mamacooha

srijeda, 17.03.2021.

DRAGOCJENI MED

Postoje različite vrste meda ovisno o predjelu na kojemu se pčele nalaze, ali kestenov, bagrem i livadni uvijek je isti.
Med je bogat vitaminima A, D, C, E, i K. Ne sadrži masti ni kolesterol. Odličan je za alergičare s obzirom da u sebi sadrži male količine peludi i upravo zbog toga u tijelu se stvara obrambeni mehanizam protiv alergija. Najbolje je već tokom zime pripremati taj mehanizam za dosadne proljetne alergije. Bitno je da je med sa područja na kojem živite jer ste alergični upravo na pelud sa istoga područja.

Uz to što povećava razinu inzulina u tijelu pa samim time i melatonina, odličan je lijek za nesanicu.
Toplo mlijeko i med! Njamsi!

Odličan je za sportaše ili samo ako vam trenutno fali energije, osjećate slabost, nedostatnu razinu energije možete nadoknaditi medom zahvaljujući neprerađenim šećerima koji se sporo razgrađuju kroz duži period dana.

Svima je već poznato kako je med odličan lijek protiv kašlja radi svoje guste konzistencije koja se zadržava na grlu i liječi.

Zbog svih svojstava i vitamina koje posjeduje odličan je za djecu, ali ne preporučuje se djeci mlađoj od godine dana zbog onečišćenja koje uzrokuju ljudi, a koje direktno odlazi u pelud. Za početak je najbolje uvesti bagremov med koji je blaži.

Za trudnice se preporučuje već na samom početku pogotovo ako imaju problem sa mučninama. Med smiruje želudac, pogotovo u kombinaciji sa čajem od đumbira ili kamilice.

Ono što je vrlo bitno kod kombinacije meda sa napitcima je ta da med gubi svoja svojstva na temperaturi većoj od 40°C, pa je potrebno pripaziti.

Ako primjetite da je med kristalizirao, ne brinite!
Jedino pravi, prirodni med ima sposobnost kristalizacije što je jedan od najtočnijih pokazatelja da se radi o ispravnom medu.

Izumiranje pčela koje se pojavilo unazad par godina vrlo je zabrinjavajuće. Naime, jedan je znanstvenik izračunao da kada bi pčele izumrle u prosjeku od 4 godine i ljudska vrsta bi počela izumirati. Jer pčele su naši dragocjeni oprašivači i bez njih i njihovim polaganim nestajanjem prirodna i neprerađena hrana bi postala teško dostupna i vrlo skupa. Zato čuvajmo ono što imamo!

Oznake: pcele, Pcelarstvo, med

- 08:21 - Komentari (10) - Isprintaj - #