Zašto volim Zagreb

četvrtak, 27.10.2011.

Drugi dan Eko Etno sajma oduševio posjetitelje

Izrada tradicionalnog nakita,narodne nošnje,igračke od drva, degustacija hrane i pića, prirodna kozmetika, lepoglavska i hvarska čipka, prezentacije o hrvatskom turizmu, u svemu ovome posjetitelji su mogli uživati u sklopu drugog dana Eko Etno sajma.



Foto: Igračke od drveta



Foto: Hvarska - sunčana čipka

Tradicionalni 9. Međunarodni sajam proizvoda i usluga ruralnih područja Eko Etno Hrvatska otvoren je jučer, 26. listopada u zagrebačkom Green Gold centru. U sklopu ovog sajma održava se i 3. sajam ruralnog turizma Eko Etno Tour. Organizator ovog projekta je Hrvatski farmer d.d., a generalni pokrovitelj je predsjednik RH, Ivo
Josipović. U sljedećih nekoliko dana više od 300 izlagača iz Hrvatske, kao i susjedne Slovenije, Poljske, te BIH na najbolji će način pokušati predstaviti svoju kulturnu baštinu i proizvode.



Foto: Arhivska vina

Svaki dan podijeljen je na jednu tematsku cjelinu, pa je tako drugi, odnosno današnji bio posvećen turizmu. Izlagači su na samom početku održali prezentaciju „Upoznaj Hrvatsku“, a sve je završilo trećim kongresom o ruralnom turizmu, gdje su izneseni turistički programi za kontinentalnu Hrvatsku koji bi se trebali ostvariti u budućnosti, a glavni cilj im je očuvanje tradicije.
Treba svakako napomenuti da ovaj sajam nije samo izložbenog karaktera već posjetitelji mogu kupiti proizvode po promotivnim cijenama. Svaka županija pokušala se prikazati na najbolji mogući način. Štand Zagrebačke županije organizirao je degustacije medice i meda, zaštitni znakovi na štandovima Brodsko-posavske županije bili su raznoliki proizvodi počevši od: slavonskog kulena, sireva, pekmeza i voćnih rakija, pa sve do kutjevačkih vina. Posebno zanimljiv bio je štand braniteljske udruge na kojem su izložene drvene rukotvorine, kao i hvarski na kojem se moglo vidjeti kako se plete čipka.



Foto: Štand izlagača meda

Za razliku od prošlih godina, ovogodišnji sajam ima i humanitarni karakter. Naime, dio prihoda bit će doniran otoku Braču, za sadnju novih stabala maslina.
Ako želite saznati nešto više o udrugama za zaštitu prirode i okoliša, degustirati vina, med, kolače, probati ušećerene bademe, domaće praline, te uživati u mirisima eteričnih ulja i biljnih čajeva, vidjeti tradicionalne narodne nošnje, a ujedno saznati nešto o bogatoj hrvatskoj povijesti svakako morate posjetiti ovaj sajam baštine i tradicijskih proizvoda.



Foto: Djevojke u narodnim nošnjama

Eko Etno je otvoren do nedjelje, 30. listopada. Cijena ulaznice iznosi 15 kuna za odrasle, te 10 kuna za djecu.

- 23:32 - Komentari (1) - Isprintaj - #