Cilj peticije nije stvaranje napetosti i nacionalne mržnje

22.10.2005.

Mislimo da nekima dugujemo objasnjenje, s obzirom da su mnogi u potpunosti krivo shvatili zbog cega...je pokrenuta peticija, koji je njen cilj, a vjerovatno nisu ni procitali sto zahtjevamo.
Cilj peticije nije stvaranje napetosti i širenje nacionalne, odnosno vjerske mržnje! Naprotiv, našim djelovanjem želimo spriječiti da se ovakve i slične akcije i nadriprojekti realiziraju, te želimo uputiti apel nacionalističkim strankama da prestanu s manipulacijom i provokacijama građana. Ne vidimo niti jedan razlog da bi izgradnja jednog vjerskog obilježja na „najvidljivijem“ mjestu u gradu dovela do poboljšanja multietničkih odnosa, takva inicijativa nije opravdana niti jednim razlogom, niti je u interesu velikog dijela građana. Što više, grad se ne bi obogatio kulturnim, nego provokatorskim, te, nažalost, manipulatorskim obilježjem! Napominjemo, da su vjerski objekti jedna stvar (protiv kojih nemamo apsolutno ništa), dok su nacionalistička, odnosno vjerska obilježja nešto sasvim drugo. Izgradnja vjerskih obilježja na javnim površinama u ovome trenutku može samo izazvati podizanju nacionalnih strasti, tenzija, mržnje, vjerske netolerancije, te ugrožavanju prava i sloboda građana.
Smatramo da grad Livno treba pratiti savremene, demokratske, civilizacijske i proevropske tokove i ideje, a to zasigurno nisu one koje će pripadnike drugih vjera i nacija vrijeđati i ponižavati.
Nadalje, ovakav i sličan projekat zasigurno košta, kojeg će građani ovog grada, htjeli ili ne, platiti. Zapitajmo se, da li je bitnije „obilježavati teritorij“ pred svake izbore ili otvoriti nekolicinu radnih mjesta, koja su nam itekako potrebna?
Zahtjevamo od HKDU Livno da prestanu sa manipulacijama i predizbornim zaoštravanjima odnosa kojima je cilj samo jedan: podizanje nacionalističkih strasti i (u konačnici) homogenizacija biračkog tijela da bi na taj način „preko leđa naroda“ zaradili koji politički poen i svojim djelovanjem privukli potencijalnog glasača. Ove i ovakve akcije moraju prestati, bez obzira ko je inicijator ideje!
Ovo su razlozi zbog čega smo protiv da se ova inicijativa, kao i sve slične, uvrste kao tačke na dnevnom redu Općinskog/Opštinskog vijeća.
Nacionalizam, pogotovo onaj ekstremni, nas je sviju koštao u posljednje dvije decenije, do kada ćemo biti žrtve istog?
Vrijeme je da se manipulacijama i provokacijama stane u kraj, te da se napokon okrenemo budućnosti i izgradnji zajedničkog i sigurnijeg (su)života!
http://www.petitionspot.com/petitions/peticijaprotivkriza
Podnositelj peticije

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.