Lord-Diablo

08.07.2007., nedjelja

objašnjenje pentagrama





Pentagram ( grč. penta ; pet i gramma ; slovo ) je simbol zvijezde zatvorene u krug . Uvijek sa 5 točaka od kojih svaka ima svoje značenje . Gornja točka representira duh . Ostale četiri točke predstavljaju glavne elemente ; zemlju , zrak , vatru i vodu . Nositi pentagram znači poštovati prirodu i izražavati povezanost sa njom .

Pentagram je uvijek bio asociran sa misterijom i magijom . Druga imena su mu : Beskrajni čvor , Goblin križ , Pentalpha , Vještičina noga i Đavolja zvijezda . Dugo se vjerovalo za njega da je potentna protekcija od zla i demona , simbol sigurnosti , a i nosio se kao simbol za sigurna putovanja . Značenje pentagrama se mjenjalo kroz povijest . Danas je to jedinstveni simbol Neo-Paganizma .

Najranije se spominje oko 3500 p.n.e. u Uruku u Mesopotamiji gdje je nađen na glinenoj posudi zajedno sa prvim pisanim jezikom . U kasnijem razdoblju Mesopotamijske kulture označavao je carsku moć . Među Hebrejima pentagram je bio simbol istine i znak pet knjiga Pentateucha . U antičkoj grčkoj zvao se Pentalpha jer se geometrijski sastojao od pet slova "A" .


U ranom kršćanstvu pentagram je označavao Pet Rana Isusovih sve do srednjeg vijeka kad je bio manje korišten kršćanski simbol . Sve do vremena Inkvizicije nije bilo nikakvo zlo povezano sa njim . Car Konstantin I nakon što je dobio pomoć kršćanske crkve u svom vojnom preuzimanju Rimskog Carstva 312. koristio je pentagram kao svoj pečat .

Međutim bio je križ ( simbol patnje ) prije nego pentagram ( simbol istine ) koji se koristio kao simbol Crkve koja je sve više dolazila na vlast u već propadajućem Rimskom Carstvu .

U legendi o Sir Gawainu pentagram je bio njegov znak prikazan u zlatu na njegovom štitu simbolizirajući pet viteških vrlina ; darežljivost , učtivost , nevinost , viteštvo i pobožnost .

U srednjem vijeku Beskrajni čvor je označavao istinu i bio protekcija protiv demona . Tijekom dugog perioda Inkvizicije bilo je mnogo laži u opticaju u interesu održavanje vlasti Crkve i eliminacije heretika . U Crkvi je počeo vladati diabolizam protiv kojeg se ona upravo borila . Pentagram je za njih simbolizirao jarčevu glavu ili đavla u obliku Baphometa ( za kojeg su vjerovali da ga Templari štuju ) . Dominikanci su svoju pozornost maknuli sa kršćanskih heretika na Paganske vještice koji se nisu htijeli obratiti . Paganski bogovi su postali ekvivalentni sa kršćanskim đavlom i njihov paganski znak pentagram po prvi put u povijesti je postao simbol zla .

Stara Vjera i njezini simboli se počela skrivati u strahu od progonjenja Crkve i tako je ostalo stoljećima .

Nijedna poznata grafička ilustracija koja pokaziva pentagram kao zlo se ne pojavljuje sve do 19. stoljeća . Eliphas Levi Zahed ( Alphonse Louis Constant ) neispravno je ilustrirao invertirani pentagram sa jarčevom glavom Baphometa . Njegovom zaslugom je pentagram doveden u razne orijentacije u njegovom značenju .

Oko 1940.-ih Gerald Gardner , jedan od glavnih osnivača Neo-Paganizma , sada poznat kao Wicca je adoptirao simbol pentagrama kao znak za novije članove religije a invertirani pentagram kao znak za naprednije vještice koje vladaju crnom magijom Najekstremnija upotreba tog simbola je počela 1960.-ih godina ovog stoljeća kad je Anton Szandor LaVay osnovao Church of Satan , kalifornijski sotonistički kult i uzeo je invertirani pentagram , prema ilustraciji Baphometa od Eliphasa Levia , kao simbol svoje crkve . Reakcija kršćanske crkve , čiji je to prije bio simbol , je bila ta da osudi pentalphu kao zlo i zabrani svaku njegovu upotrebu .

Pečat Baphometa invertirani je pentagram unutar kojeg se nalazi lik jarca , čije uši ispunjuju dva gornja kraka , uši dva srednja , a usta dojnji krak . Okružen je sa dva kruga , u kojima se nalazi 5 Hebrejskih slova , LVTHN tj. Leviathan . LaVey opisuje dva gornja kraka kao "napad na Raj" niječući tako da su ljudska bića robovi bilo kakvom bogu , a tri dojnja predstavljaju nijekanje Trojstva , što se odnosi na kršćanski koncept Presvetog Trojstva

- 21:22 - šokovi (14) - na papir - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

Listopad 2007 (2)
Rujan 2007 (3)
Kolovoz 2007 (1)
Srpanj 2007 (6)
Lipanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

MySpace images




Image Hosted by ImageShack.us
MALO O MENI:
Ime:Sandi
Prezime: Manestar
Rođen: 23.12.1988
Slušam:dobru muziku a najčešće je to metal
Škola završena: Elektrotehnička-Senj
Volim: Brzinu, adrenalin, kompjutere, ronjenje, motore, rukomet i naravno NJU
Image Hosted by ImageShack.us


"Nema raja za vjecni zivot
I nema pakla gdje se gresnici peku
Ovdje i sada je dan naseg trpljenja
Ovdje i sada je dan nase zabave
Ovdje i sada su nase prilike i mogucnosti
Izaberi ovaj dan, ovaj sat, jer drugog izbavitelja nemas...


Image Hosted by ImageShack.us

Linkovi

MUZIKA ZA MOJU DUŠU

Klapa Crikvenica-Vilo moja


Evanescence - My Im mortal


HIM In Joy And Sorrow


Guns N' Roses - November Rain


Djordje Balasevic - Lepa protina kci


zadnj dan škole



Counter

Image Hosted by ImageShack.us


Image Hosted by ImageShack.us

ova svijeća gori za sve poginule motoriste