ponedjeljak, 24.04.2006.

Wow..baš sam sretna..

Free Image Hosting       
Evo popravila sam komp ...zapravo sam je proradio ..čudno ;) ...ljudi puuuno vam hvala na komentarima..nadam se da će ih biti još...ili da će se barem ponoviti ovaj uspjeh .Vani je prekrasno a mi moramo u školu . Strašno ! Jedva čekam praznike...Zapravo , ma neznam ni sam ! Tako sam zbunjena ..kada se sjetim da kada škola završi idu upisi u srednju sve to ..joj..koma ! A opet želim da što prije prestanu ovi tetovi , ispitivanja..
Kako ja to volim nazvati - tema dana - Čokolada..čitajući članak s t-portala morala sam ga copirati u post ..dato svi vidite !
Ma sve i da su htjeli, nisu mogli naći riječ koja bi s više šarma, draži i emocija opisala tu svevremensku poslasticu. Melodioznost ove riječi kao da tjera um na smiraj i opuštenost, jer zna se da je samo jedna - čokolada! tulsa web services



Nekad je čokolada bila skupa kao i zlato, pa su je mogli jesti samo bogataši

I dok dan danas milijuni ljudi svakog trena guštaju u čarima ovog afrodizijaka i lijeka protiv stresa, nekada je situacija bila drugačija. Vjerujemo da niste ni svjesni svoje velike sreće da živite u industrijaliziranom svijetu, ali da nije bilo Jamesa Watta i njegovog revolucionarnog otkrića parnog stroja, ne bismo mi po kratkom postupku tamanili čokolade za doručak, ručak i večeru (i malo 'za zub' između obroka).

Naime, prije industrijske revolucije postupak nastajanja čokolade bio je mukotrpan i dugotrajan, pa je ekipa nabijala cifre kao da se radi o zlatu, što je, naravno, sretnim uživateljima činilo samo one najbogatije.

SVE POČINJE NA TROPSKOM STABLU



Zasluge za 'otkriće' čokolade pripisat ćemo španjolskim konkvistadorima (bar jedan plus za njih) koji su kakaovac u 16. stoljeću prenijeli iz Meksika. Kakaovac iliti Theobroma cacao, kako mu i samo ime kaže, doslovce je hrana bogova. Životopis mu još kaže i da je tropsko stablo koje uspijeva samo unutar 20 stupnjeva oko ekvatora. Potrebno je puno skrbi oko njega, a zauzvrat je rodan samo 20 godina. Plodovi se beru tokom cijele godine, a iz njih se kasnije rukom izvadi oko 20 do 50 blijedožutih zrna sjemena.

Zrna su spremna za preradu tek nakon što tjedan dana fermentiraju i time izgube gorčinu i poprime smeđu boju.

Naša duboka zahvalnost ovim divnim ljudima koji se bave tim vrijednim malim zrncima proizlazi i iz činjenice da je za samo kilogram čokolade (loša ocjena, svađa s dečkom, izgubljena tekma…) potrebno čak 1.000 zrna kakaovca!


Zrna kakaa pripremaju se za transport u afričkoj državi Gani

Da bi stvar bila bolja, urod je često nepredvidljiv i neujednačen te na tržištu vlada kronična nestašica kakaa. Prije nego poharate sve dućane i spremite godišnju (a kad tamo ispadne jedva mjesečna :)) zalihu, dobro je znati da je ovakva situacija čisto normalna te da veliki proizvođači čokolade rezerviraju većinu svjetskog uroda i po nekoliko godina unaprijed. A i zar vam ozbiljno nije palo na pamet da nešto ne štima kad su tržište poplavile čokolade s kokosom, grožđicama, lješnjacima, jagodama, bananama, keksima... Ma da, i nas je omela degustacija pa nismo posvetili previše pažnje...

INDIJANCI SU PRVI!

Čokolada se zapravo razvila iz osjetljivosti Europljana na gorki napitak starih Maja, zvan chocolatl. Maje su prvi kultivirali kakaovac, i to još prije 2.600 godina. Popularan napitak koji su voljeli i asteški vladari (neki kažu, i do pedesetak šalica dnevno) spravljao se od zrna kakaovca, prženog kukuruza, vode, čilija i drugih začina.


Indijanci su prvi otkrili čari čokolade
Fini Europljani su iz recepta izbacili čili i dodali šećer, cimet i muškatni oraščić te je novonastala poslastica cijelo stoljeće bila velika tajna španjolskog dvora.

Ludi Englezi, koji bi i u čušpajz nalili mlijeka, svoj 'chocolate with milk' ispijali su umjesto čaja svako popodne u popularnim 'čokoladnim kućama'. Iz zemlje vjetrenjača, cvijeća i klompi (Nizozemske, naravno) stigla je pak sredinom 18. stoljeća vijest o 'kakao prahu' koji je onda samo još trebalo zamutiti s vodom, mlijekom, kakao maslacem i šećerom pa da nastane prva prava čvrsta čokolada, bez koje svijet više ne bi bio isti.

ŠTO TO IMA U ČOKOLADI? tulsa web services



Na čokoladu se ne palimo bez razloga
Osim što je blagdan za sva osjetila, nakon onih zločestih kampanja da je kriva za celulit i prištiće, za čokoladu se ispostavilo čak i da je zdrava i ljekovita. Naime, iako sadrži velike količine masti i šećera (ona klasična, mliječna), bogata je i polifenolima, iliti na hrvatskom – tvarima koje štite od bolesti srca i krvnih žila.

Ako vas zanima zašto pod utjecajem čokolade lelujate kao da ste zaljubljeni, glavni krivac je još jedan njen sastojak - feniletilamin. Ova feni-nešto tvar inače se nalazi u mozgu. Njegova razina je snižena u stanju depresije, što nam objašnjava antidepresivni učinak čokolade.

A zašto su 'čokofili' sretni ljudi govori nam i sljedeća informacija: čokolada oslobađa hormone sreće koji su najbolji lijek protiv stresa i boli te čak potiču i naš imunološki sustav, čime čokolada pridonosi dugovječnosti.

Pa onda, ako želite biti lijepi, sretni, zdravi i živjeti 'happily ever after' treba se toliko žrtvovati i svaki dan pojesti malo čokolade. Hrvati su se u provedenom istraživanju izjasnili kao ljubitelji mliječne čokolade, makar je zdravije tamaniti tamnu čokoladu. U svakom slučaju, ova 'hrana bogova' stvorena je prvenstveno za jedno: za uživanje. Pa kad već moramo...

- 12:59 - Spread your wings ( ukupno: 57) - Dive into my colors - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.