Zakon o RTV servisu: Prekinuta sjednica Doma naroda

22.03.2006.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Slavko Matić prekinuo je u kasnim poslijepodnevnim satima današnju sjednicu ovog doma u Sarajevu prije izjašnjavanja zastipnika o Prijedlogu zakona o javnom servisu RTVFBiH.
Novinarima je kasnije objasnio da je to učinio jer smatra da «nije bilo uvjeta za kvalitetno izjašnjavanje o najavljenim amandmanima niti o zakonu», odnosno da ni amandmani ni zakon ne bi mogli dobiti potrebnu većinu glasova.

Izjašnjavanje će biti u nastavku ove sjednice, kazao je Matić.

Prethodno je Klub zastupnika hrvatskog naroda najavio da će tražiti izjašnjavanje o zakonu po proceduri predviđenoj za vitalni nacionalni interes, a zastupnik hrvatskog naroda Zdenko Antunović podnio amandman kojim se traži uvođenje tri kanala na jezicima konstitutivnih naroda na RTVFBiH.

Predsjedavajući Matić ocjenjuje da je ponuđeni zakon o javnom servisu RTVFBiH «nedvojbeno destruktivan po vitalne interese hrvatskog naroda». Krši najmanje četiri stavke iz liste nacionalnih interesa, a među njima i stavku o identitetu jednog konstitutivnog naroda, dodao je on.

Državni zakon iz oblasti javnog emitiranja, s kojim treba uskladiti entitetsko zakonodavstvo, pa i ovaj federalni zakon, predlagan je u Vijeću ministra te usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH «bez ijednog hrvatskog glasa 'za'», izjavio je predsjedavajući Doma naroda danas za skupštinskom govornicom.

Prijedlog zakona o javnom servisu RTVFBiH prihvaćen je u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta 15. ožujka ali tokom rasprave i glasanja o njemu skupštinsku salu napustili su predstavnici Koalicije koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Tada je zastupnicima Predstavničkog doma izričito naglašavano da ovaj zakon treba uskladiti sa zakonodavstvom u oblasti javnog emitiranja sa zakonodavstvom na državnom nivou, na čemu insistira međunarodna zajednica i povezuje to s uvjetima za početak pregovora o sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Prema tekstu prihvaćenom u Predstavničkom domu, osnivač RTVFBiH je Federacija BiH. Međunarodna zajednica je, naime, izričito zahtijevala da osnivač ne bude Parlament.

Predstavnički dom prihvatio je dva amandmana zastupnika Bosanske stranke (BOSS) Mirnesa Ajanovića koji se odnose na obavezu TV prijenosa sjednica Parlamenta Federacije BiH u cjelosti, i to dijela sjednica onog dana kad se održavaju, a ostalog dijela do tri dana poslije, ali u skladu s programskom šemom. Predviđene su i sankcije za neizvršavanje ove obaveze.

Prihvaćeni su i amandmani Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH prema kojima se plaćanja RTV takse oslobađaju građani FBiH koji nemaju kvalitetan prijem TV signala.

Predstavnički dom je prihvatio i osam od 13 amandmana zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) Alme Bandić-Drndo, kojima je, između ostalog, predviđeno formiranje programskog vijeća od 15 članova - predstavnika znanstvenih, obrazovnih, umjetničkih, kulturnih, privrednih i sportskih institucija i udruženja. Njihov predviđeni mandat je četiri godine i uticaj na kreiranje programskih smjernica.

poskok.info

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.