Linkovi
Sastanci Hrvatske Udruge Majpan održavaju se prvog i trećeg petka u mjesecu u caffe baru Žabac u Dalju.
U tijeku je upis članova. Godišnja članarina iznosi 50 kuna, a može se uplatiti kod blagajnika Udruge Marka Stanića.

Majpan

28.04.2005., četvrtak

Posljednje pripreme za Majpan 2005.

Posljednjih dana se malo spava, a puno dogovara i razgovara.
Pripreme za ovogodišnju proslavu su pri kraju. Najveći dio posla je odrađen.
Uz velikodušnu pomoć naših donatora i sponzora, uspjeli smo osigurati predviđene količine hrane i pića koje ćemo podijeliti svim posjetiteljima.
Podmladak HKUD-a Stjepan Penić Dalj marljivo priprema svoj nastup na proslavi.
Svim medijima poslan je dopis s pozivom da nazoče našoj proslavi i u svojim medijima zabilježe našu proslavu. Nadamo se da će doći i sami se uvjeriti u posebnost ove proslave.
Svečanost se održava u subotu 30. travnja na križanju ulica Antuna Mihaljeva i Zdravka Kovčalije u Dalju.
Program večeri je sljedeći:

19,00 Nastup tamburaškog sastava Mursa iz Osijeka

20,00 Nastup HKUD-a Stjepan Penić iz Dalja

21,00 Doček Majpana na Dunavu

22,00 Podizanje Majpana na raskrižju ulica Antuna Mihaljeva i Zdravka Kovčalije


Dođite i budite naši gosti na proslavi!

- 13:37 - Komentari (6) - Isprintaj - #

10.04.2005., nedjelja

2002.

Prva obljetnica!
Koliko nam je samo bio dug svaki dan u progonstvu, tako je brzo proletilo ovih pet godina slobode nakon našeg povratka u Dalj. Budući da je ovo i peta godina podizanja Majpana, nakon šestogodišnjeg prekida u vrijeme Domovinskog rata, odlučili smo da ovogodišnju proslavu učinimo posebnom. Od mnogobrojnih prijedloga kako da to učinimo, usvojili smo nekolicinu koja je u skladu s našim financijskim i organizacijskim mogućnostima.
Budući da su naši dosadašnji svirači završili karijeru, prijedlog da angažiramo profesionalne tamburaše jednoglasno je i s oduševljenjem prihvaćen. Na preporuku našeg prijatelja Velibora Živkovića, dogovorena je svirka tamburaškog sastava Žeteoci. Ove godine obnovljene su i aktivnosti HKUD-a Stjepan Penić iz Dalja, pa smo zamolili članove HKUD-a da svojim programom uveličaju našu proslavu, što su oni, na obostrano zadovoljstvo, rado prihvatili. Prethodne godine za sve nazočne kuhali smo grah, no međutim polovica graha nije pojedena, a dosta posjetitelja ostalo je gladno. Razlog za to je nedostatak prikladnog prostora na kojem bi posjetitelji mogli na primjeren način konzumirati hranu. Pronašli smo odgovarajuće rješenje. Osiguran je šator širine 6 metara i dužine 15 metara s pripadajućim stolovima i klupama.
Tamburaši, kulturno-umjetničko društvo i šator postali su sastavni dio naših budućih proslava.
Mnogi naši posjetitelji se pitaju kako uspijevamo osigurati sve to, a osim toga i besplatno dijeliti hranu i piće. Proslava se financira isključivo dobrovoljnim prilozima prijatelja proslave. Kako se povećavao broj posjetitelja proslave, tako se povećavao i broj donatora. Osobito su velikodušni mladići koji se nazivaju čoškaroši. Oni su nasljednici ljudi koji su ovu tradiciju održavali godinama i doveli na današnje mjesto. Najveće im je zadovoljstvo vidjeti sretne i gostoprimstvom iznenađene posjetitelje proslave. To zadovoljstvo ne može se platiti niti kupiti nikakvim novcem. Posjetitelji kada vide da je sve besplatno i volonterski, i sami rado pripomognu feštu i donesu poneku gajbu piva ili nekog drugog pića. Svaka donacija je dobrodošla.
Tradicija podizanja Majpana u Dalju stara je preko sto godina. Naša je želja očuvati tu tradiciju u izvornom obliku. Stoga smo ove godine odlučili drvo rušiti ručno, sikerom i testerom, kao i naši stari. Također smo, nekoliko dana prije proslave, organizirano otišli u šumu odabrati najbolje drvo. Nakon dugotrajne šetnje šumom, odabrali smo drvo i dobro ga označili kako bismo ga mogli pronaći na dan proslave, jer šuma u ovo doba godine vrlo brzo mijenja svoj izgled. U to smo se uvjerili kada smo došli po drvo i dugo lutali šumom da pronađemo već odabrano drvo.
Novosti koje smo uveli zahtijevale su bolju organizaciju i raspodjelu obveza. Ja sam dobio zadatak da vodim ekipu koja ide po drvo. To je najodgovornija zadaća na proslavi jer podizanje Majpana je vrhunac fešte. Za tako važan zadatak odabrao sam dečke u koje imam apsolutno povjerenje i za koje sam mogao jamčiti da će dati sve od sebe i drvo donijeti na čošak.
Po drvo smo krenuli sa tri čamca. Zastave su se ponovno vijorile, a odbor za ispraćaj nam je poželio sreću. Sreće, na žalost, nismo imali. Dunav je ove godine bio iznenađujuće niskog vodostaja za ovo doba godine, pa smo do drveta morali dugo pješačiti. To je, međutim, bila samo lagana šetnja u odnosu na ono što nas je čekalo u povratku do čamaca. Trebalo je taj isti put nazad prevaliti s drvetom dugim 22 metra na ramenima. Nakon što smo s mukom pronašli označeno drvo, oborili smo ga na tradicionalan način, sikerom i testerom. Drvo je bilo visoko i prilično debelo, "j­ako do gore", što bi rekao naš prijatelj Čiko. Pred nama je bio put dug oko kilometra. To nije bio jedini problem. Ponijeli smo nedostatne količine piva i sokova, pa smo bili žedni, a žedni su bili, ali naše krvi, i komarci koji su zujali svuda oko nas. Noseći drvo, nismo bili u mogućnosti braniti se od komaraca, pa su oni svoju žeđ lako mogli ugasiti. Nakon nekoliko stajanja zbog odmora, uspjeli smo drvo donijeti do čamaca i pustiti ga Dunavom do Dalja. Položili smo ispit. Ekipa koja je dobila zadatak donijeti drvo, opravdala je ukazano povjerenje i uspješno dovezla drvo na bajer.
A na čošku... Spektakl!
Na binu su se smjestili izvrsni glazbenici iz tamburaškog sastava Žeteoci, a ispred bine masa ljudi je plesala i uživala u svirci. Prije našeg dolaska nastupio je i podmladak HKUD-a Stjepan Penić. Njihov nastup smo vidjeli u reportaži Slavonske televizije koja je snimala proslavu. Šator je bio pun ljudi koji su uživali u izvrsno pripremljenom grahu. Ove godine se tražila porcija više, a skuhali smo dvije stotine porcija. Uz tako dobru hranu i izvrsnu svirku puno se i pića popilo. Ubrzo je potrošeno pivo koje smo pripremili, ali spasili su nas anonimni donatori koji su sa svih strana donosili piće. Vlasnici nekih trgovina u Dalju su čak otključali svoje objekte, iako je već bilo prilično kasno, i donirali nam potrebne količine piva i sokova. U konačnici smo, pri povratku prazne ambalaže, prebrojali 30 gajbi piva. Osim toga popijeno je i desetak kartona soka i tridesetak litara vina.
Godišnjica povratka obilježena je na primjeren način, mi smo odradili svoj dio posla odlično, a postavili smo i neke nove standarde koje smo u nadolazećim godinama samo podizali na još viši nivo.
By Profa!

- 20:41 - Komentari (5) - Isprintaj - #

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

< travanj, 2005 >
P U S Č P S N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga
Što je to Majpan? Zašto se podiže? Više o ovom lijepom slavonskom običaju saznajte na ovom blogu.