Krici iz daščare: Genijalnog mladića drže vezanog u kolibi

11.07.2006.

Tragedija livanjske obitelji Jarebica kojoj je dijete oboljelo u Americi
Već mjesec i pol Livnom odjekuju krikovi osamnaestogodišnjeg mladića kojega su roditelji vezanog i bolesnog vratili iz SAD-a u rodni grad ne bi li mu našli pomoć te ga izliječili. Da ne bi smetali susjedima, otac je nesretnog mladića preselio u daščaru blizu rijeke Sturbe nadomak Livnu.
Roditelji u šatoru
U daščari boravi Sami, a u šatoru kraj improvizirane kuće njegovi roditelji, otac Salih i majka Mirzeta. Njihova je nesreća počela 1997. godine, kad je njihov sin jedinac duševno oblio. Počelo je, pričaju, ponavljanjem pokreta. Sami bi napravio dva-tri koraka naprijed pa se vratio nazad i tek onda krenuo u željenu smjeru. Odveli su sina na liječenje, ali, kažu roditelji, njegovo se stanje pogoršalo u bolnici su ga fizički zlostavljali pa su se kod njega pojavili i znakovi agresivnosti.

Dvije i pol godine moj je sin proveo u postelji, vezanih ruku i nogu. Rekao sam dosta i odlučio se vratiti u rodno Livno kaže otac. Od liječnika je dobio sve potrebne povrde da sina može voditi vezanog, a o bolesti je izvijestio i lokalne vlasti.

Svjestan svoje bolesti
Posebno ga razdražuju staklo i zrcalo, ne podnosi svoj odraz u zrcalu i onda razbija sve do čega stigne kažu roditelji i dodaju da im je sin jedinac iznimno nadaren, briljirao je u školi, završio je 10 razreda, sam programira igrice na računalu i svira sintesajzer. Sami je potpuno svjestan svoje bolesti i normalno se ponaša veći dio dana, kaže majka Mirzeta, jedino kada dobije napadaje agresivnosti, opasan je i za roditelje.
zeljka mihaljevic/vecernji-list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.