Za muslimane preporučljivi samo halal proizvodi

08.03.2006.

“Agencija za certificiranje halal kvalitete” bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti u BiH jamči, da su prehrambeni proizvodi proizvedeni po strogim pravilima...


SARAJEVO - Rijaset Islamske zajednice u BiH donio je odluku o utemeljenju agencije koja će izdavati certifikate (potvrde) za prehrambene proizvode koji su usklađeni sa standardima potrošača islamske vjeroispovijesti.

“Agencija za certificiranje halal kvalitete”, kako bi se novoutemeljeno stručno tijelo trebalo i službeno zvati, bavit će se kontrolom i izdavanjem tzv. “halal” potvrda - certifikata kojima se kupcima islamske vjeroispovijesti jamči, da su prehrambeni proizvodi, ponajprije meso i mesne prerađevine, proizvedeni po strogim pravilima definiranim šerijatskim pravom. “Halal certifikat” jamči da je životinja čije se meso i mesne prerađevine nalaze u trgovinama, ubijeno ritualnim presijecanjem žila u ime Allaha kao i da u njima nije prisutna svinjetina, piše Večernji list.

U preporuci koju je Islamaska zajednica BiH uputila svojim vjernicima naglašava se kako je temeljni cilj ovog projekta “osiguranja relevantnog servisa koji će certificirati proizvode po usvojenom “Osnovnom standardu halal kvalitete BASS” zbog potreba potrošača, proizvođača i tržišta u BiH kao i olakšavanja tvrtkama i kompanijama koje se bave proizvodnjom hrane, lijekova i kozmetike za sigurniji i lakši plasman svojih roba u područja svijeta u kojima je zahtjev za “halal” certifikatom osnovni preduvjet sklapanja poslova”. Pored primarne uloge certificiranja “halal proizvoda”, Agencija bi radila na edukaciji i informiranju potrošača i proizvođača o “halal hrani”. Ona će raspolagati se “Halal” bazom podataka i listom dopuštenih i zabranjenih supstanci i materijala koji se mogu koristiti u proizvodnji hrane i namirnica.

Potvrdom “halal” kvalitete, proizvođač će biti dužan dokazati da je proces proizvodnje proizvoda koji se želi certificirati, od početka do kraja poštivan prema unaprijed određenim standardima iz šerijatskog prava. Sve sumnje o ovim proizvodima donosi Vijeće za fetve Islamske zajednice BiH na prijedlog Odbora za “halal standard”. Pojednostavljenim rječnikom kazano proizvodi koji ne budu imali spomenuti certifikat, bit će ignorirani od strane kupaca islamske vjeroispovijesti, tvrdi list.

Znajući s kakvim tržišnim posljedicama se mogu suočiti vodeća hrvatska prehrambena industrija, Podravka ima certifikat “halal” radi plasmana svojih proizvoda na tržište islamskih zemalja. Medžlis Islamske vjerske zajednice u Livnu nedavno je od jednog vlasnika mesnice tražio da se iz prodaje izbaci svinjsko meso.
Pincom.info

nadopuna:
pročitaj više o ovoj temi na forumu sarajevo-x.com
Halal kvaliteta” olakšica potrošačima, prilika za proizvođače - Trend u svijetu

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.