Kredit za rabljeno vozilo

16.10.2005.

REPORT IZ LIVNA najveća jagma za potrošačkim kreditima

Zahvaljujući svom dugogodišnjem pečalbarenju u inozemstvu, mnogi Livnjaci i Duvnjaci i danas slove kao vrlo imućni ljudi. U usporedbi s nekim drugim u BiH, oni to u biti i jesu, a što se, među ostalima, može zaključiti i po vrlo luksuznim građevinama, «bjesnim» automobilima, pa na koncu i po ovdašnjim punim kafićima. Međutim, zavirili se u bilo koju od banaka u Livnu, dojam je ipak malo drugačiji. U svakoj od njih najtraženija «roba» su krediti, i to ne bilo kakvi, već oni najobičniji, potrošački. Jednostavno rečeno, riječ je o kreditima za preživjeti.



Pali stanovi
Namjenski, npr. Za kupovinu stanova, ali isto tako i za kupovinu novog automobila postali su prava rijetkost. Naime, ovi prvi krediti, za kupovinu stanova, u Livnu su bili aktualni prije nekoliko godina kako je krenuo proces otkupa stanova od države, odnosno kada su oni koji se, nakon rata, nisu imali namjesru vratiti u Livno počeli nešto povoljnije, nego što je to sada slučaj, prodavati svoje nekretnine u ovom gradu. Sada je, međutim, situacija takva da je kupac stanova sve manja. I ako se koji pojavi, uglavnom se tu radi o imućnim ljudima koji raspolažu gotovinom. Slična je stvar i kad je riječ o novim automobilima. Budući da se posjedovanje automobila više ne može smatrati nikakvim luksuzom, već potrebom, pogotovo u Livnu gdje je lokalni javni prijevoz vrlo loše organiziran, problem se najčešće rješava nabavom polovnjaka. A u takvoj situaciji upravo u spomenutim potrošačkim kreditima je spas.
No na žalost nisu samo rabljeni automobili ti koji Livnjake i Duvnjake tjeraju u banke. Tu su i druge životne potrebe, kao npr. nabava zimnice, školovanje djece, kupovina onih najosnovnijih kućnih stvari, vjenčanja i tome slično. U svakom slučaju, luksuz tipa npr. Ljetovanje i zimovanje na kredit Livnjaci i Duvnjaci ne poznaju.
Sve se vraća
Što je najgore, stvari se u tom slučaju neće baš tako skoro promijeniti. Na to upućuje i računica po kojoj prosječno kreditno zaduženje svakog stalnog zaposlenika u HB županiji iznosi oko deset tisuća KM. Naime, samo Hypo banka u Livnu mjesečno plasira oko 150 tisuća KM potrošačkog kredita. Ima li se, međutim, vidu to da je ova banka samo jedna od četiri koje djeluju u ovom gradu u ukupan broj onih koji se na ovim prostorima mogu pohvaliti stalnim zaposlenjem, a takvi i jedini mogu doći do bankovnih kredita, onda je procjena ovdašnje banke o velikom zaduženosti Livnjaka i Duvnjaka, čini se, posve na mjestu. Zaduženost bi bila svako ako i veća da se ovdje ne pojavljuje problem jamaca i da pri odobravanju kredita nije potrebno priložiti potvrdu poslodavca o stalnom zaposlenju.
Potvrdile su to i u poslovnici ostalih banaka . Na upit koja kategorija stanovništva najviše živi na kredit u ovoj županiji, bankari su nam dali odgovor da se tu radi uglavnom nekadašnjem srednjem sloju, prosvjetari, policajcima, običnim činovnicima,… no nisu rijetki ni umirovljenici koja muka natjera u banke. Jedino pohvalno u cijeloj ovoj priči jest to da nam se ni u jednoj banci u Livnu, koje smo ovom prigodom posjetili, nisu pritužili na loš povrat do sada podignutih potrošačkih kredita. Štoviše svi su nam kazali kako je povrat izuzetno dobar.
Frano Mioč - Slobodna Dalmacija

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje.