Pojavile se glasine o mrtvim pticama

01.11.2005.

Na lokalitetu Šatorskog jezera kod Livna

LIVNO Bauk ptičje gripe kruži svijetom, najjednostavniji je opis onoga od čega ljudi strahuju u zadnje vrijeme i u BiH, posebice nakon što je potvrđeno prisustvo virusa u susjednoj Hrvatskoj. Stanovnici livanjske općine već su počeli prepričavati kako su mrtve ptice viđene na lokalitetu Šatorskog jezera, što niti jedna od mjerodavnih službi nije potvrdila.
U strahu od opasnog virusa mještani pojedinih sela zatočili su svoje kokoši u zatvorene prostore, a kako su u strahu velike oči ove godine je, za razliku od ranijih, cjepivo protiv obične gripe jednostavno razgrabljeno, a riječ je o 1.600 doza cjepiva za razliku od prošle godine, kad je propalo 500 doza cjepiva. No, livanjska općine rizično je područje zbog najveće umjetne hidroakumulacije Buško blato, koja je uz kanal i malo Lipsko jezero privremeno odmorište ptica selica. Tu su još riječni tokovi, Sturba, Bistrica, Žabljak, te jezero Mandek.

Prva jata šljuka na to područje dolaze oko 1. studenoga, a nešto kasnije i druge selice, divlje patke i guske koje se putujući iz Skandinavije i drugih hladnih europskih područja na jug odmaraju na ovdašnjim vodotocima. Zanimljivo je da lovačke udruge nisu dobile nikakvu pismenu obavijest o zabrani lova na ptice koju je izdalo resorno federalno ministarstvo, nego su o tome doznali iz medija.
(vecernji list)

Nema ptičje gripe u HBŽ-u

Rezultati svih dosadašnjih laboratorijskih analiza uzoraka uginulih ptica i pernatih životinja pronađenih ...na području Hercegbosanske županije koje su izvršene na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu bili su negativni, odnosno ni u jednom slučaju nije utvrđena zaraza životinja virusom ptičje gripe, potvrđeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ove županije.

Resorno županijsko ministarstvo obavijestilo je građane Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Bosanskog Grahova i Drvara da Krizni stožer za suzbijanje zaraznih bolesti životinja, koji je formiran na razini županije, zatim lovačke udruge, udruženja sportskih ribolovaca, te Šumsko-gospodarsko društvo «Hercegbosanske šume», Kupres sa svim svojim šumarijama, povećanom pozornošću na terenu motre divlje ptice, posebno vodene ptice selice.

Građani su pozvani da nadležnim veterinarskim službama i veterinarskoj inspekciji dojave sva eventualna uginuća ptica i domaćih pernatih životinja.

(NINA)

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.