KORUPCIJA: Općina krade Livnjake štetnim ugovorima

07.08.2006.

Početkom ozujka 2003.godine opcina Livno raspisala je javni natjecaj za prikupljanje pismenih ponuda za izgradnju javne rasvjete u Livnu. Najbolju ponudu za ovaj projekt poslala je tvrtka "INTER-ETIS" d.o.o. iz Livna. S istom tvrtkom opcina Livno je sklopila ugovor 21.svibnja 2004.godine za izgradnju rasvjete na sljedecim lokacijama:ulica RASADNIK, Stocni Pazar (cesta prema klaonici), naselje Podvornice, trg kralja Tomislava, trg Branitelja, trg Domovinskog rata, ulica S.S. Kranjcevica, ulica Z. Zelimira, ulica G. Jurkica, ulica Goricka, ulica Zagrebacka,ulica kneza Mutimira.
Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 556,112,00 KM, s tim da je 17.06.2004. sklopljen aneks ugovora u vrijednosti 46,169,43 KM za ostatak radova iz projekta SPLITSKA ULICA - STOCNI PAZAR. Sto znaci da je opcina Livno potpisala s tvrtkom "INTER-ETIS" d.o.o. ugovor u vrijednosti od 602,281,43 KM.

Dana 20.02.2006 opcini Livno je dostavljena dokumentacija o uradjenim radovima na javnoj rasvjeti. Iako je ugovorena cijena ovih radova iznosila oko 600 tisuca maraka, krajnja cijena je bila 749,362,25 KM, odnosno 147,080,82 KM vise.

Izvodjac radova naveo je u izvjescu kako je doslo do potrebe za dodatnim radovima. Neki od razloga za dodatne troskove, kako je naveo izvodjac, jest sjecenje asfalta na zonama zahvata (20.000,00 KM vise), tvrd teren u centru grada i nemogucnost regulacije prometa zbog cega je bilo potrebno rucno vrsiti iskop, a ne strojno (38.000,00 KM vise). Misljenja sam da su ovi razlozi neutemeljeni. Sam izvodjac je bio svjestan da ce raditi rasvjetu u gradu. Znaci na asfaltiranim povrsinama i da ce biti potrebe za sjecom asfalta. Jos cudnije je potreba za rucnim iskopom na pojedinim dijelovima terena gdje se postavljala rasvjeta. Zar se to nije moglo rijesiti posebnom regulacijom prometa uz odgovarajucu signalizaciju? Nista neuobicajena u gradovima gdje postoji i veca prometnost vozila nego u Livnu.

Za provjeru radova imenovano je i posebno povjerenstvo. Prema zapisniku od 24.veljace 2006.godine, clan povjerenstva, Sead Hadzijahic je primio detaljnu dokumentaciju o izvedenim radovima. Medjutim naveo je kako je jedina njegova zamjerka nepostojanje dolumentacije o dodatnim radovima. Takodjer izvodjac radova je bio duzan dovesti u prvobitno stanje teren na kojemu su se vrsili radovi, sto nije ucinio i svaki gradjanin Livna se u to moze osobno uvjeriti. Za primjer uzmite pjesacki plocnik od zgrade Opcine pa do partizanskog groblja. Kanali u kojima su postavljeni elektricni kablovi nisu poravnati s razinom plocnika. Isto tako postolja starih rasvjetnih stupova na "Korzu" nisu uklonjena kao niti elektricni kablovi koji vire iz istih.

Iz svega navedenog sami zakljucite koliko je bio dobar ovaj ugovor za opcinu Livnu, odnosno za gradjane Livna kao i opravdanost dodatnih troskova koji su navedeni u izvjestaju izvodjaca radova.

Z.K. / Livno Online


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.