Dječje kosti u jami iznad Donjeg Malovana

01.11.2005.

SLUČAJNO OTKRIĆE

LIVNO - Još prije godinu dana članovi Speleološkog društva "Mijatovi dvori", spuštajući se u prirodnu jamu na lokalitetu Gluvin vrh, pronašli su skeletne ostatke nekoliko osoba. Radi se o jami otvora širokog oko tri metra, dubokoj oko 30 metara, s prostorijom na njezinu dnu promjera 5 puta 12 metara. Jama se nalazi na sjevernoj strani planine Cincar, iznad sela Donji Malovan. Uz sudski nalog i nazočnost patologa speleolozi su ponovili istraživanje i pronašli nepotpune kosture triju osoba. Premda obrada još nije završena pretpostavlja se da se radi o ostacima mlađih osoba, jednoj od 12 do 15 godina starosti te dvije starosti od oko 30 godina. Po onome što se do sada zna, ostaci datiraju iz proteklog rata.
Zasad se ne zna se odakle potječu i koje nacionalnosti su osobe čiji su ostaci pronađeni. Ono što tužiteljstvo najviše zanima je činjenica kako uz kosture nisu pronađeni tragovi odjeće i obuće. To upućuje na zaključak da se možda radi o sekundarnoj grobnici. No kako se jama godinama urušavala i zatrpavala postoji mogućnost da su mogući pokazatelji koji bi otkrili radi li se o civilnim ili vojnim žrtvama rata te o eventualnom porijeklu ostataka ostali zatrpani. Tužitelj Mladen Stojanović koji vodi taj slučaj najavio je još najmanje jedno istraživanje jame kojim će se kompletirati dosadašnji nalazi, ali i otkriti eventualni novi ostaci. Porijeklo ostataka utvrdit će se DNK metodom.

Inače, tomislavgradskim speleolozima poznatim po istraživanju jama i pećina diljem zemlje i svijeta to je prvo istraživanje na zahtjev sudskih organa.
(Vecernji list)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.