Borbu protiv droge vlast samo obećava

07.03.2006.


PRIČE O NARKOMANIJI U HERCEGBOSANSKOJ ŽUPANIJI IPAK NISU BEZ OSNOVE
Prošle je godine u Livnu i Tomislav Gradu droga odnijela dva mlada života, a u specijaliziranim ustanovama za liječenje ovisnosti i danas ima Livnjaka. Osim obećanja, ni općine ni županija još ništa ne poduzimaju na planu borbe protiv ove pošasti
LIVNO - Veliko zlo modernog doba zvano droga nije zaobišlo ni Livno, kao ni ostale općine u Hercegbosanskoj županiji. Priznaju to čak i najveći optimisti, ali u kojoj mjeri je narkomanija uistinu uzela maha na ovim prostorima, nekih konkretnijih pokazatelja, na žalost, nema.
Ako je pak suditi po broju kaznenih prijava koje se podnose protiv onih koji konzumiraju i raspačavaju drogu, situacija baš i nije tako alarmantna. Međutim, ako se samo ima u vidu činjenica da je prošle godine i to u veoma kratkom razdoblju droga u Livnu i Tomislav Gradu odnijela dva mlada života i da u pojedinim specijaliziranim ustanovama za liječenje ovisnosti od droge i danas ima Livnjaka, onda je posve jasno da priče o prisutnosti droge na ovim prostorima, ne samo da nisu bez osnove nego, na žalost, da nisu i prenapuhane.
I da stvar bude još teža, upravo spomenuti slučajevi govore kako na ovim prostorima nije u optjecaju samo laka droga tipa ecstasyi, marihuana, već da se tu radi i o mnogo težim vrstama droge, kao što je heroin.
Sve prepušteno samo MUP-u
Ove i ovakve livanjske stvarnosti mnogi kao da nisu svjesni. Osim roditelja koji bezrezervno vjeruju svojoj djeci, to se u velikoj mjeri odnosi i na one koji bi prirodom svoga posla trebali konačno nešto poduzeti na planu organizirane borbe protiv ove pošasti.
Građani ove općine i županije to godinama očekuju od ovdašnje vlasti, ali nikako da se prijeđe s riječi na djela. Cijela stvar je tako prepuštena MUP-u, tako da o nekoj edukaciji mladih o tome što droga u biti jest i kako se oduprijeti njezinu izazovu, odavno u ovom gradu nije bilo ni riječi.
O tome, na žalost, nije bilo puno govora ni na javnoj tribinu koju je u četvrtak navečer u livanjskom Narodnom sveučilištu organizirala Udruga mladih Sv. Vinka Paulskog. Naime, na toj javnoj tribini svoja iskustva kada je droga u pitanju su iznosile tri mlade djevojke, članice međugorske zajednice "Cenacolo", te dva bračna para čiji sinovi su se uz pomoć te iste i još nekih sličnih zajednica uspjeli osloboditi ovisnosti od droge.
Potresna svjedočenja
U sklopu tih dosta potresnih svjedočenja ipak je najviše bilo riječi o pomoći koju je tim ljudima pružila spomenuta međugorska zajednica, kao da su njihovi slušatelji uglavnom bili teški narkomani koji bi se istog trenutka trebali uputiti u tu i takvu zajednicu, a ne uglavnom livanjski srednjoškolci od kojih sigurno mnogi još ništa ne znaju o drogi, kao i o tome kako se postaje ovisnikom.
Isticanjem kako su tek u međugorskoj zajednici tri bivše ovisnice spoznale Boga, a zanemarivanjem priče o tome što ih je ranije udaljavalo od vjere, Boga i upoznavanja samoga sebe, tako da su u drogi pronalazili spas, moglo je čak zvučati i kontraproduktivno. Stoga nije ni čudno da mnogi srednjoškolci nisu dočekali kraj ove javne tribine.
Bez obzira na sve, ovaj potez livanjske Udruge mladih Sv. Vinka Paulskog je ipak za pohvalu. Za razliku od mnogih drugih koji deklarativno skrbe o mladim ljudima, i ovom javnom tribinom ona je pokazala da je i nešto konkretno spremna za njih učiniti.

Frano MIOČ



Od 1. ožujka redovite kontrole kvalitete mlijeka


Livanjska mljekara od 1. ožujka započet će s redovitom kontrolom kvalitete mlijeka koje otkupljuje od svojih kooperanata. "Na ovaj način dobit ćemo uvid u kemijsku i mikrobiološku kvalitetu mlijeka. Od ukupne količine mlijeka koje otkupi Livanjska mljekara 58 posto mlijeka ne udovoljava pravilniku o ispravnosti ", istaknuo je značaj ovih kontrola Zdravko Erceg, voditelj otkupa mlijeka u Livanjskoj mljekari.
"Mi još uvijek vršimo plaćanje po mliječnoj masti i tako će biti do donošenja pravilnika o kvaliteti mlijeka dok pravilnik o kvaliteti mlijeka Europske unije, u cijenu mlijeka uključuje mliječnu mast, proteine, somatske stanice i mikrobiologiju", dodao je Erceg.
Erceg je pojasnio da je cilj Livanjske mljekare stalno educiranje kooperanata o nužnosti higijene u proizvodnji što kvalitetnijeg mlijeka. Redovite analize mlijeka livanjskih kooperanata obavljat će se na Veterinarskom institutu u Banja Luci. (F)


<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.