TV pretplatu ne(moguće) izbjeći ?

09.11.2005.

Nedavno usvojeni Zakon o Javnom RTV servisu, kojim je Bosna i Hercegovina konačno ispunila i posljednji uvjet iz studije izvodljivosti, što je pak omogućilo proces otpočinjanja pregovora o stabilizaciji i pridruživanju, jedino telekom operatori u BiH nisu dočekali s velikim oduševljenjem.

Naime, novi Zakon o javnom RTV servisu predviđa da su u slučaju da telefonski pretplatnik ne plati RTV taksu, telekomi dužni obustaviti pružanje telefonskih usluga dužniku sve dok se ta obveza ne izmiri. To do sada nije bio slučaj, tako da su oni građani koji su željeli izbjeći zakonsku obvezu plaćanja RTV takse, odbijali plaćati račun za telefon, za što bi im dolazila opomena, ali na njemu nije bio dug za RTV takse, nego samo dug za telefon. Taj sustav naplate im je omogućavao da na taj način izbjegavaju plaćanje RTV takse, čime je javni RTV servis ostajao uskraćen za novac namijenjen proizvodnji RTV programa.
Koliko će ovaj zakon biti opterećenje za HT Mostar, pitali smo predsjednika Uprave HT-a Stipu Prlića, koji nam je kazao kako će se oni izjasniti o spomenutom zakonu tek onda kada taj zakon bude objavljen, jer do sada to još nije učinjeno.
I prije njegove službene objave Prlić ističe kako će novi Zakon o Javnom RTV servisu biti opterećenje za poslovanje HT-a Mostar.
Sličnog su stajališta i u BH Telecomu, ali i generalni direktor te tvrtke Hamid Katica, kao i prvi čovjek HT-a Prlić, koji su kazali kako se sa zakonom mogu slagati ili ne, ali ovaj zakon, kao i svaki drugi, mora se poštovati, odnosno provoditi.
Za razliku od čelnika operatora u Javnom RTV servisu su znatno zadovoljniji novim zakonom.
Generalni direktor Javnog RTV servisa Drago Marić u izjavi za Slobodnu Dalmaciju naglašava kako su direktori tri telekom operatora kazali kako će poštovati novi zakon o javnom RTV servisu te da je to svakako važna činjenica.
— Prije smo imali ugovor, a sad imamo zakon — ističe Marić naglašavajući činjenicu kako primjenom novog zakona telekom operatori ne rade za Javni servis, nego za državu, jer se radi o ispunjenju 16 uvjeta iz Bruxelleskog dokumenta koji traži da država osigura financijsku samoodrživost i programsku neovisnost javnih emitera.
Marić kao pozitivan efekt od primjene novog zakona očekuje, kada je u pitanju naplata RTV takse, koja je sada na razini države, skromnih 52 posto.
— Svakako očekujem da će naplata biti veća od sadašnje, jer da emiteri pokriju sve račune, naplata RTV takse trebala bi biti između 60 i 70 posto — kaže Marić, navodeći primjer kako je postotak njezine naplate u susjednoj Hrvatskoj i Sloveniji preko 90 posto, a u zemljama zapadne Europe viši od 95 posto, naglašavajući kako to govori i o postojanju građanske odgovornosti i svijesti za financiranje javnih institucija.
Govoreći o prednostima koje donosi novi zakon o Javnom RTV servisu, direktorica Sektora za naplatu RTV takse Javnog RTV servisa Tonka Knežević ističe činjenicu da ubuduće HT Mostar neće moći ispostavljati račun za telefon koji ima izgled opće uplatnice.
— Takvim izdavanjem računa cijelo vrijeme bilo je omogućeno građanima izbjegavati plaćanje RTV takse, a sada to više neće biti moguće — istaknula je Knežević.
Ona je ujedno izrazila uvjerenje da će se stupanj naplata RTV takse primjenom novog zakona svakako povećati, a što će omogućiti normalnije poslovanje javnih emitera i ispunjavanje njihovih obveza kako prema zaposlenicima, tako i prema svojim gledateljima, sadržajnijim RTV programom.
Prema njezinim riječima telekom operatori su dužni voditi računa o naplati RTV takse s jednakom pozornošću kojom vode računa i o naplati računa za telefonske usluge koje pružaju.

(Slobodna Dalmacija)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.