Bh. Hrvati dobivaju ulaznicu za EU?
[ # ]



Sporazum o dvojnom državljanstvu između BiH i Republike Hrvatske potpisat će se tijekom dvodnevnog zasjedanja Međudržavnog vijeća za suradnju, koje se danas i sutra održava u Sarajevu. Taj sporazum ...


...u kolovozu prošle godine parafirali su hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin i Safet Halilović, ministar civilnih poslova BiH.

"Što se tiče potpisivanja dokumenta, parafirali smo ga tijekom posjeta izaslanstva Vijeća ministara BiH Vladi Hrvatske, ali budući da je bilo potrebno dosta vremena da prođu određene procedure, nije bilo prilike da se on ranije potpiše", rekao je Halilović za Dnevni list, ali nije mogao dati informaciju tko će u Sarajevu potpisati taj sporazum.

Ovaj sporazum, unatoč željama mnogih, kako u BiH, tako i u Hrvatskoj, ostavlja mogućnost građanima koji posjeduju dvojno državljanstvo da ga i ubuduće zadrže te mogućnost stjecanja istog na dosadašnji način.

"Što se tiče ugovora o dvojnom državljanstvu, standardiziran je na način da odražava odredbe unutarnjeg prava pojedinih zemalja", rekao je Halilović.

Ta odredba odnosi se na obveze državljana primarnih mjestu prebivališta, a to se odnosi prvenstveno na služenje vojnog roka.

"Sporazum ne mijenja ništa kada su u pitanju buduće relacije oko EU-a, međutim tu može doći do različitih interpretacija odredbi, koje će se morati standardizirati s europskim standardima u pogledu državljanstva", rekao je Halilović.

Samim tim morat će doći do preciznijih određenja u pogledu prava i dužnosti građana s obzirom na mjesto stalnog prebivališta i postojanje mogućnosti dvojnog državljanstva.

"U ovoj fazi ne očekujemo radikalne promjene, ali kako bude tekao proces integriranja Hrvatske u Europsku uniju, moguća su određena reduciranja tih prava, točnije usklađivanja s europskim standardima", istaknuo je Halilović.

Te odredbe često nisu u suglasnosti s državnim odredbama, počevši od načina glasovanja pa nadalje. Međutim, način za stjecanje državljanstva ostaje isti.

Što se tiče prava osoba iz BiH, koje posjeduju hrvatsko državljanstvo, na putovnice EU-a kada Hrvatska pristupi toj zajednici, Halilović je rekao kako još uvijek ne može reći što će se dogoditi jer odredbe tu stavku još uvijek nisu jasno precizirale, naglasivši da je možda još uvijek prerano o tome govoriti. Razlike u pogledu tog pitanja postoje.

"U slučaju da bh. građani koji posjeduju hrvatsku putovnicu nakon ulaska Hrvatske u EU automatski dobiju i putovnice EU-a, to bi moglo dovesti do različitih situacija za pojedine kategorije građana i mogli bi se javiti određeni problemi", istaknuo je Halilović.

Naša zemlja je u fazi pregovora o stabilizaciji i pridruživanju i vidjet ćemo kojim će tempom teći proces regulacije viznog režima.

Državljanstvo EU-a je komplementarno, što znači da ono ne zamjenjuje nacionalno državljanstvo, nego ga dopunjuje. Svaka država članica isključivo sama, a u skladu sa svojim unutarnjim pravom, odlučuje kome će dodijeliti svoje državljanstvo.

Uz to, države članice EU-a ne smiju ni na koji način ograničiti prava državljana drugih država članica koja proistječu iz državljanstva koje su osobe stekle sukladno nacionalnim propisima države članice.

Prema sadašnjoj situaciji, Hrvatska dopušta mogućnost da državljani drugih država, pa tako i Hrvati iz BiH, mogu imati i državljanstvo Hrvatske, uz to Ustav RH propisuje da se državljanima Republike Hrvatske hrvatsko državljanstvo ne može oduzeti.

Bljesak.info

18.03.2006. ...17:44 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv