Livanjsko polje biosferski rezervat

07.03.2006.

LIVNO - Međunarodne razvojne agencije GEF i UNDP zajedno s resornim županijskim ministarstvom nedavno su počeli prvu fazu projekta zaštite bioraznolikosti u Livanjskom polju. Ovaj dio posla je pripremni. Trajat će šest mjeseci i uključuje izradu projekta, objašnjavaju u Ministarstvu graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije.

Primarni cilj zaštita ekosustava

Naime, radi se o milijun američkih dolara vrijednom projektu kojim se žele osigurati uvjeti različitim gospodarskim aktivnostima, kao što su korištenje vode za proizvodnju energije i iskapanje treseta, a da se pritom ne ugrožava okoliš. Projektom se misle podržati i tradicionalne ekonomske aktivnosti poput proizvodnje sira i meda, koje su potpuno spojive s zaštitom ekosustava Livanjskog polja. Ovo polje bi na kraju projekta trebalo biti proglašeno biosferskim rezervatom i uvršteno na listu mjesta pod zaštitom ekološke Ramsarske konvencije.

Realizacija projekta u dva dijela

Ciljevi prve faze su detaljno definiranje potencijalnih problema te javna raspravu sa svim zainteresiranim stranama kako bi se postigao potpuni konsenzus o pravom rješenju za glavne probleme bitne za realizaciju. U izvršni, drugi dio projekta, nastavljaju u Ministarstvu, bit će uključeni i predstavnici županijskog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, kao i predstavnici Ministarstva gospodarstva. Krajem prošle godine održan je sastanak na kojem su izabrani članovi radne skupine projekta koju čine ugledni stručnjaci iz tog područja. Tada je prezentiran glavni cilj i smjernice za utvrđivanje koji dio Livanjskog polja će biti tretiran ovim projektom. Do kraja ovog mjeseca trebao bi biti gotov i konačni prijedlog projekta koji će se predstaviti GEF-u. M. S.
dnevni list

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.