Zanimanja budućnosti - zanimanja za sve :)

srijeda, 21.03.2018.


Nedavno sam pročitala da se ne moramo brinuti što žele postati današnja djeca i hoće li upisati željeni fakultet jer ta zanimanja ionako neće postojati u budućnosti.
Predivna istina - svijet se ipak razvija iako se nama ponekad čini da stoji. Ono što je još bolje je činjenica da ćemo i svi mi kojima preostaje 30 - 40 godina rada imati priliku prekvalificirati se tijekom života.
Znači - nova mladost! Dobro, naravno da nećemo svi nazad u školske klupe ali obrazovati ćemo se iznova kroz razne tečajeve i radionice.
Zašto se to meni čini tako dobrom stvari?
Lijepa je ta pomisao da će ljudi dobivati nove prilike iznova. Do sada je isto uvijek postojala ta mogućnost da se potpuno promjeni zanimanje ali u budućnosti će to biti puno lakše i dostupnije svima. Nije isto ponovo slušati predmete u učionicama i izlaziti na ispite ili učiti kad želiš a polagati ispite online bez obzira s kojeg si kraja svijeta. Zamislite nekoga tko želi postati npr. računovođa ali živi u nekom manjem mjestu, da bi otišao na tečaj do sada je morao određeno vrijeme napustiti sve svoje obaveze u tom mjestu i boraviti u nekom većem gradu, sada taj tečaj može proći online.
Jedna od skupina kojima će ovakva promjena jednog dana olakšati život su i osobe s fizičkim poteškoćama. Nije jednostavno odlaziti na predavanja ako si u kolicima - puno je tu problema; nedostatak liftova, prijevoz u gradovima koji nije prilagođen, nogostupi... Sve te prepreke postaju pomalo nebitne jer se prave učionice zamjenjuju virtualnim.

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.