Nema štele, nema posla

05.07.2006.

Veze, poznanstva i mito uglavnom su načini na koje se u Hercegovini dolazi do posla. To su potvrdila i dosadašnja istraživanja rađena među građanima naše zemlje, a isto svatko zna i iz osobnih kontakata.


I građani koje su anketirali novinari Dnevnog lista na ulicama uglavnom smatraju da je jedini način na koji u Hercegovini možeš dobiti posao jaka veza te da stručna sprema, sposobnost i znanje s istim nemaju nikakve veze. Privatnici zaposlenike nalaze među članovima obitelji, prijateljima i poznanicima, a nerijetko zapošljavaju i one koje je netko ''preporučio''.

Nezaposleni se rijetko prijavljuju na natječaje upravo iz razloga jer smatraju da je taj posao već netko dobio te da je natječaj puka formalnost.

Dadesetpetogodišnja Irena Primorac za Dnevni list je kazala:

Dosadilo mi je gledati kako netko tko je završio samo srednju školu, i to s dovoljnim uspjehom, ima posao u banci, a ja koja sam završila fakultet nikada nisam radila posao koji je vrijedan spomena. Nije važna inteligencija, niti sposobnost, nego tko ti je otac i na kojem se položaju nalazi te kako je opredijeljen'', istaknula je Irena Primorac dodavši da je i za posao spremačice, dostavljača ili, pak, komunalnog djelatnika u Hercegovini nužno poznanstvo.
Agencija Prism Research protekle je godine provela ispitivanje javnog mnijenja na slučajnom uzorku od 1.500 građana naše zemlje, starijih od 18 godina. Glavni rezultati toga istraživanja su pokazali da je čak 69,8 posto ispitanika u dobi od 18 do 30 godina nezaposleno te da gotovo dvije trećine ispitanih mladih koji su nezaposleni nisu u stanju procijeniti koliko će vremena proći dok ne dobiju stalni posao.

Njih 61,2 posto dotad se nijednom nije javilo na oglas za slobodno radno mjesto.

U dotadašnjoj potrazi za poslom 21,4 posto ispitanih nezaposlenih koristilo je veze i poznanstva, dok je 8,7 posto njih davalo mito. Ovakvi kriteriji i nemogućnost zaposlenja sposobnih i školovanih ljudi razlog su sve većem odlasku mladih u inozemstvo, na što vlasti obraćaju najmanje pozornosti.

Kao glavni razlog zbog kojeg još nisu pronašli posao 37,1 posto mladih među 1.500 ispitanih građana je navelo da nemaju veze i utjecajna poznanstva koja bi im eventualno pomogla.

Njih 27,9 posto kao glavni razlog zbog kojeg nisu našli posao navelo je taj da je na tržištu rada sve više otpuštenih radnika, a sve manje radnih mjesta.

Na crno je radilo 23,5 posto ispitanika, a 61,8 posto njih je navelo da su radili na crno jer je to bio jedini način bilo što zaraditi.
bljesak.info

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.