BiH: Do kraja 2007. oružane snage ustrojene po regionalnom modelu

07.08.2006.

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina će do kraja 2007. godine dobiti oružane snage ustrojene po modelu kakvoga već primjenjuju Slovenija i Hrvatska, a vjerojatno će ga preuzeti i ostale zemlje regije, najavio je ministar obrane BiH Nikola Radovanović.

Predsjedništvo BiH jučer je donijelo odluku o ustroju oružanih snaga te zemlje, a pojašnjavajući dokument Radovanović je novinarima kazao kako je time definirano da će BiH ubuduće imati vojku koju će činiti deset tisuća profesionalaca te pet tisuća pripadnika tzv. aktivne pričuve. U djelatnim postrojbama bit će 20 posto časnika i 30 posto dočasnika, dok će ostatak činiti profesionalni vojnici.

"To znači da slijedimo model profesionalizacije oružanih snaga što je regionalni trend", kazao je Radovanović. Vojska BiH tako bi trebala imati tri pješačke brigade koje će biti sljednicama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), Armije BiH i Vojske Republike Srpske, a njihova sjedišta bit će u Čapljini, Tuzli i Banjoj Luci.

Zajednički stožer i Operativno zapovjedništvo bit će u Sarajevu, a druge postrojbe i manja zapovjedništva u različitim dijelovima zemlje na ukupno 66 lokacija, uključujući Kiseljak, Livno i Orašje kao mjesta s većinskim hrvatskim stanovništvom .

Definiran je i nacionalni sastav budućih oružanih snaga BiH koje će tako činiti 45,9 posto Bošnjaka, 33,6 posto Srba, 19,8 posto Hrvata i 0,7 posto pripadnika ostalih naroda.

Pješačke brigade u svom će sastavu imati većinu pripadnika jednog naroda, no propisano je da u sastavu svih drugih dijelova OS mora biti miješani sastav odnosno najmanje deset posto pripadnika ostalih naroda.

Sukladno novom modelu ustroja OS BiH, oko dvije tisuće sadašnjih civilnih i vojnih zaposlenika ostat će bez radnih mjesta. Oni će biti zbrinuti kroz posebni program NATO-a odnosno povjerenički fond kojim upravljaju Hrvatska, Velika Britanija i Nizozemska.

Ministar Radovanović izjavio je kako očekuje da će oko osam milijuna eura, koliko se očekuje da će se prikupiti kroz ovaj fond, biti dostatno za kvalitetno zbrinjavanje osoblja koje će biti proglašeno viškom. (Hina)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.