears began for all the Cherokee
The while men came to trade and borrow
But then they would not leave
Some of us were taken by boat and died at sea
Those of us who lived were sold to slavery
We welcomed them as brothers, knowing nothing of
Their greed, born hunters not the hunted
As the white man hunts for me
We are descendants of the animals
We live among the free
Our trall of tears would end one day at Wounded Knee
Great spirit, thunder birds fly, we are wild and free
To fight and die by the open sky, Spirit Horse ride for me
When we do the Ghost Dance, the buffalo will return
Paint ourselves for war, now blood and fire burn
Great Spirit makes us strong, take us to the sky
The Cherokee are brave, we are not afraid to die
Great Spirit, thunder birds fly, we are wild and free
To fight and die by the open sky. Spirit Horse ride for me
Red Cloud, Black Hawk, Sitting Bull
Crazy Horse, Geronimo
Strong and brave warriors to the grave
There has been much killing, there will be much more
the medicine man is dancing, he's calling us to war
Hatchets sing with pride, let the white man die

- 19:55 - Komentari (4) - Isprintaj - #

četvrtak, 10.03.2005.

Gloves Of Metal

Ova pjesma djelo je sa Manowarovog 2. albuma, Into Glory Ride. Velicaju se snaga i simboli metal glazbe i metal nacin zivota. Manowar opisuje vojsku u noci, gdje je kao metalci skupljaju vojnici i slave taj metal. Oni imaju snagu i moc, koju ima daje noc. Nose koz i metalne odjevne predmete, i kazu da je noc doba kada vladaju. Headbangeri su u tom skupu probudeni u svojim snovima. Tu se i prvi put spominju kao Metal Kings; i Metal Kings mogu biti samo najveci ratnici. Herojska dobrodoslica bit ce za one koji ce slijediti taj put-> A"hero's welcome for those who heed the call" Jer kad su braca metala zajedno, tada su sve, kako govore. Oni ponosno i drsko stoje ispred, protiv svijeta. Ovo je pjesma koja slavi metal. Simboli metala prikazuju se kao cin hrabrosti. Pokretani metalom, u njima se rada zelja za borbom, borbom protiv svijeta koji nije za njih nista dobro..i zato govore da se bore u tami..jer svijet je tuga i tama. Gloves Of Metal Rule Tonight!


Hear the pounding army of the night
The call of metal summons us tonight
And gather we on this site
To behold the power and the might
We wear leather, we wear spikes, we rule the night
Off with the lights, hear the screams
See the banging heads awaken to their dreams.
The sound of metal so loud it cracks the beams
Played by warriors called the Metal Kings.
A hero's welcome for those who heed the call.
We are together, we are all.
With hands high fists fill the air
Against the world we stand.
Hands high forever we'll be there,
Gloves of Metal rule tonight. Yea
A hero's welcome for those who heed the call.
We are together, we are all.
With hands high fists fill the air
Against the world we stand.
Hands high forever we'll be there,
Gloves of Metal rule tonight. Yea
Leather, Metal, Spikes and Chains
Gloves of Metal raised to show the brave.
Into the darkness march the armies of the night.
Bound by metal we live the fight.
We wear leather, we wear spikes, we rule the night
With hands high fists fill the air
Against the world we stand.
Hands high forever we'll be there,
Gloves of Metal rule tonight. Yea

- 13:22 - Komentari (10) - Isprintaj - #

petak, 04.03.2005.

Black Wind Fire And Steel

Danas cu govoriti nesto o pjesmi Black Wind Fire And Steel. Meni jedna od najdrazih njihovih, ovu pjesmu odlikuje prije svega brz i snazan ritam. Nakon pocetnog uvoda pocinje kisa tutnjave bubnjeva..taj energicni cin prati skoro cijelu pjesmu. Na zavrsteku tu su i neizostavni Adamsovi vriskovi. Ova pjesma je sva rockerska, nema melodicnog i osjecajnog djela..kao mnoge Manowarove pjesme. Manowar odlucuje pricati o samome sebi...tj kako on sebe dozivljava. Manowar izrice da ima svoje kraljevstvo...bilo to njegovo kraljevstvo snage, slave, zeljeza..ili nekih drugih nejgovih simbola. Misticna dusa i lajvlje srce «The mystic soul and lions heart» - on zna da je on nepoznanica ljudima..svugdje na slikama uvijek mozemo Manowarovu sliku vidjeti bez lica – te slike su zato simbolicne i Manowar moze postati bilo koji covjek. Put u bitku za Manowara znaci ekstazu – hrabrost mu je urodena i zudi da se uspne visoko, gdje je rijetko tko isao..da bude iznad svih, kao ptica. Istice da mu je dana besmrtna mladost. Da, samo mladost, jer zna da ce do kraja zivota nositi to ludo zaigrano dijete u sebi, i uvijek ce slijediti te svoje iskrene osjecaje dok god bude ziv. Nikad nece umrijeti, jer kada i tjelesno umre, njegov duh ce zivjeti. Za sebe kaze da je u njemu od rodenja crni vjetar, vatra, i celik. Crni vjetar jer se toliko cesto bori u tami, svojim problemima i protiv svijeta. Roden je, kako kaze, da uci ostale 'da lijece'. Da lijece rane koje i on kao i svi mi nosimo...da lijece na taj nacin da slijede njega u toj teskoj borbi...i bore se kao on. On vidi tamu i zna izlaz u svjetlo. On ceka borbu jedan na jedan.. bez ikakvih kukavickih borbi..jer samo iskrenost kod njega prolazi i zato uvijek kaze sto misli. On nosi leather, spikes, metal – jedan od nacina izrazavanja njegove borbe. Jer samo je metal na njegovoj strani...samo ga te stvari uveseljavaju...ne zeli biti kao ostali slijepi iskvareni svijet nego se osjeca da ne pripada tom drustvu – zbog toga njegova borba i bunt u njemu. Njegova borba je protiv svega umjetnoga na ovome svijetu..i zapravo se treba diviti Manowaru na toj njegovoj velicini..jer to je borba za iskonske vrijednosti u svijetu. On je izopcenik, na putu bez povratka – i premda zna da je to put utopije, da su to uzaludni pokusaju, put koji mu nece donijeti nista dobroga..nego samo borbu u kojoj ce puno puta se pasti i dizati. «Punisher and swordsman» - kaznjavatelj sa macem, moderni Zorro osvetnik, Robin Hood ili neki lik iz stripa. Roden je da umre – shvaca svoju nepravdu ali ne place previse...radije ce gorjeti sa macem u ruci nego se predati da ga svijet pojede. Manowar jase crne konje, koje uvijek slijedi crni dim – to su motori, Harley Davidson je nesto sto Manowari u stvarnosti mnogo uoptrebljavaju. Oni su najveci Harley Davidson bend na planeti. Vatra je u njegovoj dusi, i ta vatra ce gorijeti dok ne umre – «fight to death till last breath». Ako bismo promatrali Manowara sa astroloskog stajalista, mnogo toga bi mogli zakljuciti, a opet ne puno konkretno. On je strastven, vatren kao Skorpion; srce ga vuce k domu – sto je karakteristicno za Raka (ali opet on zeli tu svoju borbu svugdje u svijetu, a putovanja privlace Strijelce); brzo lijeci stare osjecaje te ide dalje zbog svog celicnog srca, poput Vodenjaka. Prepotentan, voli biti centar svijeta kao Lav, nosi nekakvu karizmu poput Jarca (no nije Isus), tvrdoglav poput Ovna (a opet razuman kada pokaze svoje drugo 'ja'). Horoskop je gotovo nemoguce ovako pogoditi. Velika crta osjecaja u neklim pjesmama daje naslutiti da se ipak radi o osobi sa vodenim tipovima znaka; ili podzaka. MANOWAR – born to live forevermore, born of black wind, fire, and steel !



Full moon light is calling me
My kingdom lies within.
The mystic soul and lions heart
Brought by the talisman
The ecstasy of battle takes me
Where the falcons fly.
Immortal youth was granted me
I will never die.

Born of Black wind fire and steel
Born of Black wind fire and steel
Born to teach them all to heel
Born of Black wind fire and steel

Pounded by the hammers
Of the giants of the world
I can see the darkness
I'm the overlord
Single combat I await
My shadow brings them fear.
The spikes upon my chariot
Will grind them when they're near

Born of Black wind fire and steel
Born of Black wind fire and steel
Born to teach them all to heel
Born of Black wind fire and steel

I am an outcast
On the path of no return
Punisher and swordsman
I was born to burn.
Black Wind always follows
Where my black horse rides.
Fire's in my soul
Steel is on my side.

Born of Black wind fire and steel
Born of Black wind fire and steel
Born to teach them all to heel
Born of Black wind fire and steel

I am an outcast
On the path of no return
Punisher and swordsman
I was born to burn.
Black Wind always follows
Where my black horse rides.
Fire's in my soul
Steel is on my side.

Born of Black wind fire and steel
Born of Black wind fire and steel
Born to teach them all to heel
Born of Black wind fire and steel

- 17:56 - Komentari (8) - Isprintaj - #

utorak, 01.03.2005.

Srce od Čelika

Pozdrav svima, evo mene opet. Pisat cu nesto ovaj puta o Heart Of Steel jer mislim da sam prvi puta samo pola lyricsa napisao i nisam ni 2 reda komentara napisao. Pjesma je to sa njihovog ponajboljega albuma, Kings Of Metal. Vazno je reci da je ova pjesma i prevedena na Njemacki, Herz Aus Stahl, te stavljena na ranu best of kompilaciju iz 1994 «The Hell Of Steel». Vjerojatno je jedan od razloga zbog toga sto Manowar vani na turnejama najvise gostuju u Njemackoj, a i Manowar zele svoju glazbu pribiziti svima, te tako tu himnu pjevaju na jos jednom jeziku. Ova pjesma je prava metal balada. Sa laganim uvodom, osjecajnim refrenima i strastvenim zavrsetkom. Mene najvise osvaja vatreni Adamsov vrisak na krajevima tih velikih balada. Manowar se otvara i prica o svome srcu. On prica kako se vraca sa puta, te cezne za domom. Njegov je put dugacak, i gdjegod hoda zeli ostaviti trag onime sto je naumio, njegovom borbom, njegovim otporom. U tom njegovom putovanju i njegovoj borbi tisina ga odvraca od stvarnosti i postavlja mu ponekad breme na leda...pocinje se propitkivati o stvarima na smireniji i ne tako ratnicki emocijama nabijeni nacin. Manowar se zali samome sebi, te govori to ako nema to s kime vec podijeliti; da mu kamen padne sa srca «I Fight The World And Take All They Can Give There Are Times My Heart Hangs Low». Jad i gorcina se pojavljuju u njemu, jer se on bori za nesto, u toj dugoj i mucnoj borbi; i ponekad se osjeca kao da njegovo srce nece to sve izdrzati. On tu borbu shvaca i dozivljava kao razocaranje – usprkos svim naporima njegovog srca i tijela da uspije u ostvarenju svojih iskrenih ciljeva on biva negiran. Osjeca gorcinu i tu prvi put vidimo da se Manowar jada; i da mu se ponekad cini kao da je roden da bude negiran u svemu «Born To Walk Against The Wind». Kao i svi ljudi, on osjeca usamljenost. No njegova snaga dolazi upravo iz velicine tog njegovog srca. On je borac i u dusi – zna da mora uvijek biti spreman ustati i boriti se, i zivjeti svojim srcem kako kaze. Jer jos uvijek postoji jos jedan pokusaj, nikada covjeku pokusaj da nesto uspije ne smije biti zadnji. Govori da se ne boji smrti zato jer mu je u tom trenutku usamljenosti pomalo svejedno da li da tako zivi ili umre – osjeca nepravdu prema sebi. Takoder, ne boji se ni umrijeti pa makar ga pokusaj krajnjeg uspjeha toga stajao. Manowar je na neki nacin lijek za dusu onima koji su usamljeni, onima koji cije «heart hangs low». Jer on govori tim ljudima kako da se nose sa tim problemom, on im je na neki nacin utjeha. Manowar takoder govori da treba biti iskren i reci ono sto mislimo i osjecamo, i ici dalje, zaboraviti na sve jer nase srce treba biti snazno za iduce udarce. Njegovo srce je najzad od celika – rijetki su trenuci kada Manowar jeca; ali on shvaca da nisu svi kao on. To je bit poruke. U pjesmi se zatim, spominju vaznost ne skretanja sa ispravnog puta prema domu, ne ostavljanje mogucnosti za povratkom (povratkom na stare osjecaje) – samo je jedan ispravan put – put iskrenosti i srca, ne okretanje se za prosloscu («don't waste your time searching for those wated years kako bi rekli Iron Maiden») Oni koji su se smijali i krcili nam put, oni koji su pokazali njihovo (ne)ljudstvo kada nam je njihova podrska bila potrebna – pasti ce i njihova rijec vise nije vazna. Kazna ce ih stici makar sama po sebi («..will fall like melting snow»). Takvi ce Manowara gledati kada ce mu njegova volja dati ponovno vatre za zivot u oci. Njihova srca tada ce biti slaba, i tada ce vidjeti da je to srce koje su pokusali osakatiti srce od celika, to ce biti njihova kazna. Heart of Steel naziv je i nesto sto svaki covjek koji voli Manowar nosi u srcu; simbol srce od celika, srce koje zivi za celik, za metal, za metal glazbu samu po sebi. Cijela ova Manowarova pjesma ja mislim, prepuna je njihovih emocionalnih refleksija kroz zivot...jer mnogo toga oni sa tako malo rijeci govore. Sve u svemu, jedna od najljepsih balada u metalu.



Build A Fire A Thousand Miles Away To Light
My Long Way Home
I Ride A Comet
My Trail Is Long To Stay
Silence Is A Heavy Stone
I Fight The World And Take All They Can Give
There Are Times My Heart Hangs Low
Born To Walk Against The Wind
Born To Hear My Name
No Matter Where I Stand I'm Alone

Stand And Fight
Live By Your Heart

Always One More Try
I'm Not Afraid To Die
Stand And Fight
Say What You Feel
Born With A Heart Of Steel

Burn The Bridge Behind You
Leave No Retreat
There's Only One Way Home
Those Who Laugh And Crowd The Path And Cut
Each Other's Throats
We'll Fall Like Melting Snow
They'll Watch Us Rise With Fire In Our Eyes
They'll Bow Their Heads
Their Hearts Will Hang Low
Then We'll Laugh And They Will Kneel And Know
This Heart Of Steel Was
Too Hard To Break
Too Hard To Hold

Stand And Fight
Live By Your Heart
Always One More Try
I'm Not Afraid To Die
Stand And Fight
Say What You Feel
Born With A Heart Of Steel

- 01:01 - Komentari (2) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< ožujak, 2005 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
O Manowaru..

Sponsored links




Sponsored links





Free Web Site Counters

Counter