Biskupi pozvali na neprihvaćanje Čovićeva potpisa nono

23.03.2006.

Mi u ovome presudnome trenutku za budućnost hrvatskoga naroda, a s njime i BiH pozivamo zastupnike hrvatskoga naroda, ali i sve odgovorne političare da, ovako zamišljene ustavne promjene u parlamentu ne prihvate."


MOSTAR - Nakon zasjedanja Biskupske konferencije BiH, koje se održavalo u Mostaru, upriličena je konferencija za novinare na kojoj je banjolučki biskup Franjo Komarica pročitao izjavu katoličkih biskupa BiH.



Izjavu prenosimo u cijelosti:

"Prateći višemjesečni tijek pregovora o izmjeni Ustava BiH, mi katolički biskupi u BiH, sa žaljenjem konstatiramo da se promjena ovog temeljnog dokumenta državnosti i demokratičnosti naše zemlje izvodi na nedemokratičan i gotovo konspirativan način. Pitali smo se, a sada pitamo organizatore i sudionike pregovora o promjeni Ustava, kako i čijim ovlaštenjem mijenjaju međunarodni mirovni sporazum iz Daytona bez sudjelovanja i suglasnosti svih država potpisnica i da se ne pitaju za mišljenje građani i narodi ove zemlje? Od kada se to međunarodni ugovori ne mijenjaju barem načinom na koji su i nastali?

Ozakonjenje etničkog čišćenja

Imajući u vidu sporazum, koji je rezultat ovako provedenih pregovora, s pravom se bojimo da je riječ o izravnoj prijetnji boljoj budućnosti građana i ravnopravnosti naroda jer bi se ovom ustavnom kategorijom potvrdilo ratom provedeno i Daytonom ozakonjeno etničko čišćenje i nepravedna podjela BiH. Naime, kako se u ovako presudnom trenutku za našu zemlju, ne pitati, u ime koje se demokracije i kakve pravde, te kakve budućnosti BiH, uvodi entitetsko načelo odlučivanja u Zastupničkom domu i ustavnom kategorijom sudbina ove zemlje predaje u ruke zastupnicima dvaju naroda koji jedini mogu osigurati '1/3 zastupnika ili članova s teritorija svakog entiteta'?

Duboko žalimo da su ostali bez odjeka brojni naši apeli tijekom desetogodišnje 'tihe revizije' Daytonskog sporazuma, kojom je utvrđivana nepravedna podjela BiH, a hrvatski narod sustavno svođen na manjinu. Unatoč tomu, i ovom prigodom ne možemo ne upitati, kojim demokratskim načelom se hrvatskom narodu, koji je u ovoj zemlji konstitutivan, oduzima temeljno pravo da zajedno s druga dva naroda ravnopravno sudjeluje u političkom životu i donošenju zakona? Komu je u interesu da se ovakvim iznuđenim kompromisima dovodi u pitanje mogućnost suživota u ovoj zemlji i da daje do znanja kako u njoj nema mjesta za sve njezine građane i narode?

Presudni trenutak za budućnost Hrvata

Upravo zbog toga, mi u ovome presudnome trenutku za budućnost hrvatskoga naroda, a s njime i BiH pozivamo zastupnike hrvatskoga naroda, ali i sve odgovorne političare i druge ljude kojima je multietičnost i demokratičnost ove zemlje na srcu da, vodeći se općim dobrom i demokratskim načelima, učine sve kako ovako zamišljene ustavne promjene ne bi poprimile formu parlamentarne potvrde.

Podsjećamo da desetogodišnje iskustvo i kakvoća 'prve faze' ustavnih promjena ne daje nikakva jamstva da bi se u nekoj 'drugoj fazi' bilo što moglo i htjelo učiniti na bolje. Utemeljen je strah da bi prihvaćanje predloženih promjena otvorilo put dokidanja i preostalih washingtonsko-daytonskih mehanizama zaštite interesa hrvatskog naroda, kao što su županije i vitalni nacionalni interes. Ako, unatoč jamstvima Daytonskog ustava, Hrvati u BiH ne mogu imati ni tv kanal ni škole na hrvatskom jeziku, onda su to najjasniji pokazatelji za koje se standarde na početku trećeg tisućljeća valja zalagati!

Poziv vjernicima da se zauzmu za svoja prava

Kao biskupi Katoličke crkve i pripadnici hrvatskog naroda, i ovaj put potičemo svoje vjernike da se još odlučnije zauzimaju za svoja neotuđiva prava i zajedno s drugima izrađuju pravedni mir u ovoj zemlji", stoji u izjavi biskupa BiH.

Podsjetimo sporazum o ustavnim promijenama u subotu su potpisali predstavnici sedam bh. stranaka, među njima i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HNZ-a Miljenko Brkić.

Zastupnici HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH najavili su kako će se usprotiviti sporazumu koji je potpisao Čović, jer će njime bude li prihvaćen u parlamentu Hrvati nestati kao subjekt političkog odlučivanja.

Nadopuna:
Relota: HDZ će podržati ustavne promijene bez obzira na stav biskupa


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.