I Livno na karti mreže suvremenih autocesta?

15.05.2006.

PROMET Livnjaci još puni nade nakon najave ministra Dokića LIVNO – Posljednja informacija ministra prometa i komunikacija Branka Dokića o značaju autoceste Okučani-Banja Luka-Livno-Split još jednom je pobudila nadu kod Livnjaka da će njihov grad konačno postati dio suvremene cestovne mreže. Tu za Republiku Srpsku vrlo značajnu, mada ne prioritetnu cestu, ministar Dokić Livnjacima je predstavio još u prosincu 2003. za svoga boravka u Livnu. Tada je bilo najvažnije da taj pravac uđe u strategiju razvoja transporta koja se trebala izraditi na osnovi postojećeg Master plana.
Trebalo je to biti uskoro, a do dan-danas nema te strategije zasnovane na stvarnim prometnim, a ne lokalnim politikantskim potrebama. No priče o cestama i poslijeratnim nadama Livnjaka nisu novost. Podsjetimo na nagađanja o mogućoj gradnji autoceste Zagreb-Split preko BiH, kad su se Livnjaci već vidjeli na jednom od ključnih čvorišta te prometnice. Nakon toga se naklapalo o nekakvoj hercegovačkoj autocesti od Livna preko Mostara i dalje. Kao što znamo, od tih autocesta, uključujući i ovu Dokićevu, nema ništa.

Umjesto toga Livnjaci su sagradili svoju gradsku brzu cestu čiji se svečani završetak posljednje dionice, kao i svake do sada, očekuje uoči predstojećih izbora. Tu je, naravno, i trasa Rojsove obilaznice koja je trenutačno zatvorena za promet. Posljednji cestovni poduhvat u livanjskom kraju je dionica Livno-Sinj preko Vagnja. O njezinu značaju prije završetka, kad se bude znalo za koliko će skratiti put prema Splitu i hoće li svojom kvalitetom to skraćenje biti isplativo, zasad je teško govoriti.
Drazen Mamic Vecernji-list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.