Tko će riješiti papire za katoličku školu
[ # ]


Image Hosted by ImageShack.us
LIVNO - Nekoliko godina stara inicijativa livanjskih svećenika te općinskih i županijskih vlasti o gradnji katoličkog školskog centra u Livnu nikako da doživi realizaciju. Inicijativu je prihvatio i banjalučki biskup Franjo Komarica. No, dobre namjere općinskih vlasti i biskupa Komarice zapele su oko zemljišta na kojemu bi se gradio taj školski centar. Po riječima livanjskog načelnika Luke Čelana, KŠC bi se gradio na trenutačno neiskorištenom općinskom zemljištu u blizini OŠ Ivana Gorana Kovačića i Komunalnog poduzeća.
No, kako bi spomenuto zemljište mogao staviti na raspolaganje za gradnju potrebno je pokrenuti to pitanje na Općinskom vijeću. Za to je od biskupa Komarice zatražen projekt kako bi se na osnovi njega pokrenula procedura dodjele zemljišta. S druge strane, biskup Komarica nam je u razgovoru kazao kako mu je potrebno zemljište 1/1 jer bez toga ne bi imao na osnovi čega krenuti u potragu za dobrotvorima koji bi financijski pomogli gradnju KŠC-a.

U Livnu žele graditi dječji vrtić, osnovnu i srednju školu te đački dom za djecu iz udaljenijih rubnih dijelova općine. Iz razgovora sam razumio da će Općina pokrenuti pitanje projekta. Sada smo došli do onoga poznatog pitanja što je starije, kokoš ili jaje. No nadam se da će Livnjaci ustrajati u svojoj namjeri gradnje KŠC-a kazao je biskup Komarica. Inače, katolički školski centri u BiH za svoj rad, kvalitetu obrazovanja, multietičnost i multikulturalnost dobivaju pohvale domaćih, ali i međunarodnih predstavnika.

Za nedavna posjeta voditelja Europske komisije u BiH Michaela Huphreysa i povjerenika Europske unije za proširenje O. Rehna banjalučki KŠC dobio je sve pohvale. Biskup Komarica kazao je da bi se, na osnovi njegovih saznanja, za gradnju sličnih ustanova mogli natjecati i u europskim fondovima.

I livanjski KŠC mogao bi se uključiti u lanac desetak europskih škola, kao što je već banjalučki uključen. Potrebno je još razgovarati kako bismo spoznali što u svemu tome mogu učiniti općina i županija, a za što sve bismo trebali tražiti pomoć dobrotvora zaključio je na kraju biskup Komarica.

Autor Dražen MAMIĆ
Vecernji list.hr

06.03.2006. ...12:40 [ Komentari (0) ] Isprintaj

<< Arhiva >>

 

< ožujak, 2006 >
P U S Č P S N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv