Čović: Teritorijalni ustroj pitanje je svih pitanja

23.11.2005.

Čović je kazao da je od Livnjaka koji su nazočili tribini čuo kako BiH treba pažljivo urediti, tako da se osigura apsolutna jednakopravnost tri naroda, dodavši da je njegov osjećaj da većina Livnjaka BiH doživljava kao zajednicu triju naroda prepoznatu kroz tri federalne jedinice ili tri republike.U organizaciji Općinskog odbora Hrvatske demokratske zajednice, izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno predsjednikom stranke Draganom Čovićem, dopredsjednikom HDZ-a i predsjednikom Fedracije BiH Nikom Lozančićem te dopredsjednicom HDZ-a i federalnom ministricom pravosuđa Borjanom Krišto, sinoć je u prepunoj dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu održalo javnu tribinu o ustavnim promjenama u BiH, javlja dopisnik NINA-e.

Čović je ponovio stav stranke o neprihvatljivosti kozmetičkih izmjena Ustava BiH, ustvrdivši da se HDZ zalaže za donošenje novog ustava u demokratskoj proceduri, kojim će se izjednačiti prava naroda sukladno europskim standardima i načelima koja vrijede u zemljama zapadne demokracije.

Pitanjem svih pitanja čelnik HDZ-a BiH nazvao je teritorijalnu organizaciju Bosne i Hercegovine, koju treba dogovoriti s druga dva naroda, naglasivši da će ovaj put Hrvati sami odlučivati o svojoj sudbini, jer hrvatski narod u BiH sebe mora smatrati konstitutivnim narodom, a ne ničijom dijasporom.

«Ključno stajalište HDZ-a BiH je novi ustav Bosne i Hercegovine koji će biti izraz volje tri konstitutivna naroda i snažno decentralizirana država koja će biti racionalno organizirana», kazao je Čović, ocijenivši da je Dayton najviše štete nanio hrvatskom narodu te da ovako uređena BiH ne odgovora ni jednom od tri konstitutivna naroda, ali da Srbi i Bošnjaci, u odnosu na hrvatski narod, imaju prednosti koje proistječu iz Daytonskog sporazuma.

Čović je kazao da je od Livnjaka koji su nazočili tribini čuo kako BiH treba pažljivo urediti, tako da se osigura apsolutna jednakopravnost tri naroda, dodavši da je njegov osjećaj da većina Livnjaka BiH doživljava kao zajednicu triju naroda prepoznatu kroz tri federalne jedinice ili tri republike.

Visoko izaslanstvo HDZ-a BiH u ponedjeljak je posjetilo općinu Bosansko Grahovo, kojom prilikom su otvorene nove prostorije Općinskog odbora stranke te održana svečana sjednica posvećena 15. obljetnici osnutka HDZ-a BiH, a položeni su i vijenci na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u toj općini.

(NINA) nv

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.