Lažnim lovcima oduzima se oružje

11.07.2006.

LIVNO - Nedavno je usvojen novi državni Zakon o lovstvu. Osim uvođenja reda, taj zakon predviđa nova opterećenja lovačkim udrugama i njihovim članovima. Prema istom, sve lovačke udruge ubuduće će morati imati najmanje po jednog profesionalca stalno angažiranog na stručnim i operativnim poslovima. Također, novim Zakonom o oružju riješit će se problem "lovaca" koji se članstvom u lovačkim udrugama služe jedino da bi došli u posjed lovačkog oružja.

Nove obveze lovaca

"Savez se dogovorio da će, čim netko prestane biti članom lovačke udruge, obavijestiti nadležnu policiju koja će bivšem lovcu izdati nalog da se riješi oružja. Ako se takvo oružje ne riješi u roku od tri mjeseca, oduzet će se, jer predstavlja sigurnosnu opasnost i pripast će županijskom Ministarstvu unutarnjih poslova", kazao je Darinko Mihaljević, novoizabrani predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Herceg Bosne, inače član Lovačke udruge Cincar i predstavnik Hercegbosanske županije. Stalno zapošljavanje lovočuvara, plaćanje koncesije za lovišta, kao i regulirani načini kako se vrši lov obveze su koje se podrazumijevaju novim zakonom, a koje trebaju učiniti udruge radi zaštite lovnog fonda. Prema Mihaljevićevim riječima, novim zakonom i aktivnošću lovačkih udruga nastojat će se iskorijeniti i kazniti divlji lov te podignuti razinu kultura lova i etike kako bi se sačuvale životinjske vrste, a ujedno i zadovoljila lovačka strast.

Lovački savez od 7.500 do 10.000 lovaca

Inače, prošli tjedan u Livnu je održana Izborna skupština Lovačkog saveza Herceg Bosne. Domaćini događaja bile su livanjske lovačke udruge Cincar iz Livna, Livanjsko polje iz Lištana, Tetrijeb iz Glamoča, Risovac iz Bosanskog Grahova, Tetrijeb iz Kupresa te Vran iz Tomislavgrada. Za predsjednika je izabran Ilija Vrljić, član Lovačkoga društva Jerebica iz Mostara. "Od sada će se sva mjesta u upravnim tijelima Saveza ravnopravno dijeliti između predstavnika pet regija, odnosno županija. Tako je Slavko Marin iz Travnika kao predstavnik središnje Bosne izabran za dopredsjednika Saveza. Drugi dopredsjednik je Branko Vukoja iz Lovačke udruge Kočerin, Zapadnohercegovačka županija. Dragan Guberac iz Odžaka, Posavska županija, treći je dopredsjednik", istaknuo je predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Herceg Bosne. Lovački savez Herceg Bosne broji 7.500 do 10.000 članova. U Hercegbosanskoj županiji taj broj prelazi tisuću. Više od 400 lovaca registrirano je u Livnu. M.s dnevni list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.