Sve više zlostavljanih žena i djece

08.11.2005.

Nedostatak sigurne kuće, odnosno prihvatilišta za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja, koje je na području Hercegbosanske županije u stalnom porastu, jedan je od najvećih problema žena s tog područja,smatra Emira Hodžić, predsjednica Udruženja žena Li-woman iz Livna.

U izjavi za agenciju NINA Hodžićeva je potvrdila da nasilje u obitelji na području HBŽ-a uzima sve više maha, o čemu svjedoči i podatak da je prošle godine evidentirano 340 prijavljenih slučajeva. Protiv nasilnika, uglavnom muževa i očeva, podnesene su 24 kaznene i 15 prekršajnih prijava, dok je još deset osoba upozoreno, a devet poslano na liječenje u odgovarajuće zdravstvene ustanove.

Trend porasta nasilja u obitelji nastavljen je i u proteklom razdoblju tekuće godine, naglasila je Hodžićeva i dodala da je Udruženje Li-woman, u suradnji s Centrom za socijalni rad u Livnu, nevladinim organizacijama i MUP-om, pokrenulo inicijativu za otvaranje sigurne kuće ili prihvatilišta za žene i djecu, te s tim u svezi dostavilo zahtjev Općinskom vijeću Livna i Vladi Hercegbosanske županije.

Predsjednica Udruženja Li-woman je također istaknula da je anketa, koju su nedavno provele neke nevladine organizacije u toj županiji, pokazala da je nasilje u obitelji itekako prisutno, ali da 83 posto ispitanika smatra da se o tome još šuti i da se slučajevi nasilja ne prijavljuju zbog tradicionalnog shvaćanja i predrasuda male sredine da je nasilje u obitelji privatna, a ne javna stvar te da stoga treba ostati «između četiri zida».

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.