Ljevica Zagreb

< ožujak, 2008 >
P U S Č P S N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            

Travanj 2008 (2)
Ožujak 2008 (3)
Listopad 2007 (1)
Rujan 2007 (4)
Lipanj 2007 (2)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Komentari On/Off

Blog zagrebačke organizacije Ljevice Hrvatske

Kontakt informacije
Radno vrijeme: srijedom od 18-20

Adresa: Tratinska 27, dvorište

e-mail: ljevica.zagreb@ljevica.hr

098/664524
Roman Karaturović


Linkovi
Ljevica Hrvatske

NATO referendum
Ne u NATO
antinato.bloger
zamirzine.net

European Left
Crvena omladina
Mladi antifašisti ZG
SRP Hrvatske
SAB RH
Komunisti Hrvatske
KP Slovenije
Drug Kurbla

Gong
Hrvatski helsinški odbor
Centar za mirovne studije
Centar za ženske studije
Prijatelji životinja
ZaMirNET
ZaMirZINE
B.a.b.e.

Pokret nesvrstanih
Lijeve stranke svijeta
Amnesty International


Blog.hr
Forum.hr
Monitor.hr


23.03.2008., nedjelja

Recimo ne NATO-u!

Navodimo najvažnije razloge protiv ulaska u NATO:

1) Ne želimo da se Hrvatska kao pijun priključi anglo-američkom korporativnom imperijalizmu. Članice su NATO-a, više-manje, potpora SAD-ovoj politici svjetskog siledžije u kojoj SAD ne biraju sredstva, kršeći međunarodno pravo invazijama na druge zemlje u kojima imaju vlastite interese (Irak) i ubijajući milijune ljudi (više od milijun poginulih Iračana od početka okupacije), podupirući teroriste i diktatore širom svijeta (koji se poslije mogu od njih odmetnuti kao Saddam Hussein i Osama bin Laden), svrgavajući neposlušne vlade malih zemalja kombinacijom međunarodnih sankcija i tajnih službi, financijski izrabljujući siromašne zemlje putem MMF-a i WTO-a, a sve pod krinkom tobožnjega širenja demokracije. Uđemo li u NATO, naši će nas se potomci jednoga dana sramiti, kao što se neke zemlje danas srame svoje nacističke prošlosti.

2) Hrvatska vojska trenutno prolazi niz prilagodbi radi priključenja NATO-u. Te reforme, korisne i nekorisne, u potpunosti plaća Republika Hrvatska. Hrvatsku potresaju valovi poskupljenja, financijska situacija se pogoršava, a ulaskom će u NATO Hrvatska biti izložena dodatnim golemim troškovima nužnim da bismo se prilagodili NATO-ovim (ne uvijek logičnim) standardima. To znači masovno kupovanje opreme i oružja, nerijetko zastarjelog (dakako, od članicâ NATO-a), te obavezu nastavka provođenja prenaglih skupih reformi u vojsci i golemih (a nepotrebnih) ulaganja u vojni proračun. Procjenjuje se da će nas ulazak u NATO u idućih nekoliko godina stajati najmanje 10 milijardi kuna! Iako su problemi u organizaciji Hrvatske vojske evidentni te su neke promjene nužne, s reformama se ne valja zalijetati, a NATO nam ne smije biti isprika za vlastitu nesposobnost i lijenost.
Hrvatska već sada, iako još nije u NATO-u, podupire američku okupaciju i iskorištavanje Afganistana te će ondje u 2008. godini biti 300 hrvatskih vojnika. Hrvatska će samo na iznimno visoke plaće svojih vojnika u Afganistanu u 2008. potrošiti najmanje 10 milijuna eura. To, kao i sve ostale troškove (prijevoz, hrana, smještaj, oprema itd.) plaćamo mi. A zašto? Radi potpore anglo-američkom izrabljivanju te zemlje. Prema najavama NATO-ovih i naših čelnika, od nas se u budućnosti očekuje sudjelovanje i u drugim "misijama". Iz njih ćemo izići puno siromašniji, a naši će vojnici u njima zacijelo i pogibati, i to kao okupatori.

3) Vlast nas zavarava da ćemo u NATO-u biti sigurniji. Istina je posve suprotna. Hrvatskoj trenutno, a ni u daljoj budućnosti ne prijeti baš nikakva opasnost od susjednih država. Osim toga, otvoreno nas svrstavanje uz NATO i SAD samo dovodi u još veću opasnost od islamističkog terorizma (koji je u velikoj mjeri nastao kao odgovor na SAD-ov svjetski terorizam) – dovoljno se samo sjetiti terorističkih napada u Madridu 2004. i Londonu 2005. koji su bili odgovor na sudjelovanje vojnikâ tih zemalja u NATO-ovim operacijama na Bliskom istoku. NATO nam protiv terorističkih napada ionako ne može pomoći jer se protiv teroristâ ne može boriti vojska nego policija. Osim toga, valja napomenuti da ni u slučaju većeg rata NATO zapravo nije nikakav jamac sigurnosti. Članice NATO-a zadržavaju pravo ne intervenirati u obrani napadnute zemlje članice jer se ta pomoć ne podrazumijeva automatski. Uostalom, s koliko bi uopće žara i hrabrosti američki ili nizozemski vojnik branio tuđi narod? Sjetimo se s koliko su žara međunarodne snage intervenirale u Ruandi, Kurdistanu, Srebrenici, Vukovaru...

4) NATO-ovi čelnici izjavljuju kako planiraju većinu baza iz zapadne Njemačke prebaciti u nove zemlje članice te se u Sloveniji u Cerklju, odmah uz hrvatsku granicu, preuređuje aerodrom za prihvat NATO-ovih zrakoplova premda je Sloveniji bilo obećano da se kod njih neće graditi baze. Želimo li doista NATO-ove baze pored Pule, Splita, Zadra ili Zagreba kao što se najavljuje?

Pitanje koje treba postaviti nije "treba li Hrvatska ući u NATO?" nego "što će se dogoditi ako Hrvatska ne uđe u NATO?". A odgovor je - ništa. Dapače, bit ćemo sigurniji, nećemo bacati milijune u vjetar, a savjest će nam biti čista. Stoga pozivamo hrvatsku javnost da digne svoj glas protiv ulaska Hrvatske u NATO!

ANTINATO FFZG
Inicijativa studenata i nastavnika Filozofskoga fakulteta u Z



- 09:46 - Komentari (0) - Isprintaj - #

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.