*My LiTtLe WoRlD*-INTER NOS

nedjelja, 09.10.2005.

PaRfEmIcI=))

Ja obozavam parfeme....bas su mi nekako posebni...koliko sam skuzila u zadnje vrijeme,svidaju mi se oni slatki...ma jednom rijecju svi parfemi su super.....i svako ima svoj ukus....volim kad neko lijepo mirisi,kao sto volim i na sebi neki dobar parfem...nekako se osjecas posebnije,drugacije......
Free Image Hosting at www.ImageShack.us evo nesto o parfemima sto mozda niste znali:


Riječ parfem (perfume) ima korijen u latinskom: per sa značenjem kroz i fumus što znači dim. Iako je za pretpostaviti da su parfemu dali naziv Francuzi, prvi puta su riječ 'parfem' upotrijebili Rimljani za ugodne mirise koje je pružao gorući mirisni štapić. Povijest parfema od njegovog izuma do danas gotovo se podudara s poviješću čovječanstva. Prvi oblik parfema bio je mirisni štapić otkriven u Mezopotamiji prije 4.000 godina. Uglavnom su se tada palile mirisne biljke, drvo i smole prilikom religijskih obreda i ceremonija. Ta drevna civilizacija učinila je i prve korake prema suvremenom obliku parfema kakvog koristimo i danas. U Mezopotamiji su prvi puta Free Image Hosting at www.ImageShack.uspočeli mirisne prirodne tvari namakati u vodu i ulju, te su tako dobivenim tekućinama trljati tijelo. Stari Egipćani, također su uživali u različitim mirisnim pripravcima koje su obožavale osobito njihove kraljice. Upravo Egipćani prvi su sadili i istraživali mirisne biljke, te počeli sa stvaranjem aromatiziranih ulja i popularizirali njihovu upotrebu izvan religijskih obreda i najužeg kruga privilegiranih. U Grčkoj i Rimu ruža je bila osobito obožavana biljka, pa je upravo ružina vodica najstariji poznati miris dobiven procesom destilacije. U to vrijeme uz obožavana ružu, osnovu širokom spektru parfema činila su bazna ulja (maslinovo i bademovo) koja su se oplemenjivala eteričnim uljima ljiljana, ruže, anisa i korijena perunike. Kreiranje parfema suptilna je vještina čije su osnove izrade postavljene daleko u povijesti. Razvojem civilizacije dobivali su brojne varijacije, no ostali su obožavani dijelovi osobnosti obavijeni tajnama i porukama.

Parfem je doista nezaobilazan dio ženske ljepote, dovoljno je nekoliko kapi za čaroliju. A ako ga dobro odaberete, miris će biti vaše najjače oružje zavođenja

Nemoguće je odoljeti: osjećaj užitka koji pruža spoj vašeg prirodnog mirisa i uzbudljivog i intrigantnog mirisa parfema neponovljiv je. Parfeme svi vole, no ne znaju ih svi odabrati. Još niste pronašli miris koji najbolje odražava vašu osobnost i ne znate odakle početi s potragom? U tom slučaju, pročitajte naš mali vodič kroz ljetne parfeme i sigurno nećete pogriješiti u odabiru.
Image Hosted by ImageShack.us
Opišite miris
Pri odabiru parfema zatražite pomoć prodavačice, no nastojte joj što preciznije opisati kakav miris želite. Želite li miris na bazi nekoliko vrsta cvijeća, tražite cvjetni miris, no ako više volite nježnije mirise, naglasite da želite parfem na bazi samo jednog cvijeta, na primjer ruže ili ljubičice. Ako volite izrazito lagane i osvježavajuće mirise, posebno prikladne za ljetne mjesece, najbolje je da se odlučite za miris na bazi agruma. Ako vam se sviđaju reski mirisi s voćnom notom, trebate tražiti cvjetno-voćni miris. Želite nešto intenzivno? U tom slučaju tražite miris ambre ili mošusa.

Odaberite boju
Mislili ste da je boja kutije u koju su upakirani parfemi slučajno odabrana? Naprotiv, odabir boje je dobro promišljen. Boje služe za razlikovanje raznih tipova mirisa. Na primjer, bijela boja odgovara laganim aromama, uglavnom na cvjetnoj bazi, tamnoplava označava vruće i opojne mirise, a narančasta mirise s orijentalnom notom.

Kako isprobati
Prilikom izbora na unutrašnju stranu zapešća nanesite malu količinu parfema, bez trljanja, te pričekajte nekoliko minuta prije nego što pomirišete kako biste ostavili dovoljno vremena da se u potpunosti razvije reakcija mirisa s kemijom vašeg tijela. Ako želite isprobati nekoliko parfema, imajte na umu da će se nakon tri mirisanja osjetilo njuha zasititi. Prvi parfem koji isprobavate nanesite na zapešće, drugi na drugo zapešće, a treći na unutrašnji pregib lakta. Nakon deset minuta alkohol će ispariti i miris parfema stopit će se s vašim mirisom.
Image Hosted by ImageShack.us
Koliko traje miris
Trajnost mirisa ovisi o tipu kože na koju se nanosi: miris je dugotrajniji na masnoj koži jer ona dulje zadržava mirisne molekule. No, na trajnost parfema mogu utjecati i brojni drugi faktori, primjerice način prehrane, uzimanje lijekova, poput antibiotika ili kontracepcijskih pilula, ili pak pušenje. Svi ti faktori mijenjaju prirodan miris kože ili je isušuju te na taj način pridonose bržem hlapljenju mirisa.

Nikada previše
Pretjerivanje s količinom parfema velika je pogreška. Miris ne smije omamiti osobe koje se nalaze u našoj blizini. Tajna za ispravnu upotrebu mirisa je odabir odgovarajuće koncentracije. Visoke koncentracije, ekstrakti ili parfemi, prikladne su za kasno poslijepodne ili večer. Dovoljne su dvije kapi na mjestima gdje pulsira krv: zapešćima, donjem dijelu vrata, dekolteu, stražnjoj strani koljena, unutrašnjoj strani gležnjeva i laktova. Za prijepodnevne sate najbolji izbor su parfemi, toaletne i kolonjske vode.


volis li i ti parfeme? koji ti je najbolji? sto mislis o njima? volis li ih osjetiti na nekome?......pisite malo o njima,sta vi mislite......sta vam padne napamet........to bi bilo sve za danas......velika pusa svima

- 17:45 - Komentari (8) - Isprintaj - #