Ljubav je sve

srijeda, 25.10.2006.

Oxytocin - tajna ljubavi

Mnoge su vrste ljubavi: zaštitnička ljubav majke prema djetetu, strast upravo zaljubljenog para, prijateljska ljubav ili Božja ljubav… U nekim kulturama postoji više od deset riječi za različite forme ljubavi. Postoji li ipak nešto zajedničko svim tim oblicima, što se zaista može opisati zajedničkom riječi - ljubav? I Papa Benedikt u svome pismu je zapitao «Jesu li svi oblici ljubavi u stvari jedno, tako da je ljubav u svim varijacijama jedna stvarnost».

Za znanstvenike je, također ljubav još uvijek nepoznanica, iako danas mnoge znanstvene discipline započinju otkrivati i pomalo zavirivati u prirodu osjećaja ljubavi.

Počnimo s majčinskom. Od svih formi ni jedna nije tako duboka i tako jaka kao ljubav majke prema djetetu. Biološki ova veza ima savršen smisao. Ključnu ulogu u njoj ima hormon oxytocin. U trudnoći se povećava razina estrogena, koja potiče receptore u mozgu na prihvaćanje oxytocina. Za vrijeme porođaja oslobađa se oxytocin, a kada dođe do receptora u mozgu kod majki stvara osjećaj ovisnosti o djetetu.

Oxytocin je vrlo važan hormon i za ljubav među partnerima. Prilikom jednog istraživanja skenirani su mozgovi parova koji su bili zajedno već nekoliko godina dok su gledali sliku svog partnera. Istraživanje je pokazalo kako aktivnost raste u onim dijelovima mozga u kojima se nalaze receptori za taj hormon. Razina oxytocina se povećava za vrijeme seksualnog uzbuđenja ili dodira među partnerima. Zanimljivo je jedno istraživanje koje je pokazalo kako povećana razina oxytocina povećava povjerenje, smanjuje strah, te olakšava povezivanje s drugom osobom.

Naravno, prije nego se oxytocin počne lučiti muškarac i žena se moraju «spetljati».

Tu dolazimo do romantične ljubavi ili zaljubljenosti. Kada su na isti način skenirani mozgovi parova koji su bili relativno kratko u vezi, mozak je pokazivao povećanu aktivnost u predjelu inače zaduženom za postizanje nagrade, osjećaj ushićenosti, pa čak i manije. Zbog toga nije netočno kada se kaže kako je ljubav slijepa. Kasnije se ta zaljubljenost pretvara u ljubav sličnu majčinskoj uz pomoć oxytocina.

Dakle moglo bi se reći kako je hormon oxytocin ono zajedničko svim tipovima ljubavi.

25.10.2006. u 13:58 • 0 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

  listopad, 2006  
P U S Č P S N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Listopad 2006 (12)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv


Komentari da/ne?

Opis bloga

-Što je to ljubav?
-Ima li ljubav granice?
-Da li su godine važne u ljubavi?
-i mnoštvo drugih pitanja.