"Koja ti je najdraža bolest?" pitao me netko

ponedjeljak , 04.05.2020.

Koliko god ovo pitanje zvučalo čudno, zamislio sam se. Da, iako se radi o doslovnoj morbidnosti (lat. morbus, morbi - bolest) ne mogu zanjekati da u tome vidim i nešto privlačno. Samo pitanje iz naslova ima više odgovora.....
Započet ću s onim što bih odgovorio u mlađim danima, a to je "romantika" shvaćanja bolesti. Sjećam se iz srednje škole jedne rečenice: "Woe to that child which when kissed on the forehead tastes salty. He is bewitched and soon must die." Danas znamo da se radi o bolesti cističnoj fibrozi kod koje je poremećen protok iona kroz ionske crpke na koži (slana koža) i sluznicama (problemi s probavom, i nažalost dišnim sustavom zbog kojeg najčešće oboljeli, tj začaramo umiru). Bio sam fasciniran tom idejom, gdje se za bolesti (naravno) prirodnog uzroka smatralo da je kletva/kazna bogova/Božja. I sve više i više takvih primjera nalazim.
U Turskoj postoji Kurdska obitelj u kojoj dio članova hoda na rukama i nogama. Još jedan dio članova obitelji ima nesiguran hod. Iako ne mogu pronaći podatak je li se mislilo da je obitelj prokleta, zanimljiva je informacija da je jedan turski znanstvenik ovaj fenomen nazvao reverznom evolucijom, gdje se vrsta vraća na prethodne oblike, u ovom slučaju način hodanja koji je prisutan kod našim rođaka primata. E sad je li to "reverzna evolucija" ili ne, teško je o tome govoriti jer evolucija nema smijer. Ako je nešto poželjno za preživljenje i prenošenje, to opstaje. Istraživanja su zapravo pokazala da obitelj nosi recesivnu mutaciju na jednom genu koja dovodi do poremećaja razvoja malog mozga, koji je jedan od bitnih dijelova mozga za ravnotežu, koordinaciju, a time i hodanje.
Moga bih još mnogo primjera navesti, poput plijesnivog kruha i halucinacija žena koje su proglašene vješticama, ili epilepsije koje dovode do halucinacija i religijskih iskustava.....ali mislim da sam s ovim djelomično odgovorio na pitanje iz naslova. Ovakvi primjeri se i dalje pronalaze u svijetu. Samo ću još spmenuti olovne ploče koje su pronađene u jednom antičkom bunaru u Ateni, i to nedavno. Na pločama su ispisane kletve. Vjerujem da su svoj posao odradile :) if you know what I mean.
Eo linka

A imam još jedan odgovor na pitanje iz naslova.
Volim bolesti gdje možemo vidno pomoći osobama, gdje osoba brzo reagira na liječenje. Na primjer kod hipoglikemija, niskog šećera u krvi gdje osoba može biti smetena, pa čak i u komi, nakon davanja glukoze, pacijent se jako brzo oporavlja, pred vašim očima. Od djede koji je jedva reagirao na bolni podražaj, za 5 min dobijete djedu koji se šali s bakom (svjedočio).


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.