PTSP u Hercegovini za 1.000 KM

24.11.2005.

REVIZIJA RATNE INVALIDNOSTI Ratni vojni invalidi sve brojniji i sve je više zahtjeva za invalidnine

LIVNO - Premda se po Zakonu još godinu i pol dana mogu podnositi zahtjevi za ostvarivanje statusa ratnog vojnog invalida, već sada je jasno kako će ta brojka biti znatno veća u odnosu na dosadašnju. Samo u Livnu zaprimljeno je oko 150 novih zahtjeva, a povećanje se bilježi u svim ostalim općinama.
Skrivanje bolesti
Ipak, kad se zbroji dosadašnji broj RVI-ja u Hercegbosanskoj županiji začuđujuće je mali u usporedbi sa županijama ili općinama koje nisu ili su imale znatno manje bojišnice. Tako je, po podacima županijske Uprave za branitelje, na više od 100 km bojišnice u toj županiji, odakle su krenule akcije oslobađanja RH i BiH, do sada status RVI-ja ostvarilo tek oko 600 branitelja, a primjerice u susjednoj Zapadnohercegovačkoj dvostruko više, dok je u samom gradu Konjicu zabilježeno čak 900 RVI-ja.

Tuzlanskih 18.000 i sarajevskih 22.000 RVI-ja za Hercegbosansku županiju neusporedive su brojke. Povećano zanimanje pripadnika HVO-a za ostvarivanje tih prava uzrokovano je brojnim razlozima. Prije svega, još je popriličan broj onih koji iz kojekakvih razloga do sada nisu podnosili zahtjeve, a sada, 10 godina nakon rata, sve teže podnose posljedice ranjavanja ili oštećenja uzrokovanih ratom.

To se naročito odnosi na oboljele od PTSP-a koji do sada, najčešće iz patrijarhalnih razloga, nisu prijavljivali teškoće te vrste. Mnogi će branitelji u nedostatku posla svoju egzistenciju pokušati riješiti na taj način. Odluka Vlade Hrvatske u kojoj se navodi kako će ta populacija biti zbrinuta do 2008. godine još je više povećala zanimanje za ostvarenje tih prava.

Naravno, u cijeloj priči ima i onih, i to ne mali broj, koji će pokušati zloporabiti i pokušati ostvariti status RVI-ja premda na to nemaju pravo. Među invalidima koji su to pravo stekli na bojišnici naveliko se priča o zloporabama i pokušaju stjecanja toga prava na razne načine.

Trenutačno najaktualniji način upravo je PTSP. Tako se nerijetko pojavljuju liječnički nalazi i dijagnoza te bolesti iz, primjerice, 1995. godine, napisani na tek otiskanom i novom papiru. Po onome što se može čuti među invalidima, postoji skupina liječnika u Hercegovini koja je za 1.000 KM, ili više, spremna izdati takav nalaz.

Mito za dijagnozu
Također govore i o liječnicima koji za stjecanje ili povećanje postotka invalidnosti traže novac, premda su se i na javnim mjestima žalili zbog toga, o konkretnim imenima ne žele govoriti. Sudeći po dosadašnjim iskustvima, većina će radije kod takvih liječnika "platiti" stupanj invalidnosti nego ih prijaviti policiji.

Premda ne taj način omalovažavaju prave invalide i sve za što su se oni borili, do sada nitko nije službeno prijavljen zbog toga. Jedina je prilika da se te nepravilnosti isprave upravo započeta revizija.
( vecernjilist)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.