Loža Novih Templara

ponedjeljak, 10.07.2006.

Baphomet – izmišljotina ili strogo čuvana tajna?

Templari su bili optuženi da su se odricali Isusa Krista, smatrajući ga lažnim prorokom i «mladom laži», a da su istovremeno obožavali idola nazvanog Baphomet. Do danas nismo načisto s time što je Baphomet i kako se našao u optužnici. Prva likovna predstava Baphometa, nastala u 19. stoljeću, prikazivala je tog idola kao bradatog jarca sa krilima, dojkama i pentagramom (petokrakom zvijezdom) na čelu. Sliku je izradio okultist Eliphas Levi i ona je postala, u 20. stoljeću, prikaz samog Sotone, u pentagramu čiji je peti vrh okrenut nadolje. Jasno da ništa ne potvrđuje kako je Baphomet koji su Templari navodno obožavali izgledao tako. U optužnici se navodi kako je idol glava od pozlaćenog srebra, ženska glava, nazvana Caput LVIIIm – m se treba shvatiti kao astrološki znak za djevicu – što bi u prijevodu glasilo «glava pedeset i osme djevice». U njoj su se čuvale kosti, ženske kosti.
Postoje brojne teorije o podrijetlu glave i njezinoj namjeni. Neke od njih su doista fantastične. Prema nekim istraživanjima, Templari su se odmetnuli od službenog učenja katoličke crkve, prihvativši johanitsku herezu, prema kojoj je pravi Mesija bio Ivan Krstitelj. Oni su poštovali i obožavali njegovu odrubljenu glavu. Po drugoj teoriji, bila to glava prvog velikog meštra, Huguesa de Payena, čuvana u Torinskom platnu, za koji je dokazano da potječe iz 13. a ne 1. stoljeća. Napokon, glava se povezuje i sa poganskim religijama (keltskom – bog Bran i štovanje njegove odrubljene glave). Inkvizitori su pri ispitivanju spomenuli i priču koja se povezivala s Templarima. Jednom Templaru umrla je draga i on jedne noći dolazi na njezin grob, iskopa njezino tijelo i oskrnavi ga. Glas iz groba reče mu da se vrati za devet mjeseci – naći će sina. Vitez posluša i kad se ponovno vratio, pronašao je lubanju i butne kosti. Naređeno mu je da ih čuva jer će mu donijeti mnoge dobre stvari. Masonska tradicija preuzela je simbol glave i prekriženih butnih kosti, učinivši ga važnim dijelom svojih obreda.
Kod Templara je pronađena samo jedna glava, no tužitelji su inzistirali na tome da ih je bilo više i mučenjem iznuđivali priznanja kako su one tobože postavljanje pred svakog novog iskušenika, da joj se pokloni i obožava je (detaljniju raspravu o Baphometu možete pronaći pod nazivom Sudjenje).

Image Hosted by ImageShack.us

«…prvi templar koji je sljedećeg dana doveden pred povjerenstvo, blijed od straha bacio se na koljena i izjavio da više ne može izdržati ispitivanje te da će priznati sve što žele, ako treba i da je ubio samog Isusa Krista…»


Rex Mundi

10.07.2006. u 11:11 • 2 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.



  srpanj, 2006  
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Dosad objavljeno:

Stoljeća su prohujala...
Baphomet - izmišljotina ili strogo čuvana tajna?
Novo viteštvo

Korisni linkovi

Templarhistory
Mystic Realms

Kontakt

templar1118@net.hr

Povijest:

Počeci
Obrana templara
Sudjenje
Vox in Excelso
Vojnički redovi
Pad Acre
Priznanje reda
(na engleskom, prevođenje u toku!)